Arbitraža: Cerar ostro nad Junckerja, Plenković pa se je srečal z Janšo

Miro Cerar je oštel predsednika Evropske komisije, ker se ne zgane okoli arbitraže. Plenković pa je med tem Janši znova omenjal dvostransko rešitev. 
Fotografija: Andrej Plenković FOTO: Boris Kovacev/Cropix
Odpri galerijo
Andrej Plenković FOTO: Boris Kovacev/Cropix

Premier Miro Cerar je povedal, da je v nedeljo na migracijskem vrhu predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju izrekel »nekaj kar močnih kritičnih besed« o nedejavnosti komisije glede arbitražne razsodbe. »Bil sem zelo kritičen do njega in Evropske komisije. O tem sva se resno pogovorila,« je dejal.

O Junckerjevem odzivu na kritike Cerar ni želel podrobno govoriti, saj da ne želi javno razgrinjati, kaj sta si povedala. »Lahko pa povem, da sem bil v svoji oceni zelo oster in da je skušal on na nek način opravičevati zadrego, ki jo čuti sam ob takšni odločitvi,« je dodal.

Premier je komentiral tudi sredino srečanje hrvaškega kolega Andreja Plenkovića in predsednika Sodišča EU Koena Lenaertsa. Povedal je, da se sam z njim ni srečal, saj sta se sestala pred nekaj meseci, ko sta v izčrpnem in dolgem pogovoru odprla vse pomembne teme.

Takšna srečanja je Cerar ocenil kot povsem običajna, češ da se vsi sestajajo z različnimi visokimi funkcionarji in da se je tudi sam sestal s predsednikom sodišča, pred nekaj meseci in pred tem še enkrat, pred približno dvema letoma.

»Prepričan sem, da bo na koncu sodišče odločalo nepristransko,« je ocenil Cerar in ponovil, da je treba tožbo vložiti čim prej. Pričakuje, da se bo odbor za zunanjo politiko oblikoval v prihodnjem tednu ali dveh, da se lahko izpelje še ta postopek, ki je pogoj za vložitev tožbe. Potem pa se bo potrudil, da vlada to tožbo vloži.

Miro Cerar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Miro Cerar. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ob tem je Cerar izrecno poudaril, da bo Slovenija tožbo proti Hrvaški vložila zaradi kršitev evropskega pravnega reda, kar ne pomeni, da je - ne glede na izid postopka - kakor koli pod vprašajem veljavnost arbitražne odločbe.

Arbitražna razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško velja po mednarodnem pravu in jo je treba izvršiti. Če Sloveniji uspe dokazati, da Hrvaška z nespoštovanjem arbitražne razsodbe krši tudi pravo EU, o čemer je Cerar sicer prepričan, potem bo Hrvaška ne le kršiteljica mednarodnega, ampak tudi evropskega prava, je pojasnil.

»Na to ciljamo s to tožbo in to je smisel te tožbe. Ne glede na izid tožbe na sodišču pa še vedno ostane razsodba v veljavi,« je izpostavil in poudaril, da je prav, da slovenska javnost to ve.


Srečanje Plenković Janša


Hrvaški premier Andrej Plenković se je danes v Bruslju pogovarjal s predsednikom SDS Janezom Janšo. Izrazil mu je pripravljenost Hrvaške na pogovore o rešitvi vprašanja meje s Slovenijo po oblikovanju nove vlade. Plenković in Janša sta se udeležila srečanja voditeljev strank članic Evropske ljudske stranke (EPP), ki je potekalo pred vrhom EU.

»Janši sem povedal, da smo se pripravljeni pogovarjati s slovenskimi prijatelji, da bi z diplomatskimi in dvostranskimi sredstvi našli rešitev tega dolgo odprtega vprašanja,« je Plenkovićevo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Plenković je še izrazil upanje, da se bo oblikovala nova slovenska vlada ter da bodo potem znova stekli pogovori med Zagrebom in Ljubljano.

Janez Janša FOTO: Tomi Lombar/Delo
Janez Janša FOTO: Tomi Lombar/Delo


Plenković je v minulih dneh že večkrat napovedal, da bo Hrvaška tudi novi slovenski vladi predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvirja, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Menil je, da bi državi tako lažje prišli do rešitve spora kot pa s tožbo, ki jo Slovenija zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe o meji med državama namerava vložiti proti Hrvaški pred Sodiščem EU.

SDS je prejela največ glasov na junijskih parlamentarnih volitvah, po katerih sedaj potekajo pogovori med parlamentarnimi strankami o oblikovanju vladne koalicije, med tem tečejo tudi pogovori o oblikovanju levosredinske vlade.

Komentarji: