Besnjenje narave nad Slovenijo: strela zanetila požar

Prvomajski prazniki se bodo ponekod po državi zaključili vremensko burno. Na jugu in vzhodu države so ponekod že nastale krajevne nevihte.
Fotografija: Poleg Goričkega in širšega območja Prekmurja je toča prizadela tudi Gornjo Radgono in okolico. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice
Odpri galerijo
Poleg Goričkega in širšega območja Prekmurja je toča prizadela tudi Gornjo Radgono in okolico. FOTO: Oste Bakal/Slovenske novice

Prve nevihte so nastale v okolici Lendave in se pomaknile nad Goričko. Nevihtno je bila tudi nad kraji med Postojno in Ljubljano. Za Pomurje, Notranjsko ter Ljubljano z okolico je bila razglašena rdeča verjetnosti za točo. Naknadno je bila najvišja stopnja nevarnosti za točo razglašena še za Dolenjsko in Kočevsko.

Možnost neviht je najverjetnejša na vzhodu in jugu.
Možnost neviht je najverjetnejša na vzhodu in jugu.


V vzhodnih in osrednjih krajih plohe in nevihte spremljajo močnejši nalivi, sunki vetra in toča. Predvsem v Prekmurju je zaradi nalivov marsikje poplavljala meteorna voda, v Gradu pa je zaradi udara strele zagorelo ostrešje hiše.

Največja verjetnost za močnejše nevihte bo na severovzhodu Slovenije v Prekmurju in Podravju, nevihte pa niso izključene tudi drugod na vzhodu države. Proti zahodu se bo možnost neviht manjšala.

Čaka nas najmanj nekaj dni nestanovitnega vremena.
Čaka nas najmanj nekaj dni nestanovitnega vremena.


Prvi majski delovni dan bo deloma sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, tudi nevihte. Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

V petek in soboto bo nestanovitno vreme s pogostimi krajevnimi padavinami, tudi nevihtami.

Komentarji: