Zaradi pirotehnike previdneje tudi na cesti

Nepričakovan pok in vizualni učinek pirotehničnih sredstev lahko vplivata na reakcijo voznika.
Fotografija: Pok lahko povzroči tudi nepričakovan manever voznika, zato vozite še bolj previdno. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Pok lahko povzroči tudi nepričakovan manever voznika, zato vozite še bolj previdno. FOTO: Igor Mali

Ljubljana – V času, ko se vrstijo opozorila o nevarnostih, ki jih prinaša pirotehnika, je z AMZS prišlo tudi takšno, na katero najbrž od omembi pirotehnike večina ne pomisli. Svarijo namreč pred nevarnostjo, ki jo lahko pok pirotehnike povzroči v prometu.

»V AMZS se pridružujemo pozivu policije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov. Poleg tveganja za poškodbe pirotehnični izdelki namreč predstavljajo tudi povečano tveganje za nastanek prometne nesreče,« sporoča Anita Drev, vodja odnosov z javnostmi pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Inštruktorji varne vožnje AMZS poudarjajo, da lahko nepričakovan pok in vizualni učinek pirotehničnih sredstev vplivata tudi na reakcijo voznika, posledica pa je lahko izguba nadzora nad vozilom oziroma nepričakovan manever ali reakcija drugih udeležencev v prometu. Inštruktor varne vožnje Sandi Sheikha ob tem dodaja: »Voznikom priporočamo, naj v prazničnem času v naseljih vozijo še previdneje tudi zaradi domačih živali, ki so zaradi pokanja prestrašene in zbegane.«

Pred začetkom božično-novoletnih praznikov sta policija in ljubljanski klinični center na tiskovni konferenci pozvala k odgovorni rabi pirotehničnih izdelkov. Veljavna zakonodaja od 19. do 31. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra do 1. januarja pa uporabo pirotehničnih izdelkov F1, katerih glavna značilnost je pok. Kljub letom ozaveščanja pirotehnični izdelki, predvsem tisti predelani oziroma kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih.