Zaradi dima naj prebivalci zaprejo okna in se izogibajo območju požara

Na terenu v Zalogu je okoli 130 gasilcev z 38 vozili. Požar pod nadzorom, a še ni pogašen.
Fotografija: Požar v Zalogu je sicer pod nadzorom, vendar bo še nekaj časa trajalo, da ga bodo pogasili. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Požar v Zalogu je sicer pod nadzorom, vendar bo še nekaj časa trajalo, da ga bodo pogasili. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ponoči, malo po eni uri, je na Cesti v Prod v ljubljanskem Zalogu zagorelo na deponiji sekancev in hlodovine podjetja Tisa. Na terenu je, poleg Gasilske brigade Ljubljana, še več prostovoljnih gasilskih enot, ki intenzivno gasijo požar. Skupaj je na lokaciji 130 gasilcev z 38 vozili, je objavila Gasilska brigada Ljubljana.

Gasilci s pomočjo mehanizacije prekopavajo kupe sekancev, gasijo požar in ohlajajo okolico, je zapisano na spletni strani za zaščito in reševanje.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Požar je sicer omejen in pod nadzorom, so povedali v gasilski brigadi, vendar bo še kar nekaj časa trajalo, da ga bodo pogasili, saj je deponija polna vejevja in drugih odpadkov. Ker se dim širi v okolico, okoliškim prebivalcem svetujejo, da zapirajo okna, izklopijo prezračevalne naprave in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju dima.

Do ogrožanja ali onesnaženja okolja po prvih podatkih ni prišlo. V dogodku ni bil nihče poškodovan, nastalo pa je za več tisoč evrov škode, so sporočili s policijske uprave Ljubljana.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da bo danes v zraku v okolici požara prisoten dim, v požaru pa po njihovih podatkih ni bilo izpusta nevarnih snovi. Agencija Republike Slovenije za okolje je pri Osnovni šoli Zalog postavila merilno postajo za spremljanje ravni delcev PM10 in PM2,5.

Vzrok za požar še ni znan, ogled dobo začeli, ko bodo vzpostavljeni pogoji, policisti pa nadaljujejo zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka, še dodajajo na PU Ljubljana.

{embed_foto}1330500{/embed_foto

Agencija za okolje je zaradi požara postavila merilnik kakovosti zraka za spremljanje ravni delcev PM10 in PM2,5 pri Osnovni šoli Zalog v Ljubljani. Z njim spremljajo vpliv požara, ki je sinoči zagorel na odlagališču odpadnega lesa ob cesti v Prod v Ljubljani, na kakovost zraka. »Pričakujemo, da bo tlenje sekancev trajalo dlje časa,« so sporočili z Arso.

Po podatkih iz merilnika je vsebnost delcev v zraku v Zalogu precej večja kot drugje po Sloveniji in presegajo mejne vrednosti.

FOTO: Miranda Urh
FOTO: Miranda Urh