Zahtevno reševanje iz Netopirjeve jame se je zavleklo v večer (FOTO)

Jamar je zdrsnil na globini približno 80 metrov in si najverjetneje zlomil levi kolk ter poškodoval medenico.
Fotografija: Zaradi ožin nosil s ponesrečencem ni mogoče prenesti iz jame. FOTO: Maks Merela
Odpri galerijo
Zaradi ožin nosil s ponesrečencem ni mogoče prenesti iz jame. FOTO: Maks Merela

Sežana - Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so sporočili, da se je okrog 13.45 zgodila jamarska nesreča pri Orleku v občini Sežana. 

Na globini približno 80 metrov je v Netopirjevi jami z višine treh metrov zdrsnil 60-letni italijanski jamar in se huje poškodoval. Ker gre za zelo ozko jamo, so na kraj dogodka nemudoma poklicali člane Jamarske reševalne službe, ki skrbijo za širjenje ožin. Pri intervenciji so pomoč nudili pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS ljubljanske regije, jamarski reševalci JRS Postojna, Sežana, Ljubljana, Velenje in Kranj, pa tudi gasilci iz ZGRS Sežana ter PGD Sežana. 

Na delu so slovenski in italijanski jamarji. FOTO: Maks Merela
Na delu so slovenski in italijanski jamarji. FOTO: Maks Merela


Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je za Delo povedal, da je bil italijanski jamar v globeli skupaj s slovenskim jamarjem. Italijan je zdrsnil in se poškodoval, Slovenec se je zato dvignil na površje in nemudoma poklical na pomoč reševalce.

»Na kraju dogodka je okrog 15 jamarjev, ki bodo morali po navodilih domačina, ta jamo dobro pozna, na nekaterih ožjih predelih razširiti stene. Gre za nadzorovano akcijo, pri kateri strokovnjaki z minimalno količino eksploziva naredijo prostor za nosila, s katerimi bodo ponesrečenca rešili iz jame,« je dodal Zakrajšek. Število jamarjev, ki so priskočili na pomoč, se je nato iz ure v uro večalo.

Enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) je k jami dostavila eksploziv, prav tako so člani Jamarske reševalne službe zgodaj zvečer potrdili, da jim je že uspelo razširiti prvo ožino.



Maks Merela iz Jamarske reševalne službe je pojasnil, da pri reševanju sodeluje okrog 30 članov slovenske jamarske reševalne službe in nekaj italijanskih kolegov. V jamo so najprej poslali sedem reševalcev, med njimi sta bila tudi zdravnik in zdravstveni tehnik, je povedal Merela.

Telefonsko zvezo z zdravnikom so vzpostavili pozno popoldne. Merela je povedal, da zdravnik sumi na zlom levega kolka ter poškodbo medenice. Poškodovani jamar je pri zavesti, namestili so ga v bivak, v katerem bo počakal na prenos iz jame.

Na vprašanje, koliko časa bo potrebno, da poškodovanca izvlečejo iz jame, Walter Zakrajšek popoldne ni mogel natančno odgovoriti, a zaradi širjenja ožin bo vse skupaj trajalo najmanj štiri ure, je takrat dejal. Ni se motil, saj so reševalci še vedno na delu.

Današnja reševalna akcija je sicer precej podobna tisti izpred dveh let, ko so iz jame Primadona na Tolminskem reševali ponesrečenega angleškega jamarja.