Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Sanacija Kemisa: Nanut zapušča položaj direktorja (video)

Postavili smo si dva cilja, da saniramo okolico in da dokažemo, da nismo krivi. Oba smo izpolnili.
Protest prebivalcev Vrhnike ob nedavnem požaru v tovarni Kemis.
Protest prebivalcev Vrhnike ob nedavnem požaru v tovarni Kemis.
L. Z.
20. 4. 2018 | 13:17
22. 4. 2018 | 08:59
2:11
Ljubljana – Ob 13.00 se je začela novinarska konferenca družbe Kemis, na kateri bodo predstavili konec prve faze sanacije Kemisa in nadaljnje korake v delovanju.

Direktor Kemisa Emil Nanut je v uvodu dejal, da je najpomembnejša novica, »da smo ta teden začeli delati. Prišli smo do cilja etape: to je prevzem določenih skupin odpadkov.«

Izponiti so morali nekatere pogoje iz okoljevarstvenega doovljenja. »Delujemo skladno z veljavno zakonodajo. Tako smo začeli sanacijo pogorišča, odstranili smo 1400 ton trdnih odpadkov in 2000 ton tekočih odpadkov. Ostala je minimalna količina odpadkov z dne 15. maja. Takoj smo se lotili tudi saniranja Tojnice: iz dna potoka smo pobrali okoli 70 kubičnih metrov mulja,« je še dejal Nanut.

Obregnil se je tudi na poročanje medijev. »Dejstvo je, da kriminalisti samopožiga niso dokazali. Navedli so, da bi bil lahko tudi požig. Kemis je ves čas deloval z ustreznimi dovoljenji. Imamo dokaze, da smo odpadke odpeljali v tujino na sežig, žal pa so ti podatki pogosto preslišani,« je zatrdil.

»Postavil sem si dva cilja, da saniramo okolico in da dokažemo, da nismo krivi. Oba smo izpolnili.«

Kemis je avgusta lani izvedel najnujnejše sanacijske ukrepe, ki mu jih je Arso naložil z delno odločbo: odstranitev onesnaženih sedimentov v Tojnici in nabrežine od mesta preliva požarne vode do mostu, ki povezuje Sinjo Gorico in Vrhniko. Poravnal je stroške interventnega čiščenja Tojnice takoj po požaru (62.000 evrov), monitoringa stanja okolja (90.000 evrov) in stroške izvedenca. Arso je izvedbo teh ukrepov ocenil za učinkovito.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine