Mikroplastika tudi na dnu najgloblje točke planeta

V Marianskem jarku so kitajski raziskovalci odkrili velike količine mikroplastike na liter vode.
Fotografija: Mikroplastiko lahko najdemo praktično povsod. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Odpri galerijo
Mikroplastiko lahko najdemo praktično povsod. FOTO: Eric Gaillard/Reuters

Plastika je povsod. Tudi na najgloblji točki našega planeta, kjer so med drugim našli tudi plastično vrečko, zdaj pa so kitajski raziskovalci tam odkrili tudi ogromne količine mikroplastike. Potopili so se v globine Marianskega jarka v zahodnem delu Tihega oceana, ki z 11 kilometri velja za najglobljo točko planeta.

»S plastiko smo onesnažili tudi najbolj odročne in najgloblje kraje na planetu. Območje je eno največjih ponorov mikroplastike na Zemlji, ni pa še znan uničujoč vpliv na krhek ekosistem,« navajajo kitajski znanstveniki.

Ekipa z inštituta za globokomorske raziskave Hainan so pobrali vzorce od globine 2500 metrov naprej proti dnu. Analiza, ki so jo objavili v znanstveni reviji Geochemical Perspectives Letters, je pokazala, da je količina mikroplastike naraščala z globino. Na dnu je bila količina kar 2200 delcev v litru usedlin in 13 delcev na liter v vodi. Pojasnili so, da je jarek ozek v obliki črke V, kar pripomore, da plastika ostane ujeta, tam so pogosti tudi potresi, ki morda pripomorejo, da se usedline spustijo do samega dna, navaja Guardian. Najbolj pogost delec je bil poliester, sledil mu je polietilen tereftalat, znan pod kratico PET, ki ga uporabljajo za plastenke.

Raziskovalci še menijo, da je najdena mikroplastika najverjetneje izvirala iz azijskih držav.

Številne druge študije, kot navaja Guardian, potrjujejo, da je človekov vpliv na omenjeni jarek ogromen, med drugim so lani raziskovalci z univerze Newcastle našli plastiko v prebavilih globokomorskih živali. Mikroplastiko pa seveda v zadnjih letih niso odkrili le v morju, ampak tudi v pitni vodi, človeških iztrebkih in visoko v švicarskih Alpah ter tudi na Arktiki.

Vsako leto v morje odplavi na milijone ton plastike, ki nato propada na vse manjše delce. Plastika in mikroplastika sta izjemno škodljiva za morsko življe, ki ga že tako ogroža prekomerni ribolov in segrevanje oceanov, kar je posledica podnebnih sprememb.

Komentarji: