Za odškodnino so si že amputirali prste, a primer roke je prvi tovrstni pri nas

Eden od osumljenih je v preteklosti že sodeloval v zavarovalniški prevari.
Fotografija: Zavarovalnice vsako leto obravnavajo precejšnje število prevar. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Zavarovalnice vsako leto obravnavajo precejšnje število prevar. Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Potem ko je javnost pretresla novica, da si je 21-letna Ljubljančanka odrezala roko nad zapestjem, da bi od zavarovalnice dobila milijonsko odškodnino, smo se obrnili na slovenske zavarovalnice z vprašanjem, ali so se že kdaj srečali s čim podobnim in koliko je pri nas pravzaprav poskusov goljufij.



Zavarovalnice so že obravnavale primere lažjih samopoškodb, kot so udarnine, praske ali manjše opekline, tudi samopoškodbe z rastlinami, ki povzročajo opekline in izpuščaje na koži, tako hudega primera, kot je primer 21-letnice, pa še niso imeli. »V preteklosti smo obravnavali tudi sume namerne amputacije prsta. Primeri namerne povzročitve tako hudih poškodb, kot je amputacija roke, so po naših izkušnjah zelo redki,« so nam sporočili iz Zavarovalnice Triglav.
 

Največ goljufij pri zavarovanju motornih vozil


Pri njih so lani obravnavali več kot 800 sumov prevar in goljufij, v približno polovici primerov so jih tudi potrdili. »Več kot sedemdeset odstotkov sumov prevar je povezanih z avtomobilskim kaskom in zavarovanjem avtomobilske odgovornosti,« so pojasnili za Delo in dodali, da so imeli opraviti tudi s tridesetimi primeri samopoškodovanja z namenom pridobitve zavarovalnine.



Tudi druge zavarovalnice so obravnavale kar nekaj prevar. V Zavarovalnici Sava ocenjujejo, da gre pri približno desetih odstotkih vseh prijavljenih škodnih primerov za goljufije, medtem ko v Adriaticu Slovenici ocenjujejo, da je glede na zbrano bruto premijo približno štiri odstotke goljufij.

V primerih kriminalnih združb in goljufij večjega obsega slovenske zavarovalnice sodelujejo znotraj Slovenskega zavarovalnega združenja, kjer si izmenjujejo informacije o sumih morebitnih goljufij. Poleg sistemov imajo zavarovalnice še posebne oddelke za preprečevanje prevar, pomagajo pa jim tudi detektivi, IT-forenziki, sodni izvedenci, policisti in drugi strokovnjaki.

Direktorica združenja zavarovalnic, v katerem je trenutno 23 članic, Maja Krumberger nam je povedala, da je pri odkrivanju prevar osnovno pravilo, da se preverja tisti škodni zahtevek, ki odstopa od povprečja. »Odkrivanje prevar se ne zaključi znotraj posamezne zavarovalnice, saj zavarovalnice med seboj tudi sodelujejov okviru Slovenskega zavarovalnega združenja, za kar ima združenje tudi zakonsko pooblastilo,« je še pojasnila.

Relativno pogosto obravnavajo primere samopoškodb, vendar tudi ona pravi, da so imeli do zdaj večinoma manjše poškodbe. »Po našem mnenju je sicer vsako samopoškodovanje z namenom materialnega okoriščanja predrzno, vendar zadnji dogodek presega vse s svojo brutalnostjo,« je zaključila.

Preberite še: