Avtomobili in premog glavni krivci za visok porast emisij CO2

Večje količine premoga porablja Kitajska, število avtomobilov z notranjim izgorevanjem pa rase povsod po svetu. 
Fotografija: Izpusti ogljikovega dioksida so v letošnjem letu močno narasli. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Izpusti ogljikovega dioksida so v letošnjem letu močno narasli. FOTO: Shutterstock

Emisije toplogrednega ogljikovega dioksida bodo letos rekordno visoke, ocenjuje skupina znanstvenikov v poročilu o globalnih izpustih, ki so ga predstavili na podnebnem vrhu v poljskih Katovicah. Poročilo ocenjuje, da bodo emisije v letošnjem letu skupno zrasle do 2,7 odstotka, kar je precej več kot v obdobju 2014-2016 oziroma v letu 2017, ko so zabeležili 1,6 odstotno rast.

Poročilo opozarja, da, če se želimo izogniti temni prihodnosti zaradi posledic podnebnih sprememb, moramo nujno sprejeti odločne ukrepe. Če bodo ustrezni uveljavljeni na področju prometa, industrije in kmetijstva, bi lahko trend izpustov še obrnili nam v prid okoli leta 2020.

Vzroki za visok porast pa tičijo v naraščajočem številu avtomobilov na notranje izgorevanje in povečani uporabi premoga. Tega še posebej uporabljajo na Kitajskem, kjer želi vlad okrepiti gospodarstvo, izpusti iz avtomobilov, tovornjakov in letal pa rastejo na vseh koncih sveta. Po več letih upadanja so povečano uporabo premoga zabeležili tudi v ZDA, k čemur je pripomogla letošnja huda zima in vroče poletje, ko je bila zaradi delovanja klimatskih naprav povečana potreba po energiji.

K sreči je rasel tudi odstotek obnovljivih virov energije, a še ne izničuje emisij.

Skupno tako razvitim državam kot državam v razvoju je rast porabe nafte oziroma naftnih derivatov v transportu. V Evropski uniji je količina goriva v letalskem in cestnem prometu zrasla za štiri odstotke. V večini držav posamezniki vozijo večje avtomobile in potujejo dlje.
 

Kdo so največji onesnaževalci?


Na vrhu lestvice glede izpustov CO2 je Kitajska, sledita ZDA in celotna Evropska unija. Nato Indija, Rusija, Japonska, Nemčija, Iran, Savdska Arabija, Južna Koreja in Kanada. Zaradi gospodarskega razcveta so izpusti v Indiji zrasli za kar 6,3 odstotka.

Preberite še:

Komentarji: