Slovenija ob dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine

Lepe želje pošiljajo voditelji številnih tujih držav.
Fotografija: Naša država ob rojstnem dnevu prejema čestitke iz tujine. FOTO: arhiv Delo
Odpri galerijo
Naša država ob rojstnem dnevu prejema čestitke iz tujine. FOTO: arhiv Delo

Slovenija ob današnjem dnevu državnosti prejema čestitke iz tujine. Predsedniku republike Borutu Pahorju so med drugim čestitko poslali voditelji Italije, Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Češke, Slovaške, Rusije, Japonske, Belgije in Švedske, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je ob 30-letnici samostojnosti Slovenije zapisal, da državi bogatijo pogosti stiki na ravni civilne družbe in obeh avtohtonih manjšin v obeh državah. Izrazil je trdno prepričanje, da je pot, ki sta jo s predsednikom Pahorjem začrtala ob obisku v Trstu in Bazovici julija lani odprla nove perspektive v vse bolj enotnem nastopanju, kar velja poglobiti. Ob tem je Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU, so navedli v Pahorjevem uradu.

Tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je v čestitki Sloveniji zaželel uspešno predsedovanje Svetu EU. Ob tem je izpostavil, da je razvoj odličnih dvostranskih odnosov med Avstrijo in Slovenijo v zadnjih tridesetih letih pomembno pripomogel k blaginji in napredku ter k boljšemu razumevanju med državljani obeh držav. Poudaril je, da Avstrija zelo ceni tesno sodelovanje s Slovenijo tako na področju sosedske politike kot v okviru Evropske unije.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović pa je slovenskemu narodu ob prazniku zaželel napredek in blagostanje. »Naši državi povezujejo mnoge vezi, od zgodovinskih korenin do evropskih vrednot - pred tridesetimi leti smo se podali na isto pot k neodvisnosti in evro-atlantski družini, kar še dodatno krepi vezi med državama,« je zapisal.

Blaginjo in napredek je Slovencem zaželel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je v čestitki izrazil zadovoljstvo nad rusko-slovenskimi odnosi, ki temeljijo na dobrih tradicijah prijateljstva, kulturne in duhovne bližine. Izrazil je prepričanje, da bi interesom obeh narodov ustrezal nadaljnji razvoj konstruktivnega dvostranskega sodelovanja na različnih področjih.

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier pa je zapisal, da je 25. junij 1991, ko je prvi demokratično izvoljeni slovenski parlament razglasil neodvisnost države, pomenil tudi nov začetek odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo. Danes je sodelovanje naših držav na gospodarskem, političnem in kulturnem področju tesnejše kot kdaj koli prej, z izzivi našega časa pa se soočamo skupaj in solidarno, je poudaril po navedbah Pahorjevega urada.

Predsednica Slovaške Zuzana Čaputova je v čestitki zapisala, da prijateljski odnosi med Slovaško in Slovenijo temeljijo na skupnih vrednotah in partnerstvu v EU in Severnoatlantskem zavezništvu ter da verjame, da bomo še naprej gradili in krepili tesno sodelovanje. Češki predsednik Miloš Zeman pa je izrazil zadovoljstvo, da se medsebojni odnosi med Češko in Slovenijo dobro razvijajo tako dvostransko kot večstransko.
 

Tudi kralji in cesarji


Pahor je ob državnem prazniku prejel tudi čestitke številnih drugih tujih voditeljev. Že sredi preteklega tedna mu je čestital ameriški predsednik Joe Biden, čestitko pa so mu doslej poslali še japonski cesar Naruhito, belgijski kralj Philippe, švedski kralj Karl XVI. Gustav, španski kralj Felipe VI., irski predsednik Michael D. Higgins, finski predsednik Sauli Niinistö, predsednik Švice Guy Parmelin, predsednik Romunije Klaus Iohannis, predsednik Bolgarije Rumen Radev, predsednik Alžirije Abdelmadjid Tebboune, predsednik Peruja Francisco Sagasti, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in drugi.

Sloveniji so na Twitterju čestitali še makedonski predsednik Stevo Pendarovski, ter zunanja ministrstva Srbije, Poljske in Izraela. Čestitkam se je pridružilo več tujih veleposlaništev v Ljubljani, med drugim avstrijsko, belorusko in kanadsko.

V nekaterih državah pa so v barve slovenske zastave ob slovenskem državnem prazniku obarvali svoje znamenitosti. Med drugim je v slovenskih barvah zasijalo več znamenitosti v Braziliji, tudi kip Kristusa Odrešenika na gori Corcovado v Riu de Janeiru, je na Twitterju sporočilo slovensko veleposlaništvo v Braziliji.

Obarvali so tudi vodne curke fontane v grški prestolnici Atene in telekomunikacijski stolp Telstra v avstralski Canberri, sta na Twitterju objavili slovenski veleposlaništvi v Grčiji in Avstraliji.

Preberite še:

Komentarji: