Aplikacija po novem omogoča tudi označitev dni, ko bi lahko nudili pomoč

Za to so se po besedah Sandija Curka odločili, ker se zavedajo, da imajo prostovoljci svoje načrte in potrebe in na pomoč ne morejo vedno priskočiti takoj.
Fotografija: Potrebe po pomoči prostovoljcev po Curkovih osebnih izkušnjah in izkušnjah iz drugih držav ob podobnih nesrečah ne bodo še kmalu usahnile: »Sam menim, da bo ta pomoč potrebna več kot pol leta.« FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Potrebe po pomoči prostovoljcev po Curkovih osebnih izkušnjah in izkušnjah iz drugih držav ob podobnih nesrečah ne bodo še kmalu usahnile: »Sam menim, da bo ta pomoč potrebna več kot pol leta.« FOTO: Leon Vidic/Delo

Aplikacija Poplave 2023 je dopolnjena. Po novem prostovoljcem, ki želijo ponuditi pomoč po poplavah, omogoča tudi označitev dni, ko bi lahko odšli pomagat. Za to so se po besedah Sandija Curka iz civilne zaščite odločili, ker se zavedajo, da imajo tudi prostovoljci svoje načrte in potrebe in na pomoč ne morejo vedno priskočiti takoj.

Po besedah Curka aplikacijo z novimi predlogi posodabljajo vsak dan. V četrtek so tako zagotovili možnost, da državljani, ki so pripravljeni pomagati, označijo dneve, kdaj bi to lahko storili. Če bodo v civilni zaščiti pomoč na označeni dan potrebovali, bodo prijavljeni prejeli sporočilo z delovnim nalogom, ki bo vseboval vse podatke, kdaj in kam naj pridejo pomagat.

S tem bodo po Curkovih besedah pri organizaciji dela lahko upoštevali tudi želje in možnosti prostovoljcev, prav tako bodo imeli podatek, koliko ljudi imajo na voljo za posamezen dan, je povedal za STA.

Sanacija poplav v Radmirju FOTO: Leon Vidic/Delo
Sanacija poplav v Radmirju FOTO: Leon Vidic/Delo

Potrebe so zmanjšane, a pomoč je še vedno potrebna

V prejšnjem tednu je na območja, ki so jih prizadele poplave, vsak dan prihajalo pomagat več tisoč ljudi, trenutno pa so potrebe zmanjšane, pravi Curk. Vendar je pomoč še potrebna.

V četrtek so po njegovih besedah potrebovali okoli 300 prostovoljcev, ki pa so jih le stežka dobili, kar se mu zdi razumljivo. Težko je namreč oditi na pomoč, če ljudje za to zvedo en dan prej, je povedal. Tudi zato so v aplikaciji omogočili omenjeno možnost. »Bo pa lažje zapolniti potrebe za soboto, nedeljo in ponedeljek, ko imajo ljudje čas, da se pripravijo,« je dodal.

Potrebe po pomoči prostovoljcev po Curkovih osebnih izkušnjah in izkušnjah iz drugih držav ob podobnih nesrečah ne bodo še kmalu usahnile: »Sam menim, da bo ta pomoč potrebna več kot pol leta.«

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: