Andrej Čuš kot državni sekretar k Zdravku Počivalšku

Na današnji seji naj bi vlada potrdila predsednika Zelenih Slovenije za državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo.
Fotografija: »Kot državni sekretar bom velik del svojih naporov posvetil izzivu, s katerim se soočajo vse zelene stranke v Evropi, in sicer dilemi med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja,« pravi Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
»Kot državni sekretar bom velik del svojih naporov posvetil izzivu, s katerim se soočajo vse zelene stranke v Evropi, in sicer dilemi med gospodarskim razvojem in varovanjem okolja,« pravi Andrej Čuš. FOTO: Roman Šipić/Delo

Kot nam je potrdil Andrej Čuš, predsednik Zelenih Slovenije, ki je pred tem še kot poslanec izstopil iz SDS, naj bi bil na gospodarskem ministrstvu zadolžen za področje zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja.

Je prihod k Zdravku Počivalšku, gospodarskemu ministru in prvaku SMC, že mogoče razumeti kot prve znake morebitnega političnega povezovanja? »V prvi fazi lahko rečem, da to pomeni, da bomo imeli prvič po letu 1994 v slovenski vladi predstavnika zelene politične opcije, kar mislim, da je zelo pomembno glede na vse politične izzive in težave, s katerimi se soočamo. Hvaležen sem za zaupanje in mislim, da nas čaka veliko dela,« odgovarja Čuš in nato vseeno pomenljivo dodaja, da ga veseli, da so pozivi po povezovanju in koncu rušenja padli na plodna tla.

Je poleg tega na vidiku še kakšno povezovanje, na primer s stranko Aleksandre Pivec, ki pred sobotnim kongresom ne daje izjav? »V projekt Povežimo Slovenijo so vabljeni vsi, tudi Jure Leben,« še v smehu odgovarja Čuš.



»Moj cilj in cilj Zelenih Slovenije je ta, da uspemo najti pravo ravnotežje med ustvarjanjem konkurenčnega gospodarskega okolja in varovanjem naše narave in planeta. Če želimo zagotoviti čim večjo blaginjo, moramo torej stremeti k razvoju, a ta mora biti trajnosten, pameten in digitalen. Samo na takšen način bomo namreč uspeli ohraniti kakovostno življenje za prihodnje generacije,« pa je Čuš objavil na facebooku, pri tem pa še, da si današnje imenovanje šteje kot veliko priznanje njegovemu delu v slovenski politiki od srednje šole pa do danes.

Svojo politično pot je Čuš začel v SDS, iz katere pa je nato junija 2016 izstopil, čemur je sledila tožba za povrnitev stroškov volilne kampanje. Okrajno sodišče na Ptuju je lani odločilo, da mora nekdanji stranki vrniti 5.161 evrov z zamudnimi obrestmi od junija 2016 dalje ter pravdne stroške.


 

Preberite še:

Komentarji: