Arso za prihodnje dni napoveduje lepše vreme

Nekatere reke se bodo v manjšem obsegu sicer še lahko razlivale tudi danes, prav tako je zjutraj še pričakovati razlivanje morja.
Fotografija: Po obilnih padavinah, ki so Slovenijo dosegle v zadnjih dneh, Agencija RS za okolje za prihodnje dni napoveduje vremensko mirnejše dogajanje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Po obilnih padavinah, ki so Slovenijo dosegle v zadnjih dneh, Agencija RS za okolje za prihodnje dni napoveduje vremensko mirnejše dogajanje. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po obilnih padavinah, ki so Slovenijo dosegle v zadnjih dneh, Agencija RS za okolje (Arso) za prihodnje dni napoveduje vremensko mirnejše dogajanje. Nekatere reke se bodo v manjšem obsegu sicer še lahko razlivale tudi danes, prav tako je zjutraj še pričakovati razlivanje morja.

Danes in v prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po napovedi Arsa povsod po državi zmanjševala, Drava v spodnjem toku, Ljubljanica in Krka pa se bodo še razlivale. Danes med 3. in 8. uro zjutraj se bo morje razlivalo na izpostavljenih delih obale v višini okoli 15 centimetrov.

Obilne padavine ob koncu tedna so sprožile nekaj novih plazov in vplivale na nekatere obstoječe. Plaz Blate v občini Kamnik, ki ga stalno spremljajo gasilci, bo po napovedih poveljnika kamniške civilne zaščite Tomaža Zabavnika predvidoma v torek ali sredo vendarle dobil alarmni sistem za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Vzrok za zamik vzpostavitve sistema je razmočen teren.

Državni sekretar in vodja službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je na današnji novinarski konferenci predstavil ključne naloge v prihodnjih mesecih ter med drugim podrobneje predstavil aktivnosti, ki jih v sodelovanju z župani in prebivalci v trenutno najbolj izpostavljenih občinah izvajajo pristojne službe za zagotavljanje varnosti prebivalcev.

Obnova po avgustovski ujmi oziroma predlog zakona o njej bo tudi glavna tema posveta vodij parlamentarnih strank, ki ga bo premier Robert Golob gostil v torek. Zakon bo podrobno opredelil sanacijo in vire njenega financiranja, prinesel pa bo tudi vrsto ukrepov, med drugim krajšanje nekaterih rokov za pospešitev gradnje.

V Piranu po neurju odstranili skale s promenade

Cesta do piranske Punte je od nedelje zvečer spet odprta. Pripadniki civilne zaščite, gasilci in delavci javnega podjetja Okolje Piran so odstranili veliko večino kamenja, ki ga je razburkano morje v petek in soboto zmetalo na obalo, so za STA povedali predstavniki Okolja in civilne zaščite. Škodo še ocenjujejo, danes pa ne pričakujejo težav.

Na cesti je samo še nekaj kamenčkov in peska, je povedala predstavnica Okolja za odnose z javnostjo Jana Pines. Vreme je danes lepo, zato pričakujejo, da bodo delo kmalu končali.

Noč je minila mirno, sirena zaradi visoke plime se ni oglasila, je pojasnil namestnik poveljnika civilne zaščite v občini Piran Peter Ventin. Obalo je nazadnje preplavilo v noči na nedeljo. Do nedelje zvečer jim je uspelo umakniti skale, ki so ovirale promet ob obali, je še povedal.

Preberite še:

Komentarji: