Protest pred brazilskim veleposlaništvom

Mladi za podnebno pravičnost so za ponedeljek napovedali protest zaradi okolju sovražne politike.
Fotografija: V Braziliji nimajo upanja, da bo v prihodnjih treh letih kaj bolje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V Braziliji nimajo upanja, da bo v prihodnjih treh letih kaj bolje. FOTO: Reuters

Ljubljana - Gibanje Mladi za podnebno pravičnost za ponedeljek ob 16. uri najavlja protest »SOS Amazonija« pred brazilskim veleposlaništvom v Ljubljani. »Amazonski pragozd gori, požare so začeli ljudje pod potuho politike kapitana “Motorna Žaga” Bolsonara,« pravijo mladi.

Brazilski nacionalni inštitut za vesoljske raziskave letos šteje rekordno število gozdnih požarov, ki so prizadeli več kot polovico področij Brazilije in površino v velikosti sedem Nemčij. Nepovratno bo uničena ena osrednjih zakladnic biodiverzitete, pomemben ponor toplogrednih plinov in dom enega milijona pripadnikov staroselskih plemen. Več kot 2000 kilometrov oddaljeni Sao Paolo je bil v ponedeljek sredi dneva zaradi dima zavit v temo.

»Amazonski pragozd ne zagori zlahka. Požare so začeli ljudje pod potuho politike kapitana “Motorna Žaga” Bolsonara. Uničenje, ki smo mu priča, ni le okoljska kriza, pač pa v prvi vrsti kriza ljudem in okolju sovražne politike, ki ji do živega ne pridejo niti satelitski posnetki iz vesolja in ki se na množično uničenje odziva z absurdnimi zatekanji v zarotniške umotvorbe,« razlog za protest pojasnijo mladi.

Dodajajo, da zublje v Amazoniji poganja mrzlica po dobičku, neozirajoč se na posledice za okolje in ljudi, zanjo pa je soodgovorna tudi evropska in slovenska politika. Slednja trenutno o opustošenju molči.

»Pozivamo k solidarnosti z najbolj prizadetimi, še posebej s staroselskimi skupinami. Kriza ni le lokalna, pač pa mednarodna, in bo imela posledice po vsem svetu, zato pozivamo politike k dejanjem in obsodbi razdejanja tega nedoumljivo pomembnega ekosistema. Molk o požigu Amazonije je molk o našem preživetju,« poudarjajo mladi.

Preberite še:

Komentarji: