Iz kratkih hlač v bunde: V Podčetrtku rekordna ohladitev za 26,2 stopinje

Za jugozahod in osrednjo Slovenijo je izdano oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, zaradi snega velja oranžno opozorilo za jug in severovzhod.
Fotografija: Sneženje je doseglo tudi Ljubljano. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Sneženje je doseglo tudi Ljubljano. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na severu in vzhodu države, med drugim na Koroškem, je ponekod snežilo tudi na nižje ležečih območjih, ponekod so se pojavljale nevihte. Popoldne so padavine zajele vso Slovenijo, vmes so se pojavile tudi nevihte. Padli so tudi nekateri absolutni temperaturni rekorde.

Današnji popoldan je bil ponekod tudi za več kot 25 stopinj Celzija hladnejši od včerajšnjega. Največjo razliko 26,2 stopinje Celzija so izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura v ponedeljek ob tretji uri popoldan znašala 27,2 stopinje Celzija, natanko 24 ur zatem pa padla na 1,0 stopinje Celzija, navaja Arso.

Sneg v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Sneg v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Meja sneženja se je popoldne spustila. Za jugozahod države in tudi za osrednjo Slovenijo je bilo izdano oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, zaradi snežnih razmer je oranžno opozorilo izdano za južno polovico države in za severovzhod. Marsikje v krajih nad okoli 500 metri nad morjem so bile razmere popoldne in zvečer zimske.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski Vrh pa so obvezne verige, je v v torek pozno zvečer navajal prometnoinformacijski center za državne ceste.

Posredovanje gasilcev

Padavine in veter so povzročale tudi težave. V upravi za zaščito in reševanje so v zvezi s tem zabeležili 23 dogodkov. Aktiviranih je bilo 13 gasilskih enot, od teh štiri poklicne.

Sneg v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Sneg v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Gasilci so s cestišč odstranili 12 podrtih dreves, nekaj vej, v šestih primerih posredovali zaradi zalitja in poplav meteornih voda in odstranili viseče pločevine s treh streh objektov.

Nevarnost snegoloma in burje

»V pasu od Gorenjske do Koroške bo predvidoma padlo od 30 do 60 milimetrov padavin. V višjih legah, nad okoli 800 metri, lahko zapade okoli 20 centimetrov snega,« so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso). Zaradi južnega snega bo ponekod nad 500 metri možen snegolom.

Šentjur pri Celju. FOTO: Be. B.
Šentjur pri Celju. FOTO: Be. B.

Hkrati so se danes popoldne in zvečer pojavili zelo močni sunki burje na Primorskem, ki so presegali sto kilometrov na uro, prehodno pa je bil okrepljen severovzhodni veter zapihal tudi drugod po Sloveniji.

Zaradi močne burje je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo za jugozahod za danes med 14. in 23. uro, pred burjo je na Obali po besedah meteorologinje možna tudi kakšna tramontana. Zaradi močnega vetra je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo tudi za osrednjo Slovenijo, in sicer za danes med 13. in 15. uro.

Nestanovitno vreme še teden ali več

Šentjur pri Celju. FOTO: Be. B.
Šentjur pri Celju. FOTO: Be. B.
Ponoči bodo padavine ponehale in do sredinega jutra se bo zjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo v sredo od nič do štiri, v alpskih dolinah okoli minus dve, ob morju pa bo v sredo zjutraj okoli sedem stopinj.

Sneg v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Sneg v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo

V četrtek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. V petek bo pretežno jasno s hladnim jutrom.

Po napovedih Arsa se bo pritok hladnega polarnega zraka proti Alpam nato nadaljeval vsaj kakšen teden dni ali celo več. »Tako bo druga polovica aprila občutno hladnejša od prve. Jutranje temperature bodo od srede večinoma od nič do pet, najvišje dnevne pa od 10 do 15 stopinj Celzija,« so napovedali na Arsu.

Pred nevarnostjo pozebe nas bo nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo. To pa bi ob letošnjem zgodnjem razvoju rastlin lahko povzročilo pozebo, so v objavi na družbenem omrežju še opozorili na Arsu. Pred to svari tudi ministrstvo za kmetijstvo, ki je v sporočilu za javnost zapisalo, da je »glede na vremensko napoved Agencije za okolje v prihodnjih dneh možna jutranja pozeba in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah zaradi nizkih temperatur«.

Komentarji: