Marshallov načrt za poplavljeno Slovenijo

Kot pri vsakem projektu bodo ključni ustrezna priprava, organizacija, koordinacija in hitra in dobra izvedba - za to pa mora zdaj poskrbeti predvsem vlada.
Fotografija: Nekateri ključna ministrstva, kot je obrambno, so se skupaj z gasilci, reševalci, civilno zaščito in drugimi že izkazala s hitro pomočjo najbolj ogroženim. Vlado in prizadete občine pa po današnjem prvem sestanku najtežje delo še čaka. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Nekateri ključna ministrstva, kot je obrambno, so se skupaj z gasilci, reševalci, civilno zaščito in drugimi že izkazala s hitro pomočjo najbolj ogroženim. Vlado in prizadete občine pa po današnjem prvem sestanku najtežje delo še čaka. FOTO: Voranc Vogel

Ko so vode odtekle, je postalo jasno, da bo obnova prizadetih območij težka več milijard in da bo dolgotrajna. Vse oči so uprte v vladajoče in njihov odziv na največjo naravno nesrečo v zgodovini države. Nekateri ključna ministrstva, kot je obrambno, so se skupaj z gasilci, reševalci, civilno zaščito in drugimi že izkazala s hitro pomočjo najbolj ogroženim. Vlado in prizadete občine pa po današnjem prvem sestanku najtežje delo še čaka.

Tudi gospodarska škoda je ogromna, uničene so nekatere tovarne in infrastruktura, ocene kažejo, da je samo v industriji ogroženih 10 tisoč delovnih mest, za celotno gospodarstvo je številka seveda še večja. Prvi napovedani ukrepi so podobni kot ob pandemiji: sofinanciranje čakanja na delo in likvidnostna posojila za nakup strojev in opreme. Na ta način naj bi se ohranila proizvodnja in socialna varnost ljudi.

Vlada mora nemudoma poskrbeti tudi za dodatne finančne vire in to v času, ko se naše gospodarstvo ohlaja. V takih razmerah je razglasitev 14. avgusta za dela prost dan dan kar po vsej državi povzročila mešane odzive. Mini rebalans letošnjega proračuna, ki ga napoveduje premier Golob, bo s predvidenimi dodatnimi 220 milijoni evrov le prvi korak. Država bo morala takoj premišljeno dopolniti proračunske izdatke za prihodnji dve leti. Tudi s protipoplavnimi ukrepi, ki so zaradi nepripravljenih projektov letos izpadli iz načrta za okrevanje in odpornost. Obnovo bi lahko financirali tudi s pomočjo drugih tujih virov, recimo Evropske banke za obnovo in razvoj in Evropske investicijske banke – seveda moramo prej pripraviti ustrezne projekte. Spremeniti bo treba birokratsko mentaliteto in pospešiti postopke, zlasti pri umeščanju v prostor.

Tudi prva pomoč iz tujine je že tu, veliko držav jo je obljubilo. Danes prihaja k nam tudi predsednica evropske komisije; odzivnost Bruslja je tokrat zgledna, upajmo, da tudi s konkretnimi finančnimi in drugimi ukrepi, ki jih bo Slovenija potrebovala. Sicer pa bo »Marshallov načrt za poplavljeno Slovenijo« nacionalni projekt prihajajočega desetletja. Seveda so pozivi, da vsi solidarno zavihamo rokave, na mestu. A kot pri vsakem projektu bodo ključni ustrezna priprava, organizacija, koordinacija in hitra in dobra izvedba - za vse to pa mora zdaj poskrbeti predvsem vlada.

Preberite še:

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Komentarji: