Sonce znižuje stroške in emisije

Na domu starejši v Lenartu so postavili sončno elektrarno brez vložka doma, breme je prevzel SunContract.
Fotografija: Nova sončna elektrarna na Domu starejših občanov Lenart. FOTO: Nina Alič
Odpri galerijo
Nova sončna elektrarna na Domu starejših občanov Lenart. FOTO: Nina Alič

Dom starejših občanov Lenart s sončno elektrarno na lastni strehi učinkovito znižuje stroške obratovanja in okoljski odtis. Vse to dosegajo brez investicije, saj je breme naložbe in vzdrževanja v celoti prevzel investitor. To je primer dobre prakse uporabe platforme SunContracta za poslovne uporabnike, ki z neposrednimi dogovori med proizvajalci in porabniki električne energije dosežejo večjo fleksibilnost ter izboljšanje ekonomike poslovanja.

Dom v Lenartu si je s tem, ko je omogočil SunContractu namestitev sončne elektrarne na strehi, dolgoročno zagotovil odkup elektrike po nižji ceni, investitor pa možnost naložbe v sončno elektrarno in prihodke od prodaje proizvedene električne energije. Elektrarna z močjo 250 kilovatov bo proizvedla približno 260 megavatnih ur elektrike na leto in bo pokrila tretjino potreb doma po električni energiji.

Direktor doma starejših občanov Zlatko Gričnik. FOTO: Nina Alič
Direktor doma starejših občanov Zlatko Gričnik. FOTO: Nina Alič


Ker pa je sončna elektrarna priključena na platformo SunContracta, lahko tudi preostanek energije prek platforme kupujejo neposredno od proizvajalcev po nižji ceni, kot jo ponujajo tradicionalni ponudniki. Elektrarno je na streho namestilo podjetje Sonce energija, partner platforme SunContrarct v Sloveniji. »Stroškovna učinkovitost našega doma za starejše občane je za nas izjemno pomembna, saj naši oskrbovanci potrebujejo številne, kakovostne storitve, zato moramo poskrbeti za stroškovno optimizacijo na ravni delovanja doma kot celote, da jim to lahko zagotovimo. Odločitev za postavitev sončne elektrarne na strehi doma je korak v želeno smer,« je povedal Zlatko Gričnik, direktor Doma starejših občanov Lenart in dodal, da načrtujejo do pet odstotkov nižje stroške za električno energijo.


Cenejša elektrika in nadzor


»Z vključitvijo na platformo SunContracta pa, poleg možnosti ugodnejšega nakupa preostalih dveh tretjin električne energije, pridobivamo še celovit vpogled v proizvodnjo in porabo električne energije. Predvsem slednje nam bo v pomoč pri odgovornejši porabi in odkrivanju morebitnih nepotrebnih porabnikov energije v domu,« še poudarja Gričnik.

Koristi za vse, za dom in za investitorja, ki je vložil v elektrarno. FOTO Nina Alič
Koristi za vse, za dom in za investitorja, ki je vložil v elektrarno. FOTO Nina Alič


Postavitev sončne elektrarne je dobra naložba tudi za investitorja, saj ima zagotovljenega odjemalca električne energije po v naprej dogovorjeni ceni ter obenem možnost prodaje viškov proizvedene elektrike na platformi SunContract. »Prepričan sem, da je to odličen zgled partnerstva in spodbuda tudi drugim podjetjem, da razmislijo o namestitvi sončnih elektrarn na njihovih objektih, saj si brez vstopne investicije zagotovijo energijo iz obnovljivih virov in optimizirajo stroškovno poslovanje na račun dolgoročno nižjih stroškov za električno energijo,« pravi Jernej Škoflek, tehnični direktor podjetja Sonce energija.


Neposredni dogovori


Med prednosti platforme za uporabnike v SunContractu navajajo možnost neposrednega dogovora za ceno elektrike med proizvajalci in porabniki, transparentnost, ki jo prinaša tehnologija veriženja blokov, konkretne prihranke pri stroških električne energije in dejstvo, da se na platformi trguje z energijo iz obnovljivih virov: »Dom starejših občanov že od 1. januarja letos kupuje elektriko na platformi SunContracta, od zdaj pa na platformi kupuje tudi elektriko iz sončne elektrarne na njihovem objektu,« je vesel Gregor Novak, direktor in soustanovitelj platforme SunContract.

Preberite še:

Komentarji: