Anatol dvignil roke s Cinkarne

Luksemburška družba je upravo danes obvestila o svojem odstopu od prevzemne namere.
Fotografija: Vhod v upravo Cinkarne Celje FOTO: Brane Piano/Delo
Odpri galerijo
Vhod v upravo Cinkarne Celje FOTO: Brane Piano/Delo

Celje – Uprava Cinkarne Celje je danes od prevzemne družbe Anatol s sedežem v Luksemburgu po elektronski pošti prejela obvestilo, da Anatol odstopa od namere za prevzem delnic družbe Cinkarna Celje oziroma da ne bodo objavili prevzemne ponudbe. S tem je končana še ena etapa poskusov prodaje Cinkarne oziroma prevzema, ki bi ga lahko označili za sovražnega.
 
Drugega niti ni bilo pričakovati, saj so tudi delničarji Cinkarne na skupščini 5. junija Celje, ne da bi se ozirali na ponudbo Anatola, ta je za delnico ponujal 220 evrov in povišano ceno, ki je vključevala dividendo za leto 2017 v višini 26,52 evra, potrdili predlog uprave in za dividende namenili 21,5 milijona evrov oziroma prav toliko, 26,52 evra bruto za delnico.
 
Na skupščini je proti izplačilu večine lanskega dobička glasovala prav luksemburška družba Anatol iz skupine Ring, ki je le dan prej objavila namero za prevzem Cinkarne. A razpolagala je s samo dvema odstotkoma delnic in bila preglasovana.
 
Obenem je skupščina prejšnji teden upravo s Tomažem Benčino na čelu pooblastila za nakup lastnih delnic do največ 10 odstotkov vseh delnic Cinkarne, in sicer po ceni od 250 do 300 evrov. Zaradi nameravanega prevzema in tudi sklepov skupščine je delnica Cinkarne na Ljubljanski borzi prejšnji teden poskočila na 265 evrov.
 
Prevzemniku Anatolu so v Cinkarni nasprotovali tudi sindikati in svet delavcev, saj bi novi lastnik lahko začel ukinjati manj donosne dejavnosti in odpuščati.

Komentarji: