Poklukar: Bližamo se trenutku, ko bomo morali sprejeti stališče do necepljenih

Janez Poklukar je napovedal, da bo odprl razpravo o omejitvi veljavnosti digitalnega covidinega potrdila po 1. februarju na 270 dni.
Fotografija: »Razprava o obveznem cepljenju poteka tako znotraj zdravstvenih krogov kot znotraj pravne, filozofske, sociološke in politološke stroke,« je navedel zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
»Razprava o obveznem cepljenju poteka tako znotraj zdravstvenih krogov kot znotraj pravne, filozofske, sociološke in politološke stroke,« je navedel zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Zdravstveni minister Janez Poklukar ostaja pred začetkom dnevov cepljenja, ki se bodo začeli pojutrišnjem, prepričan, da bo državo le boljša precepljenost popeljala v varno in zdravo leto 2022, hkrati meni, da se bo morala tudi pri nas odviti družbena razprava o obveznem cepljenju.

image_alt
Zdaj ali nikoli

Predvsem dnevom, uradno naslovljenim Dnevi cepljenja; Stopimo skupaj, varno in zdravo v leto 2022, je bila namenjena tudi današnja vladna novinarska konferenca. Vlada bo sicer znova zasedala že popoldne, na njej pa bo minister sodeč po napovedi odprl tudi razpravo o časovni omejitvi veljavnosti digitalnega covidinega potrdila.

Minister je glede dnevov cepljenja opomnil, da se na cepljenje nikjer ne bo treba naročiti – izjema je cepljenje otrok od 5 do 11 let, ki prejemajo drugačno cepivo –, povsod bo omogočena tudi izbira cepiva. 62 cepilnih centrov bo odprtih od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer, v vsaki izmed statističnih regij pa bo odprt tudi center, kjer se bo mogoče cepiti tudi ponoči oziroma med 20. in 8. uro.

Nočni cepilni centri bodo v goriški, izolski, brežiški in celjski splošni bolnišnici, v zdravstvenih domovih Sežana, Postojna, Novo mesto, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Maribor, pa tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih in Kliniki Golnik.

Mobilne centre za cepljenje z urniki, ki se bodo prilagajali lokalnim potrebam, pa je minister napovedal v vseh 212 slovenskih občinah. O dnevih cepljenja je bilo sicer v zadnjih dneh že veliko govora.

Po odmerek v lovski ali gasilski dom

Kot dobro prakso je omenil Borovnico, kjer bodo cepili kar v lovskem domu, pa denimo različne prakse v občinah, kot so občina Domžale, kjer bodo cepili po vaških gasilskih domovih, Črnomelj, kjer bo cepilno mesto v prostorih turističnega društva, Mirna Peč, Tolmin in drugod. Cepljenje bo tudi v, denimo, psihiatrični bolnišnici v Begunjah. Aktivnosti bodo povsod prilagojene lokalnemu okolju, je napovedal. Pri organizaciji delujejo tudi prek društev in nevladnih organizacij. Minister se je posebej zahvalil županom, civilni zaščiti in Rdečemu križu. 

Glavni cilj teh ekip je doseči čim boljšo precepljenost, ker Slovenijo le ta pelje v varno in zdravo leto 2022, je ponovil. »To je najbolj zdrava odločitev za našo skupno prihodnost, najučinkovitejši ukrep, ki vam ga lahko predlagamo. Zdravstvo vam enotno, v en glas sporoča: Cepite se! Odvrzite vse dvome, odvrzite, prosim, strahove. 8,5 milijarde odmerkov se je izkazalo za učinkovite in varne,« je povedal.

Natančnega števila premestitev zaposlenih iz zdravstvenih domov v cepilne centre zaradi prihajajočih dnevov sicer minister na novinarski konferenci ni poznal. Kaj, če obiska cepilnih centrov, denimo ponoči, ne bo? Gre za demonstracijsko odločitev zdravstva, da bi naredilo vse, da bi dosegli zadostno precepljenost – 98-odstotno pri starejših od 50 let in 80-odstotno pri splošni populaciji –, je povedal in znova poudaril, da je ključna povezava precepljenosti z zasedenostjo intenzivnih oddelkov bolnišnic.

Minister Janez Poklukar bo v nedeljo odprl nacionalno cepilno kampanjo, ko se bo v Zdravstvenem domu Bled cepil s poživitvenim odmerkom. Maja je cepivo AstraZenece dobil kar od Maria Fafangla. FOTO: zajem zaslona, RTV Slovenija
Minister Janez Poklukar bo v nedeljo odprl nacionalno cepilno kampanjo, ko se bo v Zdravstvenem domu Bled cepil s poživitvenim odmerkom. Maja je cepivo AstraZenece dobil kar od Maria Fafangla. FOTO: zajem zaslona, RTV Slovenija

Razprava o obveznem cepljenju poteka znotraj številnih strok

Poklukar je napovedal še, da bo na popoldanskem zasedanju vlade odprl razpravo o tem, da se veljavnost evropskega covidinega digitalnega potrdila po 1. februarju omeji na 270 dni. Glede tega, koliko časa bo veljavno po poživitvenem odmerku, pa je še več neznank in odprtih vprašanj, je povedal. To bo odvisno od epidemiološke situacije v Evropi.

Glede italijanskih vojakov, ki so prišli na pomoč, je povedal, da so se ob upadanju števila okužb in hospitalizacij dogovorili, da se lahko vrnejo domov, a bodo v primeru ponovne potrebe v kontaktu z njimi. 

Poudaril je, da se bo morala tudi o obveznem cepljenju odviti družbena razprava. »Gre za izredno pomembno vprašanje in različne družbene vidike. Ta razprava v teh dneh poteka tako znotraj zdravstvenih krogov kot znotraj pravne, filozofske, sociološke in politološke stroke. Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti stališče glede položaja necepljenih,« je povedal.

Razpravo o tem, kako bodo odločitve stroke vplivale na praznovanje božičnih in novoletnih praznikov, je minister napovedal za prihodnji teden.

V občinah bodo lahko računali na Civilno zaščito in Rdeči križ

Srečko Šestan. FOTO: Leon Vidic/Delo
Srečko Šestan. FOTO: Leon Vidic/Delo
Srečko Šestan je napovedal, da bo civilna zaščita vsem občinam pomagala po najboljših močeh. Tudi sam je vsem sodelujočim zaželel čim več uspeha in zdravja. Župani so tisti, ki bodo lahko razpolagali s pomočjo civilne zaščite, poteza bo na lokalnih skupnostih.

»Tukaj pred vami sem predvsem zato, ker verjamem strokovnjakom, kot sta profesorja Štrukelj in Jerala, in strokovnjakom zdravstvene stroke ter njihovim navedbam, da je cepljenje tisti ukrep, s katerim bomo z najmanjšo škodo covid zadovoljivo obvladovali,« je med drugim povedal.

Tudi Cvetka Tomin je pozvala, naj »naredimo vse in skupaj premagamo epidemijo čim prej. Lokalno se trudimo pomagati na čim boljši način.« Rdeči križ bo pomagal z obveščanjem in informiranjem prebivalcev, tudi s prostovoljci, ki bodo pomagali, denimo, pri prevozu na cepilna mesta.

Preberite še:

Komentarji: