Bo s Simonom Zajcem okolje zopet postalo talec kapitala?

Neuradno je Zajc deloven in z veliko motivacije, vendar strokovno ni preveč podkovan na okoljskem področju.
Fotografija: S predlaganim kandidatom za okoljskega ministra Simonom Zajcem soglaša tudi premier Marjan Šarec. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
S predlaganim kandidatom za okoljskega ministra Simonom Zajcem soglaša tudi premier Marjan Šarec. FOTO: Twitter

Precej pričakovano je predsednik SMC Miro Cerar za ministrskega kandidata za novega ministra za okolje in prostor predlagal državnega sekretarja na tem ministrstvu in nekdanjega poslanca SMC Simona Zajca. Premier Šarec je po Cerarjevih besedah s predlogom kandidata soglašal, Cerar pa je ocenil, da bo z Zajcem zagotovljena kontinuiteta dela, ki jo je začel minister v odhajanju Jure Leben.

A težko je verjeti, da bo Simon Zajc, ki se mu na zadnjih volitvah ni uspelo prebiti v parlament, v prejšnjem mandatu je bil podpredsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pred vstopom v politiko pa je vodil televizijske oddaje in pisal svetovalne kolumne za Cosmopolitan, premogel toliko energije kot Leben. Morda najbolj operativen okoljski minister v samostojni Sloveniji je začel vzpostavljati red na ključnih področjih, lotil pa se je tudi prevetritve birokratsko zaštrikanega ministrstva.

Neuradno je Zajc deloven in z veliko motivacije, vendar strokovno ni preveč podkovan na okoljskem področju in se kot državni sekretar še uči. Največja nevarnost na zahtevnem področju, ki ga pokriva ministrstvo, je zato po mnenju poznavalcev, da ga »uradniki ugrabijo«, kar pomeni, da jim minister strokovno ne bo kos.

Nevladne okoljske organizacije so Lebnov odhod povezale s pritiski lobijev, ki interese kapitala postavljajo pred varovanje okolja, na kar kaže primer načrtovanega frackinga britanske družbe Ascent Resources v Pomurju. Zajc, ki ga je na ministrstvo pripeljal prav Leben, je enkrat že nakazal večjo naklonjenost kapitalu. V kampanji proti gradnji hidroelektrarne (HE) na Muri je odgovarjal na 7 točk, naslovljenih na premierja Šarca. »Odgovori so bili slabi, nakladanje in v korist energetiki. Prav tako se je na okrogli mizi posmehoval, ko smo mu razlagali o HE in mulju ... Resno nas lahko skrbi,« je na facebooku zapisala Andreja Slameršek, strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji Rešimo Muro. 

Komentarji: