Bo tudi SMC privolila v izbiro SDS?

Največja koalicijska stranka si želi Barbaro Zobec in vse kaže, da bi lahko popustile tudi partnerice.
Fotografija: Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču so v uradu predsednika republike prejeli kandidature Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Podgorelca in Barbare Zobec. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Na poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika na ustavnem sodišču so v uradu predsednika republike prejeli kandidature Andraža Terška, Branka Koržeta, Anžeta Erbežnika, Roka Svetliča, Marka Starmana, Janeza Podgorelca in Barbare Zobec. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – Koalicijske partnerice so opravile začetna usklajevanja glede naslednika Dunje Jadek Pensa, ki se ji mandat ustavne sodnice izteče julija, in največja med njimi je – ponavadi do glasovanj o svojih preferencah molči – podporo jasno izrazila vrhovni sodnici Barbari Zobec, soprogi nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca. Kar ni presenečenje, saj sta oba javno v več primerih zagovarjala njihove politike. »S tem skušamo tudi ohranjati razmerja na ustavnem sodišču tudi glede ženskih kvot,« je dejal vodja poslanske skupine Danijel Krivec.

V preostalih koalicijskih strankah pa ji, kot je razbrati iz besed sogovornikov, eksplicitno ne nasprotujejo, četudi bi morda raje na tem mestu videli koga drugega.

»Želimo si ženske kandidatke glede na sestavo ustavnega sodišča, ki bo ostala po tem odhodu. Bi si pa morda želeli tudi večji nabor kandidatk,« je po pogovoru pri predsedniku republike povedala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga in nato na vprašanje, ali to pomeni, da bi lahko glede na postavljene kriterije podprli tudi Barbaro Zobec, odgovorila, da se bodo dokončno opredelili šele, ko bodo opravili pogovore z vsemi kandidati. Med sedmerico je sicer le ena kandidatka. In njeni podpori bi bili naklonjeni tudi v NSi in predvidoma tudi v Desusu, kjer sicer uradno o podpori sicer nočejo govoriti do njihovega jutrišnjega posveta pri predsedniku republike. Naklonjeni naj bi bili sicer trem kandidatom, bodo pa predvidoma sledili izboru predsednika republike.

NSi na mestu ustavnega sodnika sicer želi videti svojega nekdanjega dolgoletnega člana in šefa vladne zakonodajne službe Janeza Podgorelca, a zaradi svoje kritike in nestrinjanja z SDS in njenim predsednikom tudi v primeru nezadostne podpore Zobčevi najverjetneje ne bi mogel računati na podporo SDS. Do zdaj mu je eksplicitno podporo izrazila le še SNS.

Andraž Teršek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Andraž Teršek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tudi profesor na primorski univerzi Andraž Teršek, ki se je za mesto ustavnega sodnika potegoval pred dvema letoma, bi lahko računal na podporo NSi in SNS, poleg tega bi ga podprli tudi še v LMŠ in SD, kjer sicer podpirajo štiri kandidate, a med njimi ni Zobčeve. Ostro ji zaradi njenih stališč nasprotujejo tudi v Levici, kjer so podporo napovedali Teršku, ki je po navedbah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca v svoji poklicni karieri že dokazal, da zna razumeti tegobe, ki jih imajo ravno ranljive skupine, in ki razume, kakšna bi morala biti razmerja med močjo politike in močjo preostalih civilnih inštanc v družbi. SAB pa je napovedala, da bo podprla Branka Koržeta.

Že pred časom so v predsednikovem uradu poudarili, da se bo predsednik republike Borut Pahor potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim merilom za opravljanje te funkcije. In če se bo celotna SMC poenotila glede podpore edini ženski kandidatki, bo koalicija – po posvetovanjih pri predsedniku republike bodo imeli še dodatna usklajevanja – sama lahko zagotovila potrebnih 46 poslanskih glasov. Medtem ko bi ob podpori opozicijskih strank ter NSi in Desusa tudi Andraž Teršek lahko zbral potrebno večino.

Predsednik republike lahko sicer izbere kandidata ali celo dva izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa državnemu zboru v imenovanje predlaga tudi druge kandidate.

Preberite še:

Komentarji: