Zaradi eksplozije topovske granate umrl 64-letnik

Granata francoske izdelave je moškemu eksplodirala pred vhodom v garažni prostor stanovanjskega objekta.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jure Eržen/Delo

Včeraj popoldne okoli 14.30 je v Voglarjih v Mestni občini Nova Gorica umrl 64-letnik, potem ko je eksplodirala granata iz prve svetovne vojne.

Novogoriški policisti so z ogledom tragične nesreče ugotovili, da je moškemu pred vhodom v garažni prostor stanovanjskega objekta eksplodiralo neeksplodirano eksplozivno sredstvo oziroma topovska granata kalibra 75 mm, francoske izdelave, ki je izvirala iz obdobja prve svetovne vojne.

Moški je zaradi hudih telesnih poškodb umrl na kraju nesreče. Zaradi eksplozije nevarnega ostanka iz prve svetovne morije je nastala tudi materialna škoda na stanovanjskem objektu, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica.

Policija tudi danes nadaljuje preiskavo vseh okoliščin eksplozije in bo vseh ugotovljenih dejstvih po zaključku preiskave s pisnim poročilom obvestila Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Poleg novogoriških policistov in kriminalistov so bili na kraju nesreče tudi strokovnjaki oziroma bombni tehniki iz Oddelka za protibombno zaščito Specialne enote policije, pridružil se jim je tudi bombni tehnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS).

Policisti PU Nova Gorica ponovno opozarjajo, da se posamezniki v primeru morebitne najdbe takega neeksplodiranega nevarnega sredstva ne dotikajo, ampak naj takoj pokličejo pristojne službe, in sicer na številko za klic v sili 112 ali na interventno številko policije 113.

Splošno znano je, da je na območju Primorske še vedno precej izredno nevarnih neeksplodiranih ubojnih sredstev iz časa obeh svetovnih vojn, v preteklosti pa se je zaradi neprimernega ravnanja s temi nevarnimi sredstvi zgodilo tudi več nesreč, ki so se končale tako s hudimi telesnimi poškodbami kot s smrtnimi žrtvami.