30 let od podpisa sporazuma strank o skupnem nastopu na plebiscitu

Slavnostna govorca na današnji prireditvi v počastitev obletnice bosta Borut Pahor in Spomenka Hribar.
Fotografija: Razstava o plebiscitu v državnem zboru v Ljubljani, 22. decembra 2015. FOTO: Leon Vidic/Delo 
Odpri galerijo
Razstava o plebiscitu v državnem zboru v Ljubljani, 22. decembra 2015. FOTO: Leon Vidic/Delo 

V nedeljo bo minilo 30 let od podpisa sporazuma političnih strank in poslanskih skupin Skupščine Republike Slovenije o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo. Obletnico bodo danes zaznamovali v predsedniški palači, slavnostna govorca pa bosta predsednik republike Borut Pahor in pobudnica sporazuma Spomenka Hribar.

Predstavniki političnih strank in poslanskih skupin tedanje skupščine so namreč 6. decembra 1990 podpisali sporazum o skupnem nastopu na plebiscitu za samostojno in neodvisno državo Republiko Slovenijo. Na podlagi tega sporazuma je bil istega dne na skupni seji skupščine sprejet zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je določil, da bo plebiscit potekal na nedeljo, 23. decembra 1990.
 

Preseganje razlik v dobro skupnosti


Sporazum so takrat podpisali Roberto Battelli (Klub delegatov narodnostne skupnosti), Franc Gradišar (Klub neodvisnih poslancev), Jožef Školč (Liberalno demokratična stranka), Franc Golija (Liberalna stranka), Spomenka Hribar (Slovenska demokratična zveza), Ivan Oman (Slovenska kmečka zveza), Alojz Peterle (Slovenski krščanski demokrati), Viktor Žakelj (Socialistična stranka Slovenije), Ciril Ribičič in Miran Potrč (Stranka demokratične prenove), Dušan Plut (Zeleni Slovenije) ter Jože Pučnik (Socialdemokratska stranka Slovenije).

Osrednja proslava ob 25. obletnici plebiscita v Cankarjevem domu 23. 12. 2015 v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Osrednja proslava ob 25. obletnici plebiscita v Cankarjevem domu 23. 12. 2015 v Ljubljani. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Podpis sporazuma je bil izjemen dosežek, ki priča o sposobnosti preseganja razlik v imenu skupnosti, so zapisali v uradu predsednika republike. Pahor bo zato danes ob 11. uri v veliki dvorani predsedniške palače priredil posebno slovesnost. Poleg Pahorja bo slavnostna govorka tudi Spomenka Hribar, pobudnica sporazuma, so napovedali v uradu.

Slovesnost sodi v okvir prizadevanj predsednika republike za ohranitev zgodovinskega spomina na prelomne dogodke izpred tridesetih let, ki so utirali pot prvim demokratičnim volitvam in odločitvi o osamosvojitvi Slovenije. Današnja slovesnost bo tako že dvanajsta po vrsti in bo potekala na razmeram prilagojen način.
 

Preberite še:

Komentarji: