Baškovič ostaja na čelu programskega sveta, nova varuhinja Marica Uršič Zupan

Predlog za razrešitev vodje programskega sveta bi uspel, če bi zanj glasovalo vsaj 15 od 29 članov sveta.
Fotografija: Baškovič po mnenju predlagateljev njegove razrešitve sej ne vodi tako, da bi bila spodbujena konstruktivna razprava. Sam navedbo zanika. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Baškovič po mnenju predlagateljev njegove razrešitve sej ne vodi tako, da bi bila spodbujena konstruktivna razprava. Sam navedbo zanika. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Stolček Cirila Baškoviča na čelu programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je danes nekoliko zamajal, saj so trije svetniki podali predlog za njegovo razrešitev. Podprlo ga je 14 članov, šest jih je bilo proti. Predlog bi uspel, če bi zanj glasovalo vsaj 15 članov 29-članskega sveta.

Baškovič po mnenju predlagateljev Slavka Kmetiča, Alenke Gotar in Boruta Bajžlja sej ne vodi tako, da bi bila spodbujena konstruktivna razprava. Kot predsednik sveta je v zadnjem času storil tudi več poslovniških napak, ki slabijo delovanje sveta in njegov ugled v javnosti, je med drugim dejal Kmetič. Zato so omenjeni naknadno na dnevni red uvrstili tudi glasovanje o nezaupnici Baškoviču.

Ta je vse očitke zavrnil. Tako je spomnil, da se je vedno zavzemal za pluralno razpravo. Na očitek, da je poleti sklical sejo v nasprotju s poslovniškimi določili, je odgovoril, da jo je takoj po prejetju opozorila prekinil.

Na očitek o velikem vplivu stranke SD, ki ga je predlagala v svet, pa je dejal, da so bili v prejšnjem mandatu sveta štirje člani SD, medtem ko sta zdaj samo dva. »Od kod naj bi bil tak velik vpliv SD? « je vprašal. Sicer pa je zagotovil, da se sam odloča, kako bo glasoval.

Član sveta Alojz Bogataj, ki v svetu zastopa interese civilne družbe, je zatrdil, da je z Baškovičem korektno sodeloval, vendar pa sam v poslovniku vidi sistemsko napako. Glede na to, da se del članov sveta zamenja na dve leti, bi bilo po njegovem mnenju korektno, da bi glasovanje o predsedniku sveta izvedli ob vsaki menjavi dela članov, torej na dve leti.

Nova varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev

Programski svet RTVS je danes za varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTVS v novem petletnem mandatu izbral novinarko Primorskih novic in predavateljico na višji strokovni šoli Sežana Marico Uršič Zupan. Zanjo je glasovalo 14 od 27 navzočih članov sveta. Če se bo generalni direktor RTVS strinjal z izbiro, bo delo začela 18. januarja.

Aktualna varuhinja Ilinka Todorovski, ki se je prijavila tudi za nov mandat, je dobila 12 glasov. Mandat se ji sicer izteče 17. januarja.

Uršič Zupanova stavi na svojo neobremenjenost z RTVS, saj ne prihaja iz tega javnega zavoda. Tako bo lažje postavila v srčiko svojega delovanja profesionalnost in najvišje etične standarde, meni. V svojem programu dela je poudarila tudi zavzemanje za neodvisnost, nepristranskost in zaupnost. Prav tako je kot pomembno vrednoto poudarila verodostojnost in dostopnost. Kot tri ključne stebre za delovanje varuha pa je omenila novinarsko, uredniško in produkcijsko profesionalnost, medijsko etiko in odgovorno vlogo medija v družbi.

image_alt
Težko je biti strelovod

Ilinka Todorovski pa je v predstavitvi svoje kandidature navedla, da varuha pravic gledalcev in poslušalcev RTVS vidi kot varuha vrednot javnega medijskega servisa. Varuh je po njenem mnenju eden od vogalov tega servisa. Je sodelavec programskih svetnikov pri programskem nadzoru in hkrati pomočnik programskim ustvarjalcem pri reševanju dilem. Nemudoma bi lahko po njenih besedah tudi začeli osveževati merila, standarde in načela delovanja, na podlagi katerih deluje varuh. V precejšnjem delu je vse to namreč že zastarelo, je spomnila.

Saša Hribarja moti, ker je varuh nemočen ne glede na to, kako profesionalno in trdo dela, kar se je pokazalo tudi pri aktualni varuhinji. »Če se vodstvo nekaj odloči, varuh pri tem ne more nič,« je poudaril. Preteklo delo Ilinke Todorovski največ pove o tem, kako velika je njena strokovnost, pa je dejal Robert Pajek. Kot je dejal, mu njeno mnenje pogosto pomaga pri odločanju v posameznih zadevah.

Janez Štuhec po drugi strani meni, da varuh ne bi smel prihajati iz samega zavoda. Težko je namreč kritičen do svojih kolegov, je opomnil. Janeza Juhanta pa veseli, da je Uršič Zupanova izpostavila pomen odgovornosti, pa naj gre za odgovornost vodstva ali za odgovornost novinarja.

Na razpis, ki je bil objavljen oktobra, se je prijavilo šest kandidatov. Pogoje je izpolnjevala tudi Biserka Povše Tašić, ki pa je odstopila od kandidature.

Preberite še:

Komentarji: