Zadnji dan za podaljšanje odobritve glifosata

Trenutno veljavno dovoljenje za glifosat se izteče 15. decembra 2022.
Fotografija: Francoska agencija za zdravje in okolje je napovedala, da s koncem decembra 2020 ne bo podaljšala dovoljenja za prodajo 36 izdelkom z glifosatom zaradi pomanjkanja podatkov o zdravstvenih tveganjih. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Francoska agencija za zdravje in okolje je napovedala, da s koncem decembra 2020 ne bo podaljšala dovoljenja za prodajo 36 izdelkom z glifosatom zaradi pomanjkanja podatkov o zdravstvenih tveganjih. (Fotografija je simbolična.) FOTO: Reuters

Danes se izteče rok, do katerega morajo podjetja, ki hočejo na trgu EU še naprej proizvajati ali tržiti glifosat, predložiti vlogo za podaljšanje odobritve. Trenutno veljavno dovoljenje za glifosat se izteče 15. decembra 2022.

Medtem je francoska agencija za zdravje in okolje napovedala, da s koncem decembra 2020 ne bo podaljšala dovoljenja za prodajo 36 izdelkom z glifosatom zaradi pomanjkanja podatkov o zdravstvenih tveganjih. Izdelki količinsko predstavljajo skoraj tri četrtine pripravkov z glifosatom v Franciji. Agencija je zavrnila tudi vloge za registracijo novih izdelkov z glifosatom.

Preberite še: Glifosat, novi delček človeške DNK 

Avstrijska zvezna kanclerka Brigitte Bierlein pa je preprečila uveljavitev zakona o popolni prepovedi uporabe glifosata v Avstriji, ki bi moral v veljavo stopiti januarja 2020. Evropska komisija po njenih besedah o avstrijski nameri ni bila pravilno obveščena. Če bi bil zakon uveljavljen, bi Avstrija postala prva država, ki bi prepovedala uporabo glifosata za vse namene. 

Preberite še:

Komentarji: