Pozivi k resnemu varčevanju z vodo

Našli so ga v vrtini, v kratkem ga bodo čim več izčrpali, če pride do zajetja, bodo zaprli sistem
Fotografija: Ugotavljanje lokacije oblaka kerozina. FOTO: Marina Jelen/občina Koper
Odpri galerijo
Ugotavljanje lokacije oblaka kerozina. FOTO: Marina Jelen/občina Koper

Ljubljana – Ni še gotovo, da kerozina ne bo prineslo do izvira Rižane, a kot pravi koprski župan Aleš Bržan, so tudi na to pripravljeni. Če bo treba takrat razglasiti izredne razmere, jih bodo. Vsi pa opozarjajo na nujnost varčne rabe vode, tako onesnaženje ne bi ogrozilo vodooskrbe.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je ob ogledu vodarne Rižana in čistilne naprave za vodo Cepki potrdil, da se kerozin premika, ravno zato pa opravljajo nadzor vseh vodnjakov v Hrastoveljski dolini, da »bi čim več kerozina, če se ne bo dalo vsega, ujeli že prej, preden pride do izvira Rižane«. Napovedal je, da bodo preverili vzorce, vzete iz vodnjakov in se na podlagi tega odločili, kje začeti črpati onesnaženo vodo.

Kerozin so zaznali v dveh vodnjakih, v teh dneh ga bodo začeli črpati. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kerozin so zaznali v dveh vodnjakih, v teh dneh ga bodo začeli črpati. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kerozin so zavohali


»Od nesreče naprej skupaj z Geološkim zavodom in drugimi spremljamo vse vrtine od mesta nesreče do vodarne,« je povedala direktorica Agencije za okolje (Arso) Lilijana Kozlovič. Na dveh vodnjakih so zaznali vonj po kerozinu in opravili dodatne analize. Kozlovičeva je povedala, da gre za večje koncentracije onesnaženja. Pri tem je bolj onesnažena voda v bolj oddaljenem vodnjaku, manj pa voda v vodnjaku, ki je zgolj 250 metrov od izvira Rižane. »Kerozin se širi, naredili pa bomo vse, da ne pride do pitne vode,« pravi direktorica Arso in napoveduje, da bodo pripravili načrt, kje je najbolj primerno in kako odstranjevati kerozin. Opozorila pa je, da se določen delež kerozina tudi izgubi, nekaj z izhlapevanjem, nekaj pa ga vsrkajo tudi kamnine. Nova vrtina, ki še ni končana, pa je tudi smiselna, pravi Kozlovičeva.

Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda FOTO: Boris Šuligoj
Martin Pregelj, direktor Rižanskega vodovoda FOTO: Boris Šuligoj


Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je pojasnil, da so doslej razmišljali le o črpanju. Opozoril je, da vedo, kje je kerozin in da je vodni vir še neonesnažen, vodooskrba je taka kot pred nesrečo. Bazen pred vodarno, kjer bi lahko zajeli tudi onesnaževala, in nadzirali, kaj spuščajo v vodovodni sistem, pa je srednjeročen projekt. Zato bodo, če kerozin pride v vodarno, vodovodni sistem zaprli.


V dveh vodnjakih so našli kerozin. FOTO: Marina Jelen/občina Koper
V dveh vodnjakih so našli kerozin. FOTO: Marina Jelen/občina Koper


Zelenice bodo suhe


»Problem še vedno obstaja in ni rešen. Nismo v izrednih razmerah, a dejstvo je, da je kerozin prineslo do merilnih mest, in dejstvo je, da se približuje vodnemu viru,« pa pravi Bržan in dodaja, da se bodo temu težko izognili, čeprav so razmere pod nadzorom. »Še enkrat ponavljam, voda v naših domovih bo ostala pitna, vsi ukrepi, da ne bi šlo kaj narobe, so že sprejeti,« poudarja Bržan in dodaja, da je čas, da poskrbijo tudi za rastlinstvo in živalstvo Rižane, česar še niso rešili.

Minister za okolje Simon Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik
Minister za okolje Simon Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik


Tudi Bržan je pozval vse, da začnejo resno varčevati z vodo, saj so vodotoki na območju omejeni. »Moramo poskrbeti, da ne pride do redukcij vode še preden se bo treba, če se bo treba, odzvati na onesnaženje s kerozinom. Ne zalivati, ne zapravljati vode po nepotrebnem, to je poziv za vse prebivalce Istre,« je dejal Bržan.

Na vprašanje, ali bo občina zgled in nehala zalivati zelenice, je Bržan odgovoril, da so zelenice še včeraj minimalno zalivali, za popoldne pa napovedal sklep, da se tudi to ustavi, če bo treba.

Komentarji: