Volkswagen priznal kazen, plačali bodo milijardo evrov kazni

Gre za eno najvišjih kazni, ki jo je nemško tožilstvo doslej zahtevalo od nemških podjetij.
Fotografija: Avtomobilski koncern je sicer že januarja lani v ZDA pristal na plačilo 3,6 milijarde evrov visoko kazen. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Avtomobilski koncern je sicer že januarja lani v ZDA pristal na plačilo 3,6 milijarde evrov visoko kazen. FOTO: Reuters

Wolfsburg - Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je pristal na plačilo milijarde evrov kazni, ki jo je zahtevalo nemško tožilstvo po razkritju goljufanja na testih izpušnih plinov. »Volkswagen je sprejel kazen in priznal svojo odgovornost,« so danes sporočili iz nemškega avtomobilskega proizvajalca.

Gre za eno najvišjih kazni, ki jo je nemško tožilstvo doslej zahtevalo od nemških podjetij. Volkswagen je na plačilo kazni pristal skoraj tri leta po razkritju, da so pri več kot 11 milijonov dizelskih avtomobilih omogočili goljufanje na testih izpušnih plinov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sporna programska oprema je zagotovila nizke izpuste škodljivih snovi, kot so dušikovi oksidi, v času laboratorijskih testov. Na cestah so bili dejanski izpusti nekaterih snovi do 40-krat večji.

S plačilom kazni se bodo za nemški koncern v Nemčiji končali postopki preiskav regulatorjev. »S priznanjem odgovornosti za dizelsko krizo smo storili tudi velik korak k temu, da jo prebrodimo,« so dodali v Volkswagnu, kjer upajo, da se bodo s tem v Nemčiji končali tudi drugi pravni postopki proti družbi in njenim podružnicam. Volkswagen, ki je za kazni po celem svetu namenil že več milijard evrov, še vedno pestijo mnoge tožbe.

Avtomobilski koncern je sicer že januarja lani v ZDA pristal na plačilo 3,6 milijarde evrov visoko kazen.

Komentarji: