Bosta NPU vodila kar dva direktorja hkrati?

Odvetnik nezakonito razrešenega Darka Muženiča se čudi nenavadnim kadrovskim potezam vodstva policije.
Fotografija: Darko Muženič je ta hip edini zakoniti direktor NPU, a vodstvo policije kljub temu izbira novega. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Darko Muženič je ta hip edini zakoniti direktor NPU, a vodstvo policije kljub temu izbira novega. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Trije kandidati se tokrat potegujejo za mesto direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in med njimi je po naših podatkih tudi zdajšnja vršilka dolžnosti Petra Grah Lazar. Darko Muženič, ki je bil z mesta direktorja NPU razrešen, a je sodišče odločbo o njegovi razrešitvi odpravilo, se na razpis ni prijavil. Kot pojasnjuje njegov odvetnik, Muženič že zaseda mesto direktorja NPU.

Na policiji so kmalu po tem, ko je upravno sodišče odpravilo odločbo o razrešitvi Muženiča, pohiteli z javnim natečajem in minuli teden se je ta že iztekel. Muženič je, spomnimo, medtem zahteval zaustavitev natečaja, a ga je sodišče zavrnilo. Upravno sodišče v sodbi glede razrešitve Muženiča namreč ni določilo, da ga morajo vrniti na staro delovno mesto.

Z ministrstva za javno upravo so nam pojasnili, da so se prijavili trije kandidati. Po naših informacijah je poleg Grah Lazarjeve, ki velja za favoritinjo, blizu vladajoči politiki, poskusil tudi Boštjan Lindav, pred meseci odstavljeni direktor uprave kriminalistične policije.
 

Namesto nove odločbe v razpis


»Ne predstavljam si, kako so izvedli nov razpis ob tem, da imajo direktorja NPU,« pa pravi Muženičev odvetnik Uroš Leben in nadaljuje, da policija vleče nezakonite poteze že zato, ker Muženiču ne dovolijo opravljati dela po pogodbi, saj je bila njegova razrešitev nezakonita. »Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, ki bi moral biti prvi zavezan zakonitemu ravnanju, se je raje odločil za absurdno situacijo.«

Leben je na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču z začasno odredbo poskušal zaustaviti postopek izbire novega direktorja NPU, a pri tem ni bil uspešen, češ da generalni direktor policije še vedno lahko izda odločbo o razrešitvi. »To že drži, a ne za nazaj. Torej je v tem trenutku Muženič edini formalnopravni direktor NPU. In tako bo, vse dokler ga zakonito ne razrešijo, pri čemer pa imajo težavo,« pravi Leben.

Po sodbi upravnega sodišča bi morali na policiji izdati, če želijo Muženiča razrešiti, novo odločbo, a so v zagati, saj nimajo zakonitih vzvodov. »Kot kaže, bodo to rešili tako, da bosta imenovana dva direktorja, od katerih bo eden le na papirju, drugi pa bo v resnici vodil NPU,« razmišlja Leben in se pridružuje mnenju, da gre za nevarno potezo, s katero vodstvo policije težav ne rešuje, temveč jih povečuje.
 

S kritiko NPU se ne strinjata


Ker se namiguje tudi na reorganizacijo ali celo ukinitev NPU, predvsem pa so stalni očitki o politični motiviranosti preiskav, smo o tem povprašali zdajšnjega šefa policije in začasno vodjo NPU, ki pa vsaj uradno ne mislita tako. »V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič ocenjuje, da policija in NPU ne delujeta politično motivirano. Prepričan je, da sta osnovni vodili za delo policije zakonitost in strokovnost ob varovanju človekovih pravic. Ocenjuje, da je takšna organizacijska enota, kot je NPU, primerna in potrebna za učinkovito preiskovanje najhujših oblik gospodarske, organizirane in klasične kriminalitete, zato o ukinitvi NPU ne razmišlja.«

Podobno pravi Petra Grah Lazar, ki meni, da je pomembno, da se NPU ne ukine in da se ohrani njegova avtonomnost. Po njenem mnenju ne deluje politično motivirano, se pa lahko učinkovitost še izboljša.

Komentarji: