Simona Kustec se je odzvala na svojo domnevno sporno zaposlitev

Dve raziskovalni organizaciji naj bi po glavi raziskovalca dobili precej več od preostalih.
Fotografija: Nekdanja ministrica je bila za opozorila stroke gluha.  FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Nekdanja ministrica je bila za opozorila stroke gluha.  FOTO: Leon Vidic/Delo

V javnosti je včeraj odjeknila novica, da se bo nekdanja ministrica za šolstvo Simona Kustec zaposlila na Univerzi na Primorskem (UP). Pred nastopom mandata je bila zaposlena na fakulteti za družbene vede (FDV), kjer je predavala politologijo. Kot kaže, pa zdaj ne bo več predavala študentom na FDV, pač pa na primorski univerzi. 

image_alt
Ministrica bi že zdavnaj morala oditi

A v Visokošolskem sindikatu Slovenije opozarjajo, da bi lahko imela zaposlitev nekdanje šolske ministrice na UP znake koruptivnega dejanja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, »na Fakulteti za management UP sicer obstaja študijski program politologija, toda univerza je že pred leti zamrznila njegovo redno izvajanje zaradi premalo vpisa in odpustila večino izvajalcev. Za naslednje leto je resda objavila razpis za vpis na ta študijski program, a izvajala ga bo le kot izredni študij. Na izrednem študiju praviloma ni zaposlitev, saj so finančni viri preveč nestabilni, sploh če se vpiše le nekaj študentov kot v zadnjih nekaj letih.«

V sindikatu dodajajo, da »pedagoška zaposlitev politologinje Simone Kustec na UP torej nima prepričljive ekonomske osnove. Prav tako ni verjeten motiv, da njena zaposlitev pomeni naložbo UP v dvig svojega ugleda, kajti številni zaposleni na FDV so imeli po klavrni politični vlogi ministrice Kustec resne zadržke pred njeno vrnitvijo.«

Odgovor na vprašanje, iz katerega motiva se je UP odločila za zaposlitev nekdanje ministrice Kustec, morda lahko najdemo v njenem nedavnem predlogu sklepa o razrezu sredstev Institucionalnega stebra financiranja (ISF) po novem raziskovalnem zakonu med univerze in inštitute, je opozoril predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič

»Raziskovalne organizacije že dolgo čakajo na ta razrez, nedavni predlog pa jih je šokiral. Po informacijah Visokošolskega sindikata Slovenije so znanstveni inštituti in Univerza v Ljubljani protestirali proti temu, da je ministrica v predlogu razreza predvidela privilegirano obravnavo Univerze v Mariboru, od koder prihaja in kamor se vrača dosedanji državni sekretar Mitja Slavinec, in Univerze na Primorskem.«

Ti dve raziskovalni organizaciji naj bi po glavi raziskovalca dobili precej več od preostalih, čeprav zakon predpisuje pravično formulo začetnega razreza sredstev ISF, ki bo tudi osnova za dolgoročno distribucijo teh stabilnih sredstev. »Glede Slavinca smo se v bližnji preteklosti že nekajkrat lahko prepričali, da si zna dobro postlati, zdaj pa se je izkazalo, da tudi ministrica v zaključku mandata ni stala križem rok,« dodajajo v sindikatu. 

Tokrat se prvič na novo deli stabilna finančna sredstva tako med inštitute kot tudi med univerze. Doslej so namreč inštituti dobivali določen stabilen pavšalni del, univerze pa ne. Pri inštitutih se je ta instrument dodelitve sredstev imenoval »ustanoviteljska sredstva«.

Na delo ministrice za šolstvo se je že med njenim mandatom usipalo kup pripomb. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na delo ministrice za šolstvo se je že med njenim mandatom usipalo kup pripomb. FOTO: Jure Eržen/Delo

Nekdanja ministrica Simona Kustec je o navedbah sindikata za Delo povedala: »Na vsa vprašanja glede navedb Visokošolskega sindikata Slovenije bo tekom dneva odgovorila Univerza na Primorskem. Sama se veselim pedagoškega in raziskovalnega dela na UP. Temeljno vodilo mojega dela je bilo vedno pod enakimi pogoji zagotavljati delo vsem, ki so izpolnjevali zahtevane formalne kriterije. Takšno usmeritev so imeli zaposleni, ki so skupaj z vsemi vključenimi skupinami, ki so upravičene do sredstev ISF, sodelovali pri pripravah in usklajevanju predloga za njihov razrez.«

Namera z znaki korupcije?

Po informacijah Visokošolskega sindikata Slovenije sporni sklep o razdelitvi sredstev ISF na koncu sicer ni bil sprejet. Vseeno pa menijo, da že namera po finančnem favoriziranju bodočega delodajalca kaže na znake korupcije. Morda pa je zaposlitev bivše ministrice na UP oddolžitev za kakšne morebitne pretekle usluge, se zato sprašujejo.

Verjamejo, da bodo zadevo preiskale KPK in druge pristojne institucije. Novo vodstvo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pozivajo, naj revidira vse primere sumljivega parkiranja proračunskega denarja v prijateljskih zavodih, ki sta jih v zadnjih mesecih izvedla Mitja Slavinec in Simona Kustec.

Na delo nekdanje ministrice za šolstvo se je že med njenim mandatom usipalo kup pripomb. Tako strokovna kot laična javnost z njo nista bili zadovoljni, saj da se ni postavila na stran otrok oziroma staršev – v Sloveniji so bile šole med epidemijo koronavirusa zaprte predolgo, so opozarjali mnogi. Nekdanja ministrica je bila za opozorila stroke gluha. 

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je sicer včeraj potekala primopredaja poslov med nekdanjo ministrico Simono Kustec in novim ministrom Igorjem Papičem. Na Univerzi v Ljubljani so v odzivu zapisali, da jih je »zmotil predstavljeni način delitve sredstev iz naslova ustanoviteljskih obveznosti, ki naj bi bil prilagojen za univerze, ki doslej nismo prejemale teh sredstev. Predlagani razrez sredstev bi namreč močno rušil razmerja med univerzami, ki bi morala temeljiti predvsem na kakovosti raziskovalnega dela, nikakor pa ne na razlikah v številu študentov (kot predlagano v razrezu), saj raziskovalno delo ni neposredno povezano s številom študentom na posameznih univerzah.«

Dodali so, da nasprotujejo razdelitvi sredstev, ki nima strokovne utemeljitve, predvsem pa ne metodološke podlage v sprejetih pravilih. V dopisu Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport 30. maja so to jasno zapisali in zaprosili za razlago oziroma za ponovno razdelitev sredstev, ki bo temeljila na strokovno dorečeni metodologiji, vendar odgovora do sedaj niso prejeli. 

Kustečevo zaposlili zaradi njenih kompetenc

Odzvali so se tudi na primorski univerzi. Zapisali so, da bo matična članica zaposlitve Simone Kustec UP FM. »Na njej bo opravljala raziskovalno in pedagoško delo znotraj Katedre za politologijo, sociologijo, komuniciranje, etiko in kulturologijo v menedžmentu, ki pokriva omenjena vsebinska področja na skoraj vseh študijskih programih UP FM, in ne zgolj na študijskem programu politologije. Pri izvajanju slednjega študijskega programa, ki ga na UP izvajamo kot izredni študij, sicer sodelujejo tudi drugi visokošolski učitelji, ki imajo na UP pogodbo o zaposlitvi, saj se na ta način zagotavlja izvajanje študijskega programa v skladu s standardi kakovosti, ki so določeni v merilih za akreditacijo in zunanjo evalvacijo visokošolskih zavodov in študijskih programov Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS),« so zapisali. 

Po njihovih besedah zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti prepoznava neustrezno sistemsko financiranje posameznih institucij in želi vsem omogočiti enake pogoje za raziskovanje in razvoj ter jih s tem izenačiti v odstotkih stabilnega in konkurenčnega financiranja. »To izenačenje je predvidel že zakonodajalec in v tem kontekstu je pričakovano, da organizacije, ki so podfinancirane, prejmejo ustrezna sredstva. Med temi je tudi Univerza na Primorskem. Zato izjave sindikata glede stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti ne moremo komentirati.« Simono Kustec so zaposlili zaradi njenih kompetenc.

So pa, kot so zapisali, razočarani, da ARRS kljub dejstvu, da novi zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijskih dejavnosti velja že od 1. januarja, še vedno ni sprejel ustreznih podzakonskih aktov, na podlagi katerih bi prejemniki stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti lahko v svoje delovanje implementirali vse novosti, ki jih je prinesel novi zakon, kar bi propulzivnim organizacijam omogočilo še dodatni razvoj in preboj v evropskem in globalnem raziskovalnem in visokošolskem prostoru. 

Preberite še:

Komentarji: