Branko Grims o napadu: Zame je bil to poskus umora

Poslanec SDS je prepričan, da je za spodbujanje nasilja kriva predvsem nasprotna politična opcija.
Fotografija: »Če bi padel po stopnicah, bi se lahko ubil, najmanj huje poškodoval,« je dejal Branko Grims. FOTO: zajem zaslona/STA
Odpri galerijo
»Če bi padel po stopnicah, bi se lahko ubil, najmanj huje poškodoval,« je dejal Branko Grims. FOTO: zajem zaslona/STA

Dan po tem, ko ga je pred poslopjem državnega zbora napadel neznanec, je poslanec SDS Branko Grims skupaj s kolegi poslanci stopil pred medije. Kot mu je povedal policist pred državnim zborom, je pojasnil Grims, je človek pritekel izza parlamenta, ko je sam zapuščal poslopje, in se pognal za njim. »Nekdo je rekel, Grims, tebe je treba ubiti,« je dejal poslanec SDS. Kot je dodal, že dve leti vsakič, ko gre v parlament ali iz njega, sedijo pred poslopjem osebe, ki žalijo in vpijejo, zato se na to ne odzove več. »Zame je bil to poskus umora. Če bi padel po stopnicah, bi se lahko ubil, najmanj huje poškodoval,« je dejal. 

image_alt
Grims ob odhodu iz DZ tarča nasilja

Poslanec SDS je prepričan, da je za vzbujanje nasilja kriva nasprotna politična opcija. »Dve leti se je sistematično spodbujalo nasilje in kričalo smrt, smrt,« je povedal. »Danes tisti, ki so na osnovi tega prišli na oblast, kažejo s prstom na nas, da smo mi krivi,« je nadaljeval. Povedal je še, da mu dnevno grozijo, v času protestov so vanj metali granitne kocke. Edini, ki so nestrpni, so po Grismovem prepričanju na levi strani političnega pola. »Zagotovo ne vsi, a tisti, ki imajo od tega koristi, to netijo in podžigajo,« je dejal.

image_alt
Sredi Ljubljane fizično napadli direktorico Inštituta 8. marec

Ob tem je prebral tudi nekaj izjav, med drugim »Grims fašistični smrduh« in »Grims jo fasal bo odzad«, o »podganji stranki«, ki se nanaša na SDS. »To je Svetlana Makarovič, sofinancirano pa je bilo s strani nevladnih organizacij,« je dodal. »Predsednik vlade danes pravi, da bo preganjal sovražni govor. Naj ga preganja tam, kjer se je začel,« je še povedal poslanec SDS in dodal, da je treba obsoditi vsako nasilje, da se morajo stvari umiriti in postaviti enaka merila za vse. »Temu je treba narediti konec«.

Policija obravnava tudi primer žalitve poslanca v bližini DZ

V povezavi z nasilnimi dejanji v okolici državnega zbora je policijska postaja Ljubljana Center objavila fotografije osebe, ki jo iščejo. FOTO: Posnetek z nadzornih kamer/PU Ljubljana 
V povezavi z nasilnimi dejanji v okolici državnega zbora je policijska postaja Ljubljana Center objavila fotografije osebe, ki jo iščejo. FOTO: Posnetek z nadzornih kamer/PU Ljubljana 
 Ljubljanski policisti so bili o napadu doslej neznane osebe na poslanca Grimsa obveščeni včeraj nekaj pred 16. uro, so sporočili s policijske uprave (PU) Ljubljana. Policisti intenzivno preverjajo okoliščine primera ter zbirajo obvestila in izvajajo druge operativne ukrepe za izsleditev neznane osebe, kakor tudi za zaščito žrtve. O dogodku bodo zbrali vsa potreba obvestila in dokaze ter ob tem ugotavljali elemente morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška, je zagotovila PU Ljubljana v izjavi za javnost.

FOTO: Posnetek z nadzornih kamer/PU Ljubljana 
FOTO: Posnetek z nadzornih kamer/PU Ljubljana 
Poleg napada na poslanca so policisti včeraj v bližini državnega zbora obravnavali tudi primer, ko je znana oseba žalila enega izmed poslancev, policisti pa so na kraju neposredno ob prijavi že ugotovili identiteto osebe, so še sporočili s PU Ljubljana. Policisti tudi v tem že zbirajo obvestila in preverjajo okoliščine ravnanja osebe ter elemente morebitnega kaznivega dejanja.

V povezavi z nasilnimi dejanji v okolici državnega zbora je policijska postaja Ljubljana Center objavila fotografije osebe, ki jo iščejo. Naprošajo, naj tisti, ki bi jo prepoznali, obvestijo policijo na številko 113, pokličejo na policijsko postajo Ljubljana Center (01 475 06 00) ali pa anonimno na 080 1200.

Komentarji: