81 argentinskih glasovninc neveljavnih

DVK potrdila neveljavnost 81 glasovnic z volišča v Buenos Airesu, znani so končni izidi predčasnih parlamentarnih volitev.
Fotografija: Danes so tudi že znani končni izidi predčasnih parlamentarnih volitev, saj so prišteli glasovnice, oddane po pošti iz tujine. Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Danes so tudi že znani končni izidi predčasnih parlamentarnih volitev, saj so prišteli glasovnice, oddane po pošti iz tujine. Foto Tomi Lombar/Delo

Ljubljana - Državna volilna komisija (DVK) je na zahtevo SDS pregledala 81 neveljavnih glasovnic z volišča na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v Buenos Airesu. Po ponovnem štetju je ugotovila, da so na veleposlaništvu izid volitev pravilno ugotovili ter da je vseh 81 glasovnic dejansko neveljavnih.

Stranka SDS je namreč na DVK vložila ugovor zaradi nepravilnosti na pri delu volišča v Argentini. V njem so opozarjali na nesorazmerno veliko število neveljavnih glasovnic na tem volišču. V Argentini je namreč bodisi osebno bodisi po pošti glasovalo 759 volivcev, pri čemer so oddali 81 oziroma 11 odstotkov neveljavnih glasovnic.

Po mnenju SDS tako veliko število neveljavnih glasovnic izkazuje dvom v pravilnost delovanja volilnega odbora ter posledično dvom v poštenost in verodostojnost skupnih izidov volitev. Zato so predlagali, da se pregleda vse neveljavne glasovnice, v primeru ugotovljenih bistvenih kršitev pa bi najprej prešteli vse glasovnice z omenjenega volišča, predlagali pa so celo ponovno ugotavljanje izida na vseh 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih.
 

Zaradi neupoštevanja navodil neveljavne glasovnice


Člani DVK je po daljši razpravi sklenili, da bodo omenjenih 81 glasovnic ponovno prešteli. To so tudi storili ter ugotovili, da so dejansko vse neveljavne in je volilni odbor izid volitev pravilno ugotovil.

Izkazalo se je namreč, da volivci, ki so oddali neveljavno glasovnico, niso upoštevali navodila za izpolnjevanje uradne prazne glasovnice. Te so prejeli volivci v državah zunaj Evrope, izpolniti pa so jo morali tako, da so v prazen okvirček vpisali bodisi ime stranke bodisi ime in priimek kandidata.

A pri tem so lahko glasovali le za kandidata, ki je kandidiral v njihovem volilnem okraju v Sloveniji. V spornih primerih pa so volivci vpisali ime kandidata, ki se za izvolitev ni potegoval v njihovem okraju, zato so bile te glasovnice neveljavne. Največ teh volivcev je sicer vpisalo ime prvakov SDS in NSi, Janeza Janše in Mateja Tonina.

Volilna udeležba za vso Slovenijo Foto: Dvk
Volilna udeležba za vso Slovenijo Foto: Dvk

 

Volivci v tujini največ glasov namenili SDS, sledi Levica


Znani so končni izidi predčasnih parlamentarnih volitev, saj bodo prišteli glasovnice, oddane tudi po pošti iz tujine. A izidi še niso uradni, saj jih mora potrditi še Državna volilna komisija (DVK). To bo storila na četrtkovi seji, v petek pa bodo poročilo predali predsedniku republike Borutu Pahorju.

Glasovnice po pošti je oddalo 6829 volivcev, od tega je bilo 6685 glasovnic veljavnih, 144 pa neveljavnih. Največ, 1387 volivcev je izbralo SDS, za Levico jih je glasovalo 756, za SD pa 719.

Skoraj deset odstotkov oziroma 647 jih je izbralo SMC, skoraj osem odstotkov (518) pa LMŠ. Na šesto mesto se je s sedmimi odstotki oz. 488 glasovi uvrstila NSi, za njo pa DeSUS s 444 glasovi oz. dobrimi šestimi odstotki.

Manj kot štiriodstotno podporo so dobile Stranka Alenke Bratušek (210 glasov), SNS (187), Pirati (163) in SLS (106). Ostale stranke so dobile manj kot sto glasov.

Več iz te teme:

Komentarji: