NIJZ: V Sloveniji zbolelo samo 842 ljudi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

17.08 Japonska izredno stanje zaradi koronavirusa razširila na še štiri regije

Japonske oblasti so dober teden po začetku olimpijskih iger v Tokiu in rekordnem porastu okužb z novim koronavirusom danes izredno stanje razširile še na štiri prefekture, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sedaj so potrdili skupno 220 primerov okužb, povezanih z igrami, danes so jih našteli 27, dan pred tem pa 24.

Rast števila okužb, povezanih z olimpijskimi igrami, sovpada z rastjo okužb na Japonskem. V četrtek so v državi prvič potrdili več kot 10.000 novih primerov, 3865 od teh v Tokiu.

Izredno stanje je že od začetka olimpijskih iger razglašeno v Tokiu, sedaj pa to velja tudi za sosednje prefekture Chiba, Kanagawa in Saitama, kjer se trenutno širijo koronavirusne okužbe. Ob tem je japonski premier izredno Yoshihide Suga stanje razglasil tudi v Osaki, ki leži bolj v zahodnem delu države. Prav tako je ukrep, ki naj bi sprva veljal do 22. avgusta, podaljšan do konca meseca. Na območjih, kjer je razglašeno izredno stanje, je omejena prodaja alkohola v barih in restavracijah, prav tako je skrajšan njihov delovni čas.

16.00 V Nemčiji obvezno testiranje za vse necepljene

Od nedelje naprej se bodo morali na novi koronavirus testirati vsi, ki vstopajo v Nemčijo iz tujine in niso v celoti cepljeni proti covidu-19 oziroma ga niso preboleli. Že zdaj to velja za potnike, ki prispejo v Nemčijo z letalom, odslej pa bo tudi za tiste, ki se pripeljejo po cesti ali železnici. Nova pravila se nanašajo na vse potnike iz tujine, starejše od 12 let, ne glede na to iz katere države prihajajo ali na kakšen način prispejo v Nemčijo. Doslej so se morali potniki iz tujine, ki so v državo prispeli z avtomobilom ali vlakom, testirati le, če so prihajali z območij, ki so na nemškem seznamu visoko tveganih za okužbo z novim koronavirusom, in pa z območij, kjer so razširjene novejše, nevarnejše različice virusa. Odslej pa bo tudi zanje veljalo enako, kot že zdaj velja za tiste, ki prispejo z letalom.

12.45 NIJZ objavil mobilno aplikacijo za preverjanje EU digitalnih covidnih potrdil

Nova anonimna aplikacija za preverjanje EU digitalnega covidnega potrdila je organizatorjem prireditev in pobudnikom storitev na voljo od danes, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Aplikacija za mobilne naprave je objavljena na spletni strani eZdravje.

Aplikacija je namenjena organizatorjem kulturnih in športnih prireditev in javnih shodov ter gostincem in ponudnikom nastanitev, ki morajo v skladu z vladnimi odloki preverjati izpolnjevanje PCT-pogojev (preboleli, cepljeni, testirani) udeležencev prireditev in gostov.

Aplikacija omogoča skeniranje QR-kode EU covidnih potrdil in preverjanje veljavnosti potrdila brez vpogleda v osebne ali zdravstvene podatke. Kot je zapisano na spletni strani NIJZ, aplikacija preverja veljavnost za dva pogoja: ali je izdajatelj covidnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo.

EU digitalno covidno potrdilo je sicer enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji, so na NIJZ zapisali na spletni strani.

Veljavno je v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Potrdilo vključuje tudi QR-kodo, ki jo bodo ponudniki storitev in organizatorji dogodkov skenirali.

9.45 V četrtek ob 1686 PCR-testih potrdili 116 okužb z novim koronavirusom

V četrtek so opravili 1686 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, 116 jih je bilo pozitivnih, kar znaša 6,9 odstotka, je na spletni strani objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 970 primerov okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 76.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V sredo so opravili tudi 26.512 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 54, sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb pa se je povečalo za osem. Medtem se je 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev povečalo za štiri in znaša 45 okužb, kažejo podatki NIJZ.

Kot so poročali na TV Slovenija, je NIJZ je izvedel tudi poizvedbo o okužbah po cepljenju. Po zbranih podatkih so ugotovili, da je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb bistveno večje pri tistih, ki niso zaščiteni, kot pri tistih, ki so polno zaščiteni z dvema odmerkoma cepiv.

Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti.

Od prihoda novega koronavirusa je bilo pri nas potrjenih 258.237 primerov okužb, od tega je za covidom-19 zbolelo samo 842 ljudi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, kažejo podatki NIJZ. Nizka stopnja okužbe med cepljenimi se kaže tudi v podatkih za posamezni dan. 2. aprila je na primer med potrjenimi 1299 primeri okužbe le sedem zaščitenih s cepivom, 4. maja pa je bilo med potrjenimi 930 primeri okužb zgolj 5 cepljenih oseb, so navedli.

Doslej je bilo po podatkih NIJZ s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 915.011 prebivalcev, z vsemi odmerki pa 804.338.

8.00 Novo cepilno mesto v UKC Ljubljana

Cepilno mesto v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo iz glavne avle z 2. avgustom preselili na urgenco. Cepljenje proti covidu-19 bo brez naročanja potekalo do 20. avgusta, vsak delovnik od 8. do 20. ure, in sicer za vso populacijo, tudi otroke od 12. leta. Na spletni strani UKC bo objavljen tudi urnik cepljenja z določenim cepivom.

Kot je v današnji izjavi za medije spomnila vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič, so okoli 10 dni cepili v glavni avli UKC Ljubljana, ker pa je tam vroče in so še druge aktivnosti, so se odločili, da cepilno mesto preselijo na vrh dovoza na urgenco UKC, kamor je neposreden dostop z Njegoševe ulice.

Cepljenje na tej lokaciji bodo začeli v ponedeljek ob 8. uri. Vse delovne dni bo do 20. avgusta potekalo od 8. do 20. ure. Mrvičeva je poudarila, da cepijo vse, ki to želijo, celotno populacijo. Posameznik lahko pride na to cepilno mesto po prvi, ali pa tudi po drugi odmerek, če je bil s prvim cepljen že drugje. Takoj po cepljenju so podatki vneseni v bazo. Na tem cepilnem mestu vsak lahko dobi tudi digitalno potrdilo z opozorilom, kdaj je veljavno, je pojasnila Mrvičeva.

Vsi bolniki, ki jih trenutno zdravijo v UKC Ljubljana zaradi covida-19, so necepljeni. Je bilo pa v UKC Ljubljana do zdaj hospitaliziranih šest oseb, ki so bile polno cepljene, in dve osebi, ki sta bili cepljeni z enim odmerkom. Vseh osem je imelo predhodno imunsko pomanjkljivost, zato pri njih tudi sicer ni pričakovati, da bodo naredili ustrezen imunski odziv na cepljenje proti covidu-19, ki bi jih lahko zaščitil pred okužbo z novim koronavirusom. Gotovo jih cepivo zaščiti pred najtežjim potekom bolezni, verjetno pa ne pred hospitalizacijo, je danes pojasnila Mrvičeva.
 
7.00 Biden uvedel zahtevo po cepljenju zveznih uslužbencev ZDA

Predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek v skladu z napovedmi odredil, da se morajo vsi zvezni uslužbenci in zvezni pogodbeniki ZDA cepiti proti covidu-19 ali bodo obvezani nositi zaščitne maske, ohranjati varnostno razdaljo in prestajati redne teste. Biden upa, da bo na tak način pospešil cepljenje proti covidu-19.

Ameriška zvezna vlada neposredno zaposluje štiri milijone ljudi, ob vseh pogodbenikih pa se bo moralo cepiti ali sprejeti varnostne ukrepe še sedem milijonov ljudi.

Ameriška zvezna vlada neposredno zaposluje štiri milijone ljudi, ob vseh pogodbenikih pa se bo moralo cepiti ali sprejeti varnostne ukrepe še sedem milijonov ljudi. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Ameriška zvezna vlada neposredno zaposluje štiri milijone ljudi, ob vseh pogodbenikih pa se bo moralo cepiti ali sprejeti varnostne ukrepe še sedem milijonov ljudi. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters


»Trenutno umira preveč ljudi ali gledajo, kako umirajo tisti, ki jih imajo radi, in pravijo, če bi se le cepili. To je ameriška tragedija. Umirajo ljudje, ki jim ne bi bilo treba umreti,« je dejal Biden in kritiziral tiste, ki trmasto zavračajo cepljenje.

»Potem zbolijo in polnijo bolnišnice. Odvzemajo postelje tistim, ki jih potrebujejo. Če se ne cepiš, si težava sebi, svoji družini in za sodelavce,« je še dejal Biden in izrazil razumevanje za jezo tistih, ki so se cepili, zdaj pa so spet podvrženi varnostnim ukrepom zaradi tistih, ki se nočejo cepiti.

»Vem, da je to težko slišati. Vem, da ste izčrpani od nenehnega boja. Upali smo, da bo to enostavna pot naravnost, brez novih težav in izzivov. Ampak takšno je resnično življenje,« je dejal.

Komentarji: