Indijska mesta zavita v smog

V prihodnjih dneh bodo praznovali Divali, ko praznujejo zmago dobrega nad zlim in pri tem uporabljajo pirotehnična sredstva, zato je strah, da bo zrak le še bolj umazan, upravičen. 
Fotografija: Tako onesnažen zrak je v New Delhiju. FOTO: Malini Menon/Reuters
Odpri galerijo
Tako onesnažen zrak je v New Delhiju. FOTO: Malini Menon/Reuters

Slabo vreme in kurjenje ognja na poljih po državi sta doprinesla k hitremu poslabšanju kakovosti zraka v nekaterih indijskih mestih, tudi v New Delhiju.

Nivoji delcev PM 2,5, ki lahko prodrejo v pljuča, so bili povsod močno nad mejo, ki jo je kot varno postavila Svetovna zdravstvena organizacija. V nekaterih delih je bila koncentracija delcev nad 400, tudi nad 600, kar je 24-krat več od dovoljenih 25 mikrogramov na kubični meter v 24-urnem povprečju.

Novembra in decembra se kakovost zraka močno poslabša. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters
Novembra in decembra se kakovost zraka močno poslabša. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters


V Indiji je tako onesnažen zrak bolj ali manj stalnica. New Delhi je na lestvici najbolj onesnaženih mest na svetu na šestem mestu. Kar 14 indijskih mest je med najbolj onesnaženimi.

V nedeljo, kot navajajo tuji mediji, se je kakovost zraka zaradi vetra nekoliko izboljšala, v ponedeljek pa znova močno poslabšala. V prihodnjih dneh bo po napovedih meteorologov zaradi brezvetrja še slabše. Kmetje pa se že pripravljajo na zimsko sajenje, zato požigajo številna polja, kar poslabšuje stanje.

Mnogi imajo posledično velike težave z dihanjem. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters
Mnogi imajo posledično velike težave z dihanjem. FOTO: Anushree Fadnavis/Reuters


V prihodnjih dneh bodo Indijci praznovali še praznik luči divali, na katerem verniki prižigajo bakle in druga pirotehnična sredstva. Vrhovno sodišče je dovolilo »zelene« bakle, ki naj bi manj onesnaževale, uporabo so omejili na nekaj ur na dan, a mnogi se sprašujejo, ali sploh obstajajo pirotehnična sredstva, prijazna okolju, in ali bodo verniki to upoštevali.

Komentarji: