Letošnje poletje se zdi neobičajno, a avgusta bo še kako vroče

Vremenske nenavadnosti postajajo pravilo. Podnebnih sprememb, ki jih v srednji Evropi najbolj občutimo prav poleti, ne moremo več ustaviti.
Fotografija: Podnebnih spremembn po prepričanju Lučke Kajfež Bogataj ne moremo več ustaviti. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Podnebnih spremembn po prepričanju Lučke Kajfež Bogataj ne moremo več ustaviti. FOTO: Getty Images/Istockphoto

Vremenske nenavadnosti, ki se dogajajo tako v Evropi kot v svetu, postajajo pravilo, opozarja klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. »Kar se dogaja v Evropi, je pričakovano – podnebje se segreva, poletja so vedno bolj vroča,« je dejala Kajfež Bogatajeva z biotehniške fakultete v Ljubljani. Severni predeli Evrope, denimo Švedska in Latvija, imajo po njenih besedah najbolj vroče poletje, odkar izvajajo meritve.

Kot je dodala, se letošnje poletje v Sloveniji zdi res nekoliko neobičajno, a ga je mogoče pojasniti. Slovenija je namreč sredozemska dežela, nad Sredozemljem pa tudi zaradi bližine Alp radi nastajajo cikloni. A temperature so tako junija kot julija tudi pri nas vsaj za stopinjo previsoke, je opozorila.Kar je v preteklosti veljalo za ekstrem, se zdaj vsako leto pojavi vsaj nekje v Evropi, je spomnila. »Tudi v Sloveniji bo avgusta še kako vroče in ne bomo nobena izjema,« je prepričana.

Po njenem opozorilu podnebnih sprememb, ki jih v srednji Evropi najbolj občutimo prav poleti, ne moremo več ustaviti. Pač pa jih lahko po njenem mnenju nekoliko ublažimo, da ne bodo tako velike.

Na Švedskem divja več deset požarov, zato je Evropska komisija v ponedeljek okrepila pomoč tej državi. Tudi Latvija je zaradi gozdnih požarov zaprosila EU za pomoč. S hudimi požari se spopadajo tudi v Grčiji.

Izjemna vročina, ki pesti Japonsko, pa je v tednu dni zahtevala 65 smrtnih žrtev, medtem ko so več kot 22.600 ljudi morali odpeljati v bolnišnico. Japonski vremenoslovci so vročinski val z rekordno visokimi temperaturami že označili za naravno nesrečo.
 

Preberite še:

Komentarji: