Najvišja stopnja opozorila na območjih, kjer so bile poplave

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo. NIJZ je izdal priporočila ravnanja s pitno vodo in živili.
Fotografija: O predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah so na novinarski konferenci spregovorili predstavnii Arsa, Geološkega zvaoda, direkcije za vode, civilne zaščite in zavoda za gozdove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
O predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah so na novinarski konferenci spregovorili predstavnii Arsa, Geološkega zvaoda, direkcije za vode, civilne zaščite in zavoda za gozdove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Republiška agencija za okolje je za jutri zaradi napovedanih močnih padavin in vetra za večji del države izdala rdeči alarm. Rdeče opozorilo zaradi padavin velja za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del države, rdeče opozorilo zaradi vetra pa le za severozahod in jugozahod. Za preostali del države je izdano oranžno opozorilo.

Na območjih, kjer je izdano rdeče opozorilo zaradi padavin, so možne poplave večjih razsežnosti. Reke lahko poplavljajo tudi na območjih, kjer poplave niso pogoste, so opozorili podobno kot že avgusta. Verjetni so zemeljski plazovi, prav tako motnje pri oskrbi z energijo in pitno vodo. Vozne razmere bodo lahko zaradi poplavljenih cest nevarne.

O predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah so na novinarski konferenci spregovorili Branko Gregorčič in Andrej Golob (Arso), Miloš Bavec (Geološki zavod), poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, Neža Kodre (Direkcija za vode) in Gregor Danev (Zavod za gozdove).

Branko Gregorčič FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Branko Gregorčič FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Branko Gregorčič je napovedal, da se bodo vremenske motnje začele predvsem v prvi polovici noči in jutri zjutraj. V naslednjih urah se bo v nekaj urah situacija zelo zaostrila, pihal bo izjemno močan veter, zlasti na jugozahodu in severu. Nalivi bodo močni in bodo lahko vztrajali nekaj ur. Količina padavin bo med 60 in 140 litri na kvadratni meter. Potem se bo relativno hitro izboljšalo. Avgusta je padlo lokalno okoli 200 milimetrov padavin.

Najhuje bo prav na območjih, ker so bile avgusta poplave. Situacija se nikoli ne ponovi v povsem enakem obsegu, pravi Gregorčič, povsem natančno pa ne morejo vnaprej napovedati, kje bo najhuje.

Po vsej državi je tudi znatno povečana verjetnost proženja zemeljskih plazov. Miloš Bavec je posebej opozoril na možno reaktivacijo že poškodovanih območij, ki so bila prizadeta v avgustovskih ujmah. K preostalim opozorilom je dodal priporočilo za dosledno upoštevanje priporočil civilne zaščite in pozval državljane, da ne rešujejo premoženja, ko je treba reševati življenja.

image_alt
Grozeči plaz se je ponoči premaknil za še deset metrov

Neža Kodre FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Neža Kodre FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Neža Kodre z direkcije za vode je spomnila, da se na terenu še vedno vzpostavlja pretočnost strug in izvaja sanacija poškodovanih delov, nasipov in brežin. To bo potekalo do popoldneva, ko bodo mehanizacijo umaknili z ogroženih območij in začeli izvajati nujne ukrepe nadzora in pripravljenosti ob povečanih vodotokih. Če bodo narasli in bo treba odpreti kakšno strugo ali odmakniti material, ki bi oviral pretočnost, bodo ekipe v pripravljenosti in bodo dežurale vso noč. Ljudi in lokalne skupnost je pozvala, da umaknejo material in mehanizacijo.

Trenutno je na terenu več kot 210 ekip, skupaj s strojniki in dodatnimi delavci več kot 1500 oseb. V večernem času bodo na voljo vse ekipe, ki bodo dežurale in po potrebi intervenirale. Povezali so se tudi z javnimi službami za delo na cestah, ki so v pripravljenosti, je še povedala.

Srečko Šestan je povedal, da je že v izdelavi odredba za dvig pripravljenosti. V njej bo tudi priporočilo lokalnim skupnostim, da plazove, ki že ogrožajo objekte, posebej opazujejo in po potrebi prožijo alarmni sistem. To je tudi v prejšnjem primeru pripomoglo, da ni bilo neposrednih žrtev. »Edini cilj vseh nas je, da zmanjšamo škodo, absolutno pa, da zaščitimo človeška življenja.« Ali kot je dodal: Naj poplavi avto, pomembno je, da ne poplavi šoferja. 

Kot je poudaril, naj ljudje pozorno spremljajo radarsko sliko

Gregor Danev je napovedane razmere ocenil kot enega najhujših scenarijev za slovenske gozdove. Veter in deževje lahko povzročita nove vetrolome, zato je pozval ljudi, da naj od danes zvečer ne obiskujejo gozdov, prav tako naj jih zapustijo delavci. Posebej je pozval, naj tisti, ki imajo mehanizacijo v gozdovih in les na območjih hudournikov, te do večera umaknejo.

V noči na petek bodo vso državo zajele močne padavine. FOTO: Jure Eržen/Delo
V noči na petek bodo vso državo zajele močne padavine. FOTO: Jure Eržen/Delo

Za obalo je od 4. do 11. ure izdano rdeče opozorilo zaradi napovedanega povišanega plimovanja. Regijski center za obveščanje Koper je sicer zaradi visokega plimovanja morja v Piranu že danes ob 8.24 sprožil sireno javnega alarmiranja z namenom opozorila na nevarnost, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Komentarji: