Voda v zaledju izvira Rižane ni onesnažena

Indeks mineralnih olj, ki kaže na prisotnost kerozina, je na vseh merilnih mestih pod mejo določljivosti. 
Fotografija: SloCro2Julij
Odpri galerijo
SloCro2Julij

Najnovejši rezultati monitoringa Agencije RS za okolje (Arso), ki po iztirjenju tovornega vlaka in razlitju kerozina izvaja izredna vzorčenja izvira Rižane in štirih vodnjakov v zaledju izvira, kažejo, da voda ni onesnažena.

Onesnaženje ni doseglo niti izvira Rižane, ki Obalo in njeno zaledje oskrbuje s pitno vodo, niti nobenega od štirih vodnjakov v zaledju izvira. Indeks mineralnih olj, ki je indikativni parameter za kerozin, je bil v izviru Rižane pod mejo določljivosti, enako velja tudi za vse včerajšnje meritve v vodnjakih, so sporočili z Arsa. Meritve na izviru se izvajajo trikrat, v vodnjakih pa enkrat dnevno.

Po železniški progi Divača-Koper je po torkovem iztirjenju tovornega vlaka pri Hrastovljah v soboto znova stekel promet. V Slovenskih železnicah so progo, s katere so morali odstraniti večje količine onesnažene zemljine, utrditi, da se ne bi začela posedati. Doslej so jo že večkrat pregledali in ugotovili, da je utrjena, a bodo z monitoringi nadaljevali, je za STA napovedal generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes.
 

Med 1,5 in dvema milijonoma škode 


Škodo zaradi iztirjenja vlaka pri SŽ ocenjujejo na med 1,5 in dva milijona evrov, pokrile jo bodo zavarovalnice. Iz vagonov naj bi izteklo okoli 10.000 litrov kerozina, natančnejši podatki bodo znani jutri z novimi analizami zemljine. Iz ministrstva za okolje so sporočili, da je okoljski inšpektorat od petka do nedelje nadziral ravnanje z odpadnim izkopnim materialom, ki zdaj v vagonih čaka na odvoz. Pri SŽ trdijo, »da so izvedli vse potrebne ukrepe, da bi količino kerozina, ki je iztekel, kar se da zmanjšali. Odstranili smo okoli 170 kubičnih metrov onesnaženega materiala in izvedli vse ukrepe za zmanjšanje okoljske škode.« 

Na temo sanacije razmer zaradi železniške nesreče se bo v torek sestal tudi svet ustanoviteljic Rižanskega vodovoda Koper. Srečanja se bodo udeležili vsi štirje župani istrskih občin, ki naj bi se sestali tudi z ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem, poroča STA. 

Preberite še:

Komentarji: