Borut Pahor v opravičilu izbrisanim: Samovoljno in nepravično dejanje

»Danes za izbris prevzemamo tudi moralno odgovornost in ga privzemamo v kolektivni zgodovinski spomin,« je navedel predsednik republike.
Fotografija: Opravičilo Boruta Pahorja izbrisanim. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Opravičilo Boruta Pahorja izbrisanim. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Predsednik republike Borut Pahor se je izbrisanim opravičil »za neustavno dejanje izbrisa iz registra stalnega prebivališča, za kršenje človekovih pravic in vse krivice ter trpljenje«, ki ga je povzročilo to dejanje. »Danes za izbris prevzemamo tudi moralno odgovornost in ga privzemamo v kolektivni zgodovinski spomin,« je navedel.

»Slovenija je lani praznovala 30 let samostojnosti, letos pa 30 let mednarodnega priznanja in uveljavitve v svetu. Trideset let po tem mora biti Republika Slovenija dovolj politično in moralno zrela, da javno in glasno sprevidi tudi neslavna in nesprejemljiva ravnanja, jih obžaluje in se zanje opraviči. Molk izbrisa so po letih stisk, agonij in sramu prvi prekinili izbrisani sami. Po dolgih letih so ga prekinila sodišča. Danes je napočil čas, da molk izbrisa prekine tudi država in jaz kot njen najvišji predstavnik v njenem imenu,« je še povedal predsednik republike. 

»Spoštovani izbrisani, sprejmite, prosim, iskreno opravičilo v mojem imenu in imenu države za neustavno dejanje izbrisa iz registra stalnega prebivališča, za kršenje človekovih pravic in vse krivice ter trpljenje, ki ga je vam in vašim družinam povzročilo to dejanje,« je dejal Pahor.

Ob tem je dodal, da globoko obžaluje izgube, ki so jih zaradi izbrisa utrpeli v odnosih z najdražjimi, v premoženju in priložnostih, ki bi njihovo življenje lahko obrnile v lepšo in boljšo smer.

image_alt
Črna pika v desetletjih samostojnosti

»Obžalujem, da ste na ukrepe poprave krivic čakali odločno predolgo, tudi po sprejetih odločitvah sodišč. Dobro se zavedam, da so ukrepi opravili le del poti, ki bi jo morali, in da mnogi še vedno trpite posledice izbrisa. Zelo dobro se zavedam, da opravičilo ne bo nadomestilo, kar ste z izbrisom izgubili. Nikakor ne,« je dejal. A »danes za vedno zaključujemo obdobje zanikanja in nepriznavanja vsega trpljenja in vseh hudih, tragičnih posledic izbrisa, ki še trajajo«, je navedel. Jasno je povedal, da je bil izbris prebivalcev iz registra, med njimi 5360 otrok, »samovoljno in nepravično dejanje, bilo je nezakonito, neustavno in diskriminatorno ter je pomenilo kršitev človekovih pravic«.

»Izbris in tudi druga dogajanja v naši bližini nam dokazujejo, da pravne države in človekovih pravic ne smemo jemati kot samoumevnih, da moramo nad njimi neprestano bdeti in zanje neprestano garati,« je opozoril.

Zbrane v predsedniški palači je nagovoril tudi predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Zbrane v predsedniški palači je nagovoril tudi predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Pahor vse državne in lokalne organe ter institucije civilne družbe poziva, naj ohranjajo spomin na izbris in izbrisane, varujejo pravno državo in človekove pravice, saj je naša stalna in skupna skrb, da se kaj takega nikoli več ne sme ponoviti. Vse prihodnje vlade in pristojne institucije pa je pozval, da varujejo in omogočajo neodvisnost sodstva, institucij, varuhov demokracije in medijev ter omogočajo prostor in mehanizme delovanja civilne družbe.

Zbrane v predsedniški palači je nagovoril tudi predsednik Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfan Beširović. Po izrečenem opravičilu države za izbris je v govoru poudaril, da je danes za izbrisane nov dan. Hkrati pa opozoril, da vse krivice še niso odpravljene in da v Sloveniji še živijo izbrisani brez urejenega statusa.

»Končno smo po 30 letih kalvarij, zaničevanja, poniževanja dobili opravičilo države,« je dejal Beširović in se predsedniku zahvalil tako za opravičilo kot za natančen opis krivic in težav, ki so jih izbrisani čutili zaradi izbrisa. Opravičilo države po njegovih besedah pomeni priznanje izbrisa in njegove posledice. »Ni zmaga, je pa zame osebno moralna zmaga, da smo ga doživeli,« je navedel.

Hkrati pa je opozoril, da četudi nekateri mislijo, da je izbris končan in da je z opravičilo konec kalvarij, da temu ni tako. »Izbrisani imamo še veliko dela pred sabo. (...) Opravičilo pride prav in ga v društvu pozdravljamo, a to še ni poprava krivic,« je navedel. Zahvalil se je vsem nevladnim in drugim organizacijam ter posameznikom za vso pomoč, še posebej Socialnemu centru Rog, ki je z njimi »od začetka začel naš boj in še nam stoji ob strani«.

Pravna svetovalka na Mirovnem inštitutu Katarina Vučko je v sporočilu za javnost opravičilo predsednika republike pozdravila z besedami, da sta to, da so oblasti kršile pravice izbrisanih, sicer že ugotovili tako ustavno sodišče kot Evropsko sodišče za človekove pravice, »vendar je z vidika poprave krivic nujno, da storjeno krivico prizna in se zanjo opraviči tudi država oziroma v njenem imenu njen predsednik«.

Direktorica Amnesty International (AI) Slovenije Nataša Posel je zapisala, da je opravičilo v imenu države pomemben element poprave krivic. V AI Slovenije so zadovoljni, da se je predsednik Pahor odzval pozivu izbrisanih in njihovih članov in podpornikov ter civilne družbe. »Vsaj ena zahteva po popravi krivic se je dostojno uresničila,« je še zapisala.

Opravičilo je pozdravil tudi odvetnik, ki je izbrisane zastopal pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, Andrea Sacccucci. »Z moje strani se lahko ob 30. obletnici izbrisa vsem izbrisanim samo zahvalim, ker so me naučili edinstvene lekcije dostojanstva in človečnosti, zaupanja in pravičnosti, neomajne odločnosti in dobrega duha,« je zapisal. Pahorju se je zahvalil za to pomembno gesto opravičila, ki jo je skupnost izbrisanih v Sloveniji dolgo čakala in za katero upa, da bo zgled novim generacijam.

Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut ob 30. obletnici izbrisa ob tem državo pozivajo, naj zagotovi možnost, da si ti ljudje, ki že desetletja bivajo v Sloveniji, uredijo dovoljenje za stalno prebivanje in da bo v postopkih spoštovan njihov posebni položaj ter varovano njihovo dostojanstvo, so zapisali.

Komentarji: