Inšpektorat: Spoštovanje ukrepov se izboljšuje

Zdravstvo je še vedno zelo obremenjeno, zato vsi pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, ki je po prebolelem covidu zdaj znova na delovnem mestu v bolnišnici Jesenice, je poudaril, da se krivulja hospitalizacij ne povečuje, a v realnosti se od bolnišnice do bolnišnice borijo s situacijo, ki ostaja napeta. ​Vidi pa svetlobo na koncu predora v dejstvu, da se število hospitalizacij ne veča več tako hitro, zato upa, da smo v drugem epidemičnem valu dosegli vrh oziroma plato. Carotta pričakuje, da bo ta krivulja postopoma upadala. 

»Ne smemo si dovoliti nenadnega porasta, saj zdravstvo tega ne bo zmoglo. Nikakor pa ne smemo računati, da bi krivulja nenadoma upadla,« je poudaril. Na intenzivni negi po vseh slovenskih bolnišnicah je sicer 201 oseba. Zdravstveni sistem je obremenjen do konca, je povedal.Glede situacije v jeseniški bolnišnici je povedal, da je na zgornji meji zmogljivosti, zdaj situacijo obvladujejo in manj premeščajo bolnike v druge bolnišnice. Težave so se začele 24. septembra, ko je virus vdrl v belo cono, ko je bil asiptomatsko okužen eden od kirurgov. 

​Največ bolnikov so takrat z Jesenic premestili v novomeško bolnišnico. Na Gorenjskem je v začetku jeseni število okužb hitro naraščalo, je spomnil Carotta. V začetku oktobra so odprli prvi oddelke za covid, nato so sredi istega meseca odprli še drugi oddelek in morali so najti še dodatne postelje. Izkoristili so negovalni oddelek v medicinskih bivalnih zabojnikih. Danes imajo na voljo za covid bolnike 46 navadnih postelj in štiri za intenzivno nego, ki jim lahko dodajo še dve. Na pediatriji imajo devet postelj in eno na ginekologiji. Trenutno imajo skoraj vse navadne postelje polne, prav tako intenzivne. V tem trenutku je za covidne bolnike v gorenjski bolnišnici na voljo 27 odstotkov vseh kapacitet, nadaljnja širitev pa ni več možna, ne da bi morali pri tem zapreti enega od vitalnih necovidnih oddelkov.​

Carotta je še opozoril, da je bolnišnica stara že nekaj desetletij in ne ustreza sodobni medicini. Prostori so neustrezni, je pokazal covid. Izolirnih sob ni mogoče organizirati, intenzivna nega ne ustreza prostorskim standardom. »Gorenjska potrebuje novo bolnišnico.« ​Zahvalil se je še lokalni skupnosti in drugim zdravstvenim ustanovam za pomoč.


Nadzor nad izvajanjem odlokov


Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je povedala, da so od 9. do 15. novembra opravili 2578 inšpekcijskih pregledov. Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov. V pregledih sodeluje več različnih inšpektoratov. 

Zdravstveni inšpektorat je v zadnjem v obdobju izvedel 1503 nadzore. Izrekli so 94 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 39.200 evrov, 150 opozoril in osem upravnih ukrepov.

V gostinstvu so opravili 157 nadzorov, v trgovinah 197, pri drugih storitvenih dejavnostih pa 223 nadzorov. Na zunanjih javnih površinah so opravili 712 nadzorov in izrekli 72 sankcij v vrednosti 27.200 evrov.

»Spoštovanje ukrepov se izboljšuje, saj je bilo v zadnjem tednu izrečenih še manj ukrepov kot v dveh tednih prej. Problem ostajajo gostinski vrtovi, na katerih se posamezniki zadržujejo po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače,« je povedala.

Poudarila je, da se inšpektorji odločajo od primera do primera in da delujejo kar se da življenjsko. Potza je komentirala tudi uživanje hrane in pijače na javnih krajih. Kot je dejala, iz pojasnila gospodarskega ministrstva izhaja, da se prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih veže na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih ter ne velja za generalno prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih. »Drugih predpisov, ki bi omejevali uživanje hrane in pijače na javnih mestih, sicer ni, je pa treba pri tem poudariti, da obvezno nošenje mask na javnih krajih zapoveduje odlok o ukrepih za zmanjšanje širjenja okužbe z novim koronavirusom, torej masko je treba imeti.« Opomnila je še, da v gibanju ne smemo ničesar uživati, lahko pa se umaknemo na zeleno površino in ob tem upoštevamo vsa priporočila.

Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak se je najprej zahvalil policiji, ki opravlja vse dodatne aktivnosti za preprečevanje širjenja virusa. Gre za omejitve gibanja, zbiranja ljudi in nošenje mask. Policija se drži vseh pravil, ki sicer veljajo za njihovo delo. Namen policije je, da z najmilejšimi sredstvi zagotovijo zakonitost in vseskozi zasledujejo načelo sorazmernosti. Policija najprej opozori, a če opozorilo ni dovolj, se nato poslužijo drugih ukrepov, denimo glob. 

V novembru so ob opravljanju rednih nalog opravili še nadzore na 46.124 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov in ugotovili 3894 kršitev. Prejeli so tudi 604 prejetih prijav občanov o kršitvah odlokov. Izrekli so 2753 opozoril in izdali 1883 plačilnih nalogov. Policija je v tem mesecu izdala 4279 potrdil o napotitvi oseb v karanteno na domu, od tega 721 mladoletnim osebam.

»V 91 primerih kršitev zunaj naših pristojnosti smo o tem obvestili zdravstveni inšpektorat. V 15 primerih smo izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja ukrepanja policista,« je dejal.Še vedno se dogajajo kršitve zbiranja v zasebnih prostorih, a je tega manj v primerjavi s preteklimi tedni. Pri tem je Pečjak opozoril, da so bili policisti tudi že napadeni v posameznih primerih posredovanja.

Pozval je še na spoštovanje cestnoprometnih predpisov, saj če ne bo nesreč, ne bomo dodatno obremenjevali zdravstva.


Nasilje 


Psihologinja doc. dr. Andreja Poljanec je opozorila, da poleg bolezni in smrti zaradi covida še vedno ostaja prisotno v naši družbi tudi nasilje. »Najraje bi se pretvarjali, da tega ni, a tega ne smemo,«​ je opozorila in dodala, da je nasilje ne glede na obliko – posmehovanje, jezni molk ali fizično nasilje – nedopustno. 
 

Številke


Včeraj so opravili 5673 testov in ugotovili 1546 okužb, kar pomeni, da delež okužb znaša 27,25 odstotka, kar je tri odstotne točke manj kot dan prej. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da so si takšnih številk samo želeli, upa pa, da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. Umrlo je 31 oseb.

Število okužb pri stanovalcih v domovih starejših občanov (DSO) se je povečalo za 250, aktivnih okužb je trenutno 2510, skupaj v drugem valu kar 4424. Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 81, aktivno okuženih je 905 oseb.

Preberite še:

Komentarji: