Bo jeseni cepljenje proti gripi za malčke brezplačno?

V prihodnjih letih bi lahko v javno zdravstvo vključili tudi druga cepljenja.
Fotografija: Na NIJZ bodo predlagali, da bi bilo cepljenje proti gripi že v naslednji sezoni za otroke, stare od šest do 23 mesecev, brezplačno .FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Na NIJZ bodo predlagali, da bi bilo cepljenje proti gripi že v naslednji sezoni za otroke, stare od šest do 23 mesecev, brezplačno .FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo predlagali, da bi bilo cepljenje proti gripi že v naslednji sezoni za otroke, stare od šest do 23 mesecev, brezplačno. Če bo predlog potrjen, staršem za tovrstno cepljenje ne bo več treba seči v žep, bo pa odločitev za to cepljenje še naprej prostovoljna, piše današnji Dnevnik.

Kot so pojasnili na NIJZ, želijo brezplačno cepljenje zagotoviti otrokom v starosti, ko je tveganje za težji potek gripe in zaplete povečano. Samoplačnike, med katere za zdaj uvrščajo tudi večino otrok, to cepljenje stane 14 evrov, pri čemer morajo mlajši od devetih let, ki se proti gripi cepijo prvič, prejeti dva odmerka. Za cepljenje se je v teh okoliščinah odločalo zelo malo staršev. V starostni skupini od pol leta do dopolnjenih 23 mesecev je bilo v sezoni 2018/2019 proti gripi cepljenih le 175 otrok, poroča Dnevnik.

V prihodnjih letih bi lahko v javno zdravstvo vključili tudi druga cepljenja. Na NIJZ za zdaj razmišljajo o brezplačni zaščiti proti rotavirusnim okužbam. Cepljenje stane okoli 140 ali 180 evrov.

Slovenski strokovnjaki za javno zdravje so naklonjeni tudi brezplačnemu cepljenju proti noricam, za katerimi obolevajo zlasti otroci med četrtim in devetim letom starosti.

Preberite še:

Komentarji: