Proti večeru in ponoči močnejše nevihte z lokalnimi neurji

Pe vedno velika toplotna obremenitev v nižje ležečih krajih. V Biljah so do 16. ure izmerili 38,4 stopinje Celzija.
Fotografija: FOTO: Nevihta se giblje v smeri proti severovzhodu. Fotografija je simbolična. Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Nevihta se giblje v smeri proti severovzhodu. Fotografija je simbolična. Jure Eržen/Delo

Proti večeru in ponoči so predvsem v severni Sloveniji, jutri zjutraj in dopoldne pa tudi drugod, možne močnejše nevihte z lokalnimi neurji, opozarjajo na Arsu.

Popoldne so nekatere dele države že zajeli nalivi in plohe. Malo po 17. uri je Arso izdal opozorilo, da je ob nevihti v bližini Jezerskega radarska odbojnost presegla vrednost, ki nakazuje na možnost pojava toče, močnih sunkov vetra in nalivov. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki. Nevihta se giblje v smeri proti severovzhodu.

Veliki sta tudi toplotna obremenitev v nižje ležečih krajih in požarna ogroženost v naravnem okolju.

Arso je objavil temperature danes do 16. ure v nekaterih najbolj pregretih slovenskih krajih. V Biljah so izmerili 38,4 stopinje Celzija.  

Proti jutru bo na Primorskem začela pihati šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, ob morju in na Goriškem okoli 21 stopinj Celzija. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Komunale v Kamniku, Brežicah in kraški vodovod Sežana so bodisi prepovedale uporabo pitne vode za druge namene kot za primarno oskrbo, bodisi so pozvale k varčevanju s pitno vodo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Komunale v Kamniku, Brežicah in kraški vodovod Sežana so bodisi prepovedale uporabo pitne vode za druge namene kot za primarno oskrbo, bodisi so pozvale k varčevanju s pitno vodo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Brežice: prepoved zalivanja vrtov in polnjenja bazenov

Ne le na površinskih slojih tal in vodotokih, suša je tudi v podzemnih vodah. Izrazita suša podzemne vode je trenutno v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji, drugod je v večjem delu zmerna. Stanje bi izboljšale le obilnejše dolgotrajne padavine. V vse več občinah uvajajo določene prepovedi rabe pitne vode.

Tako je komunala Brežice uporabnike pitne vode s celotnega območja občine Brežic prejšnji teden obvestila, da je zaradi povečane porabe pitne vode od 30. junija do preklica prepovedano uporabljati pitno vodo za zalivanje vrtov, zelenic, nasadov, pranje vozil in polnjenje bazenov. Prepovedan je tudi odvzem vode in polnjenje gasilskih cistern iz hidrantov, razen za gašenje požarov in odpravo posledic drugih elementarnih nesreč.

Podobno velja za uporabnike pitne vode na vodovodnem sistemu Podbočje, ki pokriva manjši del občine Krško. Tam je pitno vodo za zalivanje, pranje vozil in polnjenje bazenov prepovedano uporabljati od 1. julija do preklica, je razvidno iz zapisa na spletni strani podjetja Kostak.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

V Kamniku poziv k varčevanju s pitno vodo

K varčni rabi vode pozivajo tudi drugje. Komunalno podjetje Kamnik je v petek uporabnike pitne vode obvestilo, da je zaradi suše nivo vode na vodnih zajetjih kritično nizek. »Zavedati se je treba, da ima preskrba s pitno vodo prednost pred rabo vode za druge namene, zato vse uporabnike pozivamo, da z vodo ravnajo čim bolj racionalno. Poleg splošnih ukrepov za varčno rabo pitne vode je treba omejiti predvsem polnjenje bazenov!« so zapisali pri komunalnem podjetju.

Na Krasu omejitev uporabe pitne vode v več naseljih

Tudi kraški vodovod Sežana je uporabo pitne vode omejil v več naseljih, ki se napajajo iz lokalnih vodovodov. Podobno, a s časovno omejitvijo, je storila komunalno-stanovanjska družba iz Ajdovščine. Ta je prejšnji teden vse uporabnike pitne vode iz občin Ajdovščina in Vipava, ki so priključeni na javni vodovod, obvestila, da je prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov, pranje avtomobilov in vsaka druga uporaba, ki ne služi primarni preskrbi s pitno vodo, in sicer od 18. do 23. ure.

Na kritične razmere že nekaj časa opozarja rižanski vodovod Koper, kjer so v petek ponovno pozvali k varčni in odgovorni uporabi vode, kar je sicer povsod splošno priporočilo v tem času sušnih razmer.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Kmetijska suša v osrednjem delu države

in na Notranjskem

Kot so v zadnji izdaji Sušomera zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso), ki Sušomer izdaja vsak četrtek, je zmerna suša podzemne vode prisotna v vodonosnikih zgornjesavske, bovške, obalne, notranjske, savinjske, spodnjeposavske in podravske regije, izrazita suša pa je, kot omenjeno, v goriški, gorenjski, ljubljanski in dolenjski regiji.

Gladine podzemne vode se v večini države še naprej znižujejo, stanje pa se lahko izboljša na običajno raven le z obilnejšimi dolgotrajnimi padavinami, so navedli pri Arsu.

Podobno slabe so razmere pri površinskem sloju tal. Izrazita kmetijska suša je že nastopila v osrednjem delu Slovenije in na Notranjskem, medtem ko so, denimo, v Prekmurju prejšnji teden še bile običajne razmere za ta čas v letu.

Tudi pretoki rek po Sloveniji so majhni in se še počasi zmanjšujejo, kaže današnje hidrološko poročila Arsa. Nizkovodne razmere prevladujejo v večini države, najbolj izrazite pa so v južnem in osrednjem delu. Srednje pretoke še vzdržujeta Mura in Drava.

Bodo pa danes v popoldanskih urah, ponoči in v torek čez dan ob krajevnih padavinah prehodno narasli posamezni vodotoki. Danes je za to največ možnosti v severni polovici države, v torek pa tudi drugod. Pri tem lahko hitro narastejo hudourniki in manjši vodotoki, možna so tudi razlivanja in zastajanja meteornih in zalednih voda, opozarja Arso.
Danes zjutraj so slovenske reke imele med osem in 25 stopinj Celzija, Bohinjsko jezero je imelo 24, Blejsko jezero 25, morje v Kopru pa 28 stopinj Celzija.

Zaradi sušnih razmer v naravi je sicer na območju celotne države od petka razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. 

Preberite še:

Komentarji: