Boris Podrecca častni občan Pirana

Tartinijevemu trgu je odprl vrata v svet. Zdaj bi enakega radi imeli v nemškem Düsseldorf-Kleve
Fotografija: Boris Podrecca v Ljubljani. FOTO: Tomi Lombar/Deki
Odpri galerijo
Boris Podrecca v Ljubljani. FOTO: Tomi Lombar/Deki

Dunajski arhitekt svetovnega slovesa in slovenskih korenin, sicer tudi občasni prebivalec Pirana, Boris Podrecca, je po petkovem sklepu župana Đenia Zadkovića postal častni občan občine Piran. To je po Ninu Spinelliju (dolgoletnemu direktorju portoroške igralnice) šele drugi častni občan mesta.

V Piranu se je pot Dunajčana med zvezde arhitekture strmo vzpela predvsem z zasnovo prenove Tartinijevega trga (kasneje še Galerije sv. Donata in Mestne galerije Piran), saj je prav za zasnovo trga na razstavi v Pekingu prejel nagrado leta. Nedavno pa so se predstavniki mesta Düsseldorf-Kleve odločili, da bodo izdelali po piranskih načrtih analogen elipsasti trg.

Boris Podrecca je postal častni občan Pirana. FOTO: Občina Piran
Boris Podrecca je postal častni občan Pirana. FOTO: Občina Piran


Po Podreccovih načrtih so v Mariboru preuredili staro univerzo in zgradili medicinsko fakulteto, v Ljubljani gradijo stolpnico Severna vrata A Tower in stanovanjski objekt Šumi. Na Dunaju sta znana njegov 220-metrski Stolp Milenium in Stolnični muzej, v Benetkah muzej moderne umetnosti Ca' Pesaro, v Franciji največji muzej keramike na svetu v Limogesu, v Neaplju so pravkar končali postajo podzemne železnice, v Bolzanu pa celotno razvojno območje mesta. Zasnoval je celo vrsto trgov po svetu, ima projekte tudi v Šanghaju in New Yorku, je dobitnik nagrade Jožeta Plečnika.

Tartinijev trg po načrtih Borisa Podrecce. FOTO: Boris Šuligoj
Tartinijev trg po načrtih Borisa Podrecce. FOTO: Boris Šuligoj


»Piranski trg je postal mednarodni arhitekturni dosežek: posnemali so ga na mnogih natečajih. Tartinijevemu trgu je odprl vrata v svet. Poleg tega je v Piranu več let soustvarjal mednarodne Arhitekturne dneve ter z načrti za Galerijo sv. Donata in Mestno galerijo prispeval velik delež k razvoju kulturnega turizma v našem mestu. Zato mu je upravičeno podeljen naziv častnega občana Občine Piran,« je svojo odločitev utemeljil župan Đenio Zadković. Boris Podrecca pa je ob tem priznanju izjavil: »Ta častni naziv mi pomeni zelo veliko in ga cenim enako kot zlati red za zasluge v Sloveniji, ki mi ga je maja letos podelil predsednik Borut Pahor.«

Preberite še:

Komentarji: