Predstavitvena informacija

Sončna elektrarna je korak k samooskrbi

Ko prihajajo ohladitve in se bomo še bolj zabubili v toplo zavetje svojih domov, nas bo grelo tudi kovanje načrtov za prihodnost.
Fotografija: Pri Porsche Slovenija v okviru e-mobilnosti ponujajo sončne elektrarne MOON. FOTO: Porsche Slovenija
Odpri galerijo
Pri Porsche Slovenija v okviru e-mobilnosti ponujajo sončne elektrarne MOON. FOTO: Porsche Slovenija

Vse večji je pomen samooskrbe in z njo obnovljivih virov energije, ki bodo pripomogli k naši večji energetski neodvisnosti, z njo pa k prijaznejšemu odnosu do okolja in nižjim računom na položnicah.

Ena takšnih rešitev je namestitev sončne elektrarne, ki omogoča brezplačno pridobivanje energije iz obnovljivih virov, obenem pa ne povzroča hrupa in potrebuje le minimalno vzdrževanje.
 

Kam s sončno elektrarno

Solarne module lahko namestimo na tako rekoč vsako stavbno površino, ki jo večji del dneva obseva sončna svetloba: na fasade stavb, rastlinjake, garaže, na tla; najpogosteje pa jih postavimo na streho doma ali poslovnega objekta. Ti imajo po navadi največjo porabo čez dan, v gospodinjstvih pa je ravno nasprotno.

Čeprav sončna elektrarna največ električne energije proizvede čez dan in ob sončnem vremenu, je tudi čez noč v drugačnih vremenskih razmerah po zaslugi net meteringa ne zmanjka.
 

Možnosti za samooskrbo

Podjetja imajo na voljo dve shemi; PX1, ki pomeni, da je sončna elektrarna namenjena le proizvodnji elektrike za prodajo, ter PX3, ki pomeni, da je delno namenjena lastni porabi, delno pa prodaji.

Za gospodinjstva pa velja, da proizvedeno energijo oddajajo v omrežje, če jim je primanjkuje, pa jo iz omrežja pridobivajo. Ob koncu leta se morebitni presežki doplačajo, a če je naprava za samooskrbo pravilno dimenzionirana, lastnik z električno energijo praktično ne bo imel stroškov, saj je bo naprava na letni ravni proizvedla toliko, kot je bo lastnik tudi porabil. Morebitne presežke pa bo brezplačno prevzel dobavitelj električne energije, s katerim ima lastnik naprave sklenjeno pogodbo o neto dobavi.

Možnost je tudi, da se med seboj poveže več gospodinjstev, npr. tistih iz iste večstanovanjske zgradbe ali naselja. Lastnik sončne elektrarne je pri tem lahko tudi tretja oseba, saj se o vseh podrobnostih delitve proizvodnje in stroškov sodelujoči dogovorijo s pogodbo.



Pozabite na nihanja cen elektrike in na stabilni osnovi proizvajajte lastno električno energijo. FOTO: Getty Images/istockphoto
Pozabite na nihanja cen elektrike in na stabilni osnovi proizvajajte lastno električno energijo. FOTO: Getty Images/istockphoto

 

Na voljo so tudi subvencije

»Za sončne elektrarne so na voljo različne oblike pomoči Eko sklada. Med njimi je tudi nepovratna finančna spodbuda, ki znaša 180 evrov za en kilovoltamper instalirane nazivne električne moči, in sicer za največ 80 odstotkov vsote priključnih moči odjemnih mest. To v praksi pomeni: če je priključna moč odjemnega mesta 43 kilovatov ali manjša, je investitor upravičen do finančne spodbude za 80 odstotkov priključne moči (torej je v primeru priključne moči 43 kilovatov upravičen do subvencije za 34,4 kilovata, se pravi do zneska 6192 evrov),« pove Sara Fink, ki pri Porsche Slovenija skrbi za blagovno znamko sončnih elektrarn MOON in je koordinator projekta e-mobilnosti. 



Najboljša kombinacija tehnologije, oblikovanja, funkcionalnosti in povezljivosti, združena v eni najnaprednejših polnilnih postaj na svetu FOTO: Porsche Slovenija
Najboljša kombinacija tehnologije, oblikovanja, funkcionalnosti in povezljivosti, združena v eni najnaprednejših polnilnih postaj na svetu FOTO: Porsche Slovenija

 

Oddajte povpraševanje

Vas zanima namestitev sončne elektrarne? Naročite se na svetovanje in ogled vaše lokacije, ki bosta osnova za pripravo ponudbe za storitve MOON. 

Izračunajte električni potencial svoje hiše!
Preprost izračun, ki vam bo povedal, koliko vas bo investicija stala, kdaj se vam bo povrnila in kolikšen bo vaš prihranek.

Oddajte povpraševanje ali pokličite 080 88 46.