Bolečina na mestu vboda najpogostejši »zaplet« cepljenja

Izvedli skoraj 520.000 cepljenj, pri stranskih učinkih pa gre po večini za splošne težave. Povezav s smrtjo ali resnejšimi zapleti niso zaznali.
Fotografija: NIJZ ves čas spremlja in analizira poročanje o stranskih učinkih cepljenja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
NIJZ ves čas spremlja in analizira poročanje o stranskih učinkih cepljenja. FOTO: Blaž Samec/Delo

Na NIJZ so od začetka cepljenja proti covidu-19 do vključno 9. maja v register neželenih učinkov prejeli 2585 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in Biontecha, 103 po cepljenju z Moderno, 1985 po cepljenju z AstraZeneco in eno prijavo po cepivu Johnson & Johnson. V veliki večini gre za splošne težave in bolečine na mestu vboda.

Iz poročila o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19 je razvidno, da so prejeli skupaj 2585 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in Biontecha, medtem ko je bilo v tem obdobju v Sloveniji izvedenih najmanj 520.000 cepljenj s tem cepivom. Od tega so prejeli 43 prijav, ki so vsebovale neželene dogodke, klasificirane kot resne. Tako je bilo prijav resnih neželenih učinkov 1,7 odstotka glede na vse posredovane prijave.

15 starejših oseb s številnimi kroničnimi obolenji je po cepljenju umrlo, pri čemer je komisija pri ministrstvu za zdravje za pet primerov smrti ugotovila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna oziroma ni verjetna. Preostale primere še preiskujejo.
 

Nekaj primerov še v fazi zbiranja podatkov


Obravnavanih je bilo tudi osem prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in Biontecha, kjer je bila potrebna hospitalizacija, a je bila povezava s cepljenjem malo verjetna oziroma ni bila verjetna. Preostali resni primeri so še v fazi zbiranja podatkov.


S cepivom Moderne je bilo doslej opravljenih 78.226 cepljenj, na NIJZ so prejeli 103 prijave neželenih učinkov. Šest prijav po cepljenju so uvrstili med resne, kar je 5,8 odstotka vseh prejetih prijav s tem cepivom. Dve starejši osebi s kroničnimi obolenji sta umrli po cepljenju.

V prvem primeru je bila oseba cepljena v času inkubacije in je nato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Drugi primer je še v fazi preiskave. Poleg tega so prejeli še štiri prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna specialistična obravnava oziroma hospitalizacija. V treh primerih je šlo za venske tromboze, v četrtem primeru pa za občutek težkega dihanja. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

S cepivom AstraZenece je bilo do 9. maja v Sloveniji opravljenih 142.883 cepljenj, prejeli so 1985 prijav neželenih učinkov. Prejeli so 25 prijav po cepljenju, ki so jih označili kot resne, kar je 1,3 odstotka glede na vse posredovane prijave.

Pri treh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Preostala dva primera sta še v fazi preiskav. Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija, za tri povezava s cepljenjem ni verjetna.

Komentarji: