Bojana Beović: Zasedeni dve tretjini predvidenih intenzivnih postelj

Vire vnosa okužb v belo cono UKC Ljubljana še preiskujejo. Oddelek za žilne bolezni ostaja v karanteni, pozitivne paciente si prizadevajo premestiti.
Fotografija: Število bolnikov s covid-19 na intenzivnih negah se je povečalo. Danes jih je bilo 21. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Število bolnikov s covid-19 na intenzivnih negah se je povečalo. Danes jih je bilo 21. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana je v belo cono vdrla okužba. Trenutno poročajo o desetih bolnikih s covidom-19, del jih je v bolnišnico že prišel s potrjeno okužbo, potrdili pa so tudi deset okužb pri zaposlenih na tem oddelku. Oddelek je v karanteni, novih bolnikov na njem v tem tednu ne bodo sprejemali.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je v izjavi za javnost posredoval podatek, da so danes v celotnem UKC Ljubljana obravnavali skupno 48 pacientov s koronavirusom. Od teh 12 prek telemedicine v njihovem domačem okolju, 36 pa na svojih oddelkih. Opozoril je, da se dviguje število bolnikov v enotah intenzivne terapije. Trenutno jih je 12, kar je dvakrat več kot pred tednom dni.

Glede vdora virusa v belo cono – na oddelkih za žilne in pljučne bolezni – je poudaril, da so izvedli vse ustrezne ukrepe, vključno s testiranjem vseh, ki so bili potencialno v rizičnih stikih z okuženimi. Do danes zjutraj so potrdili osem okuženih pacientov in tri sume okužbe.

Janez Poklukar FOTO: Blaž Samec/Delo
Janez Poklukar FOTO: Blaž Samec/Delo
Med zaposlenimi so ugotovili deset okužb, vse na oddelku za žilne bolezni. Oddelek ostaja v karanteni, pozitivne paciente si prizadevajo premestiti v infekcijsko kliniko in negovalno bolnišnico.

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo so v zadnjih dneh potrdili eno okužbo, testiranja niso zaznala novih okužb. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo.
 

Na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet


Trenutne kapacitete so na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet, opozarjajo v UKC Ljubljana. Delo infekcijske klinike za preostale bolnike se po načrtu postopoma seli v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, tako bodo postopoma pridobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku za bolnike s covidom-19 in deset na intenzivnem oddelku.

Zlatko Fras FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zlatko Fras FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras je povedal, da je eden izmed okuženih bolnikov umrl. Kot možna vira vnosa okužb je omenil prihod asimptomatično okuženega bolnika oziroma morda tudi zdravstvenega delavca.

Kot je povedal, bodo bolnike z žilnega oddelka najkasneje v dveh dneh razmestili na oddelke UKC Ljubljana, kjer se posvečajo covidu-19, v negovalno ali infekcijsko kliniko.

Soočajo se z izpadom kar okoli 70 do 80 bolniških postelj, zato računajo na pomoč drugih bolnišnic. Predvsem na zahodu države, v bolnišnicah Izola, Sežana in Šempeter. Sicer jim primanjkuje predvsem negovalnega kadra.
 

V UKC Maribor omejili nekatere programe in oddelke


Matjaž Vogrin FOTO: Tadej Regent /Delo
Matjaž Vogrin FOTO: Tadej Regent /Delo
V UKC Maribor je aktivno okuženih 11 zdravstvenih delavcev in en pacient, je v izjavi za javnost povedal njegov strokovni direktor Matjaž Vogrin. V karanteni je trenutno 18 zdravstvenih delavcev.

Na tamkajšnjem oddelku za covid-19 se trenutno zdravi 20 obolelih za covidom-19, dva na intenzivni negi. Kapaciteto za akutne primere covida-19 bodo povečali za še nekaj postelj, možnosti so tudi za nadaljnje širitve, in sicer tako akutnih kot intenzivnih postelj.

Kapacitet bo dovolj, je zatrdil, a se je o tem treba zavedati, da bo zaradi tega vedno več kadra premeščenega z oddelkov, kjer je prav tako potreben. Nekatere programe in oddelke so zaradi drugega vala koronavirusa že omejili. Tako so, denimo, kliniko za ginekologijo in otroško kirurgijo deloma prestavili na kliniko za kirurgijo.
 

Včeraj na območju Slovenije 75 novih okužb


Včeraj so na območju Slovenije evidentirali 75 novih okužb, je dopoldne tvitnila vlada. Umrla je še ena okužena oseba. Opravili so manj, 1034  testiranj.

Hospitaliziranih je bilo 107 obolelih, število tistih na intenzivni negi se je povzpelo na 21. Iz bolnišnic so odpustili osem ljudi.





Kacin je glede današnjih številk, ki odražajo stanje epidemije covida-19 v Sloveniji, opozoril, da se nanašajo na konec tedna, ko je testiranj manj. Pred tednom dni je bilo v nedeljo 50 novih okužb, včeraj že 75. Jutri bo število ponovno višje, je prepričan. Gre za 50-odstotni porast v primerjavi s prejšnjim tednom. »Po urah spremljamo, koliko je okužb v današnjem dnevu. Jutri bo dan resnice. Če bomo jutri ugotovili, da je okužb znova več, se bo morala vlada odločiti za ukrepe.«

Glede na aktualno širjenje novega koronavirusa v strokovni posvetovalni skupini za covid-19 pod vodstvom dr. Bojane Beović menijo, da bi bilo treba omejiti število ljudi, ki so lahko v prostoru v javni uporabi. Na današnji popoldanski izjavi je povedala tudi, da je ključno odložiti druženja, kot so praznovanja rojstnih dnevov in poroke.





Prihajajoči dnevi vzbujajo skrb, je še povedala Bojana Beović, predvsem zaradi velikega števila okužb v preteklem obdobju, ki je vodilo do velikega priliva bolnikov v bolnišnice. V pripravi je širitev infekcijske klinike, danes je začela bolnike sprejemati slovenjgraška bolnišnica, v pripravi je šempetrska. Do konca tedna pričakujejo, da bomo potrebovali sto novih postelj za bolnike s covidom-19. Za zdaj gre za navadne postelje, je pa poskočilo število primerov bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivnih enotah (danes zjutraj jih je bilo 21), po sedanjem stanju pa smo na dveh tretjinah zasedenosti predvidenih intenzivnih postelj.




 

Največ okužb v Ljubljani in Mariboru


Največ novih okužb, sedem, so potrdili v Mestnih občinah Ljubljana in Maribor, sledijo Hajdina s štirimi novimi okužbami, Kranj, Celje, Domžale, Tolmin in Sevnica s po tremi novimi okužbami ter Škofja Loka, Log - Dragomer, Črenšovci in Videm s po dvema okužbama, je razvidno iz podatkov NIJZ, ki jih objavlja portal Sledilnik za covid-19.

Večino okužb, 49, so potrdili pri osebah, starih od 25 do 64 let. Med mladoletnimi do 14 let starosti so v nedeljo potrdili tri okužbe, devet so jih potrdili med osebami v starostni skupini od 15 do 24. Še 16 okužb so potrdili med osebami, starejšimi od 65 let.

Podatki sledilnika kažejo, da so v nedeljo na novo potrdili tudi 21 okužb med zdravstvenimi delavci, tri med zaposlenimi v domovih za starejše in štiri med oskrbovanci domov za starejše.

Trenutno je v državi aktivno okuženih več kot 2100 oseb. Največji delež okuženih je med prebivalci občin Črna na Koroškem (1,524 odstotka), Mežica (0,618 odstotka) in Prevalje (0,411 odstotka). Na Koroškem je eno največjih žarišč v državi v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

Doslej so v Sloveniji opravili 236.177 testov na novi koronavirus, skupaj potrdili 6574 okužb, umrlo je 157 bolnikov.

Komentarji: