Milan Krek: Odpiranje dejavnosti je v tem trenutku zelo pogumno

Podatke sta predstavila direktor NIJZ Milan Krek, dr. med., in misijonarka Zvonka Mikec iz Mozambika.
Fotografija: S ponedeljkom se v dveh regijah odpirajo terase gostinskih lokalov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
S ponedeljkom se v dveh regijah odpirajo terase gostinskih lokalov. FOTO: Matej Družnik/Delo

V četrtek so ob 5435 PCR-testih in 21.601 hitrih antigenskih testih potrdili 881 novih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 16,2-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 10.866. V četrtek je bilo v bolnišnični oskrbi 521 bolnikov s covidom-19 (kar je deset več kot dan prej), od tega na intenzivni negi 85. Umrli so štirje bolniki s covidom-19. Sedemdnevno povprečje okuženih je v četrtek znašalo 780, je vlada sporočila na svojem twitter profilu.

Aktualne podatke o epidemiji covida-19 sta predstavila direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, dr. med., in misijonarka Zvonka Mikec iz Mozambika o razmerah glede epidemije v tem delu Afrike:



Preteklo je eno leto, odkar smo zaznali prvega okuženega s covidom-19. V tem času so naredili 935.768 PCR-testov in 959.433 hitrih testov. Skupno je bilo potrjenih 194.165 okužb. Umrlo je 4113 oseb, kar je 2,1 odstotka od vseh okuženih, polovico smrti je bilo v domovih za ostarele, je nekaj podatkov nanizal direktor NIJZ Milan Krek.

Današnji podatki kažejo, da se v zadnjih dneh številke rahlo dvigujejo, kar sledi trendu širjenja različic virusa. Morda prihaja novi val, zato je pomembno, da se še bolj upošteva pravila, predvsem zato, da bodo šole lahko odprte tudi v prihodnje. Sedemdnevno povprečje je obstalo, kmalu se lahko številke obrnejo navzgor, saj se različice širijo hitreje. »Pri angleškem sevu gre za eksponentno krivuljo, počasi ga bo vedno več, ker je bolj kužen kot ostale različice, zato je treba poostriti preventivne ukrepe.« R na slovenskem nivoju je več kot ena, kar pomeni, da imamo vsak dan več okuženih ljudi, tudi po regijah R raste, pod vplivom različic koronavirusa pa se lahko situacija v prihodnjih dneh še poslabša. Dodal je, da je sledenje okuženim z različicami koronavirusa zelo težko, saj dobijo rezultate testov šele po sedmih, osmih dneh. 

Krek je pojasnil, da trenutno zboleva predvsem delovna populacija, to so osebe, stare med 25 in 55 let. Okužujejo se torej mladi, ne ostareli – direktor NIJZ je sicer pozval k previdnosti in preventivnim ukrepom pred obiskom ostarelih. Delež okuženih pri ljudeh, starih 85 let in več, upada, in sicer zaradi visoke precepljenosti te skupine ljudi. Bolezen se je v tej skupini ustavila, do konca meseca bodo morda pocepljene vse rizične skupine.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Evropa ima nov val, stanje se slabša skoraj povsod, veliko vlogo pri tem imajo prav nove različice virusa. Na Češkem, kjer imajo najslabšo 14-dnevno incidenco v Evropi, je 80 odstotkov okužb povezanih z angleško različico. V Lombardiji je začelo število okuženih strmo naraščati, kar je posledica širjenja angleške različice v tem delu Italije. Še hitreje pa se število okuženih povečuje v Furlaniji - Julijski krajini, ki je naša neposredna soseda. Slabo stanje v obalno-kraško regiji je lahko tudi povezano s slabim stanjem v tej italijanski deželi.

Glede sproščanja ukrepov je Krek dejal, da druge države zapirajo podjetja, šole, pa imajo nižje število okužb. Zato se mu zdi pogumno, da Slovenija dejavnosti odpira. »Previden bi bil pri sproščanjih, vsako je treba umno pretehtati. Smo še vedno sredi hude epidemije, čeprav imamo občutek, da nismo.« Večkrat je poudaril, da je pomembno, da otroci ostanejo v šolah do konca šolskega leta. Ne vedo, koliko šolnikov se za cepljenje zanima, saj gre za proces, ki traja dlje časa, gre namreč za nekaj deset tisoč ljudi, zato je treba sezname voditi natančno in dosledno. Za šolnike je rezerviranih 15.000 doz cepiva AstraZenece, je pa Krek poudaril, da je cepljenje prostovoljno in da nikogar ne silijo k cepljenju. Sam bi sicer od učiteljev pričakoval, da se cepljenja udeležijo v čim večjem številu, ker s tem zaščitijo sebe, svojce in otroke v učilnici. Učitelji zdaj morajo hoditi na testiranje, potem jim po nekem času ne bo več treba, če se bodo cepili, kar je vsekakor boniteta, ki ni povsem zanemarljiva. Glede mask v šolah pa je povedal, da se prav z nošnjo mask zmanjšuje možnost širjena okužb na minimum in da se morajo, če hočemo doseči, da bodo otroci ostali v šolah do konca šolskega leta, ukrepi upoštevati.

V marcu bo prispelo v Slovenijo 245.000 doz cepiva. 175.695 Pfizerjevega, 52.800 AstraZenece, ostalo Modernino. Kako naj se cepijo tisti, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika? Krek odgovarja, naj pokličejo v cepilni center in se bodo tam dogovorili, kako naj se cepijo.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


​Misijonarka iz Mozambika pa je povedala nekaj o razmerah epidemije v tem delu Afrike. Že eno leto so v izrednih razmerah, v misijonskih centrih so za prebivalce sešili več kot tisoč mask. Kot je povedala misijonarka, se je pri njih stanje v septembru, ko se je pandemija v velikem delu sveta že umirila, najhujše šele začelo. Olajšave oziroma sprostitve (meja) so prinesle nove okužbe. Spet se je znova vse zaprlo pred mesecem dni, gibanje je omejeno, uvedli so policijsko uro, podjetja in javni prostori so deloma odprti, tudi restavracije delujejo omejeno. »19. marca naj bi se šole odprle za vse otroke in dijake, seveda s prilagoditvami oziroma zmanjšanim številom otrok v razredih.« Pred kratkim so prejeli tudi 300.000 doz cepiva, ki so namenjene zdravstvenemu osebju. Misijonarka je povedala, da je v tem delu sveta velik izziv preventiva in upoštevanje priporočil, ukrepov, saj se življenje dogaja na ulici. »Za nas v Afriki je epidemija prinesla večjo potrebo po vodi, milu, čistoči, kar pa je v teh revnih državah še vedno težko dostopno.«

Preberite še:

Komentarji: