IEA letos pričakuje nadaljnje povečanje izpustov CO2

Energetski sektor povzroča 80 odstotkov vseh izpustov CO2. 
Fotografija: Potem ko so izpusti tri leta zapored ostali na enaki ravni, so se lani povečali za 1,4 odstotka  FOTO: Geoff Robins/AFP
Odpri galerijo
Potem ko so izpusti tri leta zapored ostali na enaki ravni, so se lani povečali za 1,4 odstotka  FOTO: Geoff Robins/AFP

Izpusti ogljikovega dioksida (CO2) iz energetski sektorja se bodo v letošnjem letu zvišali, potem ko so že lani dosegli rekordne ravni, opozarja vodja Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. Energetski sektor povzroča 80 odstotkov vseh izpustov CO2, zato je njegovo delovanje ključnega pomena za omejitev segrevanja ozračja.

Potem ko so izpusti tri leta zapored ostali na enaki ravni, so se lani povečali za 1,4 odstotka, s čimer je splahnelo upanje, da so dosegli vrhunec, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

»Žal mi je, imam zelo slabe novice,« je ta teden na diplomatskem dogodku na poljski ambasadi v Parizu dejal Birol. »Izpusti se bodo letos znova povečali in srečanje COP bo potekalo v času rekordnih globalnih emisij,« je dodal. Decembra bo v poljskih Katovicah konferenca pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (COP).

Na tem podnebnem vrhu v Katovicah naj bi dokončali pogovore o izvajanju pariškega podnebnega sporazuma, ki so začel veljati leta 2020 in v katerem je zaveza omejiti dvig globalne temperature glede na predindustrijsko raven pod dvema stopinjama Celzija, pri čemer naj bi si prizadevali zvišanje omejiti na 1,5 stopinje Celzija.

»Možnosti za dosego tako ambicioznih ciljev so po mojem mnenju vsako leto, vsak mesec manjše,« je dejal Birol.

Nedavno objavljeno poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) ocenjuje, da bi omejitev segrevanja na 1,5 stopinje preprečilo najhujše posledice podnebnih sprememb. Bi bilo pa treba za doseganje tega cilja izpuste CO2 glede na leto 2010 v okoli desetletju skoraj prepoloviti, do leta 2050 pa bi morali postati »ogljično nevtralni«, da torej v ozračje ne bi izpuščali presežnega CO2.

Preberite še:

Komentarji: