»Odlični zdravniki«, ki so leta sprejemali podkupnine

Eden od zagovornikov je prepričan, da si sodnica drugačne odločitve ni upala sprejeti zaradi pritiska medijev.
Fotografija: Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v sojenju zaradi korupcije v zdravstvu prvo skupino obtoženih spoznal za krive sprejemanja oziroma dajanja nedovoljenih daril. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v sojenju zaradi korupcije v zdravstvu prvo skupino obtoženih spoznal za krive sprejemanja oziroma dajanja nedovoljenih daril. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Čeprav sodišče ne dvomi, da so zdravniki, od včeraj nepravnomočno obsojeni zaradi nedovoljenega sprejemanja daril, odlični kirurgi in kljub temu, da še niso bili obsojeni, senat ljubljanskega okrožnega sodišča meni, da so primerne le zaporne kazni. Po besedah sodnice Dejane Fekonje namreč ni šlo za enkratne dogodke, temveč za večletno sprejemanje podkupnin zdravnikov, ki so vplivali na to, katere materiale bodo nabavljali v bolnišnicah.

image_alt
Tudi ortoped Gregor Kavčič ni priznal krivde, tožilstvo predlaga prepoved opravljanja poklica


Predstojnik ljubljanske ortopedije Vane Antolič, Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike, nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman in nekdanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran bodo tako, če bo sodba prestala sito višjih instanc, morali v zapor. Za početje zdravnikov glede na njihovo premoženjsko stanje ni bilo prav nobene potrebe, je še dejala sodnica.
 

Stranske denarne kazni


Vsi obtoženi – na izrek sodbe so sicer prišli le njihovi odvetniki – morajo plačati tudi stranske denarne kazni. Antolič bo tako moral za zapahe za leto in pol ter plačati 8100 evrov kazni. Antolič edini podkupnine ni zahteval zase (kar je vplivalo na višino kazni), temveč je med letoma 2009 in 2011 od Emporio Medicala dobil 20.000 evrov donacij na račun zasebnega Društva za razvoj ortopedije Ljubljana.

Ker je to nato denar podarilo UKC za obnovo klinike, društvu ni treba vrniti tega denarja. Kot je poudarila sodnica, donacije društvu niso sporne, je pa sporno, da je Antolič nabavo določnih materialov pogojeval z donacijo. Vengust bo moral v zapor za dve leti in dva meseca, plačati 15.000 evrov denarne kazni in vrniti 32.884 evrov, kolikor podkupnine je od leta 2009 dalje sprejel v obliki plačanih računov za strokovne revije, novoletne zabave in v gotovini od Darka Žafrana.

Cirmanu je sodišče naložilo tri leta zapora, 20.000 evrov denarne kazni in vračilo 53.316 evrov podkupnine, ki jo je med letoma 2007 in 2011 prejel na račun v Avstriji in od Žafrana v gotovini. Samo Karel Fokter je bil obsojen na najnižjo kazen, in sicer deset mesecev zapora ter 6000 evrov denarne kazni, ker je prejel tudi najmanj denarja: 6121 evrov, kar mora prav tako vrniti. Očitali so mu tudi ponarejanje treh računov, ki so bili podlaga za izplačilo podkupnine, a so kazniva dejanja v tem delu zastarala, zato je sodišče izdalo zavrnilno sodbo. Ker je s ponarejenimi listinami hotel vplivati na preiskovalce Nacionalnega preiskovalnega urada, mu je tožilstvo očitalo tudi kaznivo dejanje preprečitve dokazovanja, a ga je sodišče v tem delu oprostilo. To kaznivo dejanje je namreč mogoče storiti, ko je proti nekomu že s sklepom uvedena preiskava.

Spis v tej zadevi so na ljubljansko sodišče pripeljali v 50 škatlah. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Spis v tej zadevi so na ljubljansko sodišče pripeljali v 50 škatlah. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Darko Žafran je bil po oceni senata vezni člen med zdravniki ter Urško in Ano Jurkovič iz Emporia Medical. Njegova naloga je bila med drugim izračun višine podkupnin, kar je storil glede na opravljen promet v določenem obdobju, sodnica je za določen primer omenila deset odstotkov. Kot je dejala, so se zneski ujemali do centa natančno. Od vsega pa so bile odvisne tudi provizije Žafrana, ki je za to zelo natančno vodil evidenco in s tem nehote tožilstvu priskrbel potrebne dokaze. Žafran je imel sicer odprte tri bančne račune: na slovenskega je prejemal fiksni del plače, na avstrijskega variabilni oziroma provizijo od sklenjenih poslov, hrvaški račun pa je bil namenjen za podkupovanje.

Z njega je tako po mnenju sodišča dvigoval gotovino in jo izročal zdravnikom. Tako pa po besedah sodnice ni podkupil le Vengusta, Cirmana in Fokterja, temveč tudi Miodraga Vlaovića, nekdanjega vodjo travmatologije v celjski bolnišnici, ki je prejel 27.741 evrov. Zdaj upokojenega travmatologa je zaradi zdravstvenih težav sodišče začasno izločilo iz postopka. Za svojo vlogo bo Žafran sedel leto in pol, plačati pa mora tudi 10.000 evrov denarne kazni.
 

Brez prepovedi opravljanja poklica


Sodišče je pri izreku kazni precej upoštevalo predlog tožilstva, ni pa se strinjalo s tožilstvom, da je treba zdravnikom izreči začasne prepovedi opravljanja poklica, saj kaznivih dejanj niso storili v povezavi z zdravljenjem. Vsi obsojeni bodo morali plačati stroške kazenskega postopka.

S to sodbo se je na prvi stopnji končalo sojenje prvi skupini obtoženih korupcije v zdravstvu. Za več obtoženih je kazenski pregon že zastaral, predvsem zaradi pozne vložitve obtožbe. Kazenski pregon proti tej skupini naj bi sicer zastaral v prihodnjih letih, pričakovati pa je pritožbe obrambe.

Odvetnik Janez Koščak, Fokterjev zagovornik, je sicer prepričan, da je pregon tudi za njegovega klienta že zastaral, po izreku sodbe pa je ocenil, »da si sodnica drugačne odločitve ni upala sprejeti, ker so mediji svoje delo izvrstno opravili«. Po njegovem sodba ne temelji na dokazih, ampak na sklepanjih senata. »Nihče od zdravnikov, ki so bili obsojeni na podlagi nekih zapisov, ki so nastajali v podjetju Emporio Medical, ni imel nobenega vpliva na to, kaj, kdo in kje piše. Obsojeni so na podlagi zapisov nekih tretjih oseb in precej diaboličnega sklepanja sodišča,« je dejal. Je pa s sodbo razmeroma zadovoljen tožilec Iztok Krumpak. Pritožil se bo le, ker sodišče tožilstvu ni sledilo glede prepovedi opravljanja poklica.

Sodnica je ob izreku sodbe med drugim sicer dejala, da »niso naivni, da bi mislili, da bo ta sodba karkoli spremenila v pozitivno smer glede korupcije v Sloveniji.« A je dodala, naj se vsak – pa naj bo to tehnični preglednik, zdravnik ali sodnik – zaveda, da bo obsojen, če ga bodo zalotili.

Preberite še: