Podpisali pogodbo, ki predstavlja temeljni kamen za infrastrukturo EPK

Novogoriški župan je ob robu podpisa pogodbe povedal, da direktor zavoda GO!2025 Gorazd Božič za zdaj ostaja na svojem položaju.
Fotografija: Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes (levo) in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek sta z novogoriškim županom Samom Turelom podpisala pogodbo o sodelovanju v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2025. FOTO: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica
Odpri galerijo
Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes (levo) in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek sta z novogoriškim županom Samom Turelom podpisala pogodbo o sodelovanju v okviru projekta Evropske prestolnice kulture 2025. FOTO: Ana Rojc/Mestna občina Nova Gorica

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes sta z županom Nove Gorice Samom Turelom podpisala pogodbo, ki omogoča začetek najpomembnejših infrastrukturnih projektov, načrtovanih v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Pri tem projektu  Nova Gorica sodeluje z italijansko Gorico.

Po besedah novogoriškega župana je podpis pogodbe eden izmed temeljnih kamnov projekta EPK 2025, saj obsega urejanje potrebne infrastrukture. Gre za ureditev območja ob železniški postaji in treh železniških objektov. V nekdanjih železniških skladiščih naj bi do leta 2025 zaživel Epic - novodobni virtualni muzej, ki bo ponujal razmislek o zgodovini istega prostora z različnih nacionalnih perspektiv. V eni od stavb je načrtovana Super osmica, v kateri bodo gastronomski in družabni prostori. V zgradbi zdajšnjega železničarskega zdravstvenega doma pa bodo predvidoma uredili novinarsko središče. Občina bo od SŽ objekte odkupila, po oceni naj bi za to odštela okoli milijon evrov.

Za EPK se je zavzel celo predsednik vlade

»Za kar sem še posebej hvaležen, pa je, da dogovor vsebuje tudi ureditev podhoda pod železniškimi tiri. Ta bo dobil poseben primorski pečat in bo služil izvedbi dogodkov v okviru EPK, pomenil pa bo tudi pridobitev za občane in železniške potnike,« je dejal Turel. Za podhod, ki bo povezal Novo Gorico in Gorico, in je ovrednoten na pet milijonov evrov, bo večino denarja prispevala država, okoli 800.000 evrov pa občina. Ministrica Alenka Bratušek je poudarila, da jim je kljub proračunskim prioritetam, ki so se prilagodile popoplavni obnovi Slovenije, uspelo ohraniti sredstva, namenjena za EPK. Za to si je prizadeval celo sam predsednik vlade Robert Golob, ki sicer izhaja iz Goriškega.

Infrastrukturno najtežji projekt, ki ga je spodbudil projekt EPK, pa je sama prenova železniške postaje, za kar je ministrstvo za infrastrukturo v prihodnjih letih namenilo 43 milijonov evrov. Trenutno je v teku postopek javnega naročila za izvedbo, a je na razpis prispela le ena ponudba, ki je za deset milijonov evrov višja od predvidenih sredstev. »Pričakujemo, da bodo pogajanja s ponudnikom uspešna, saj bi ob ponovni izvedbi razpisa težko ujeli začetek EPK. Brez obnove železniške postaje pa si izvedbe tega projekta, ki je ključnega pomena za Slovenijo, sploh ni mogoče predstavljati,« je menila Bratuškova.

Trg Evrope, ki ga zaznamuje železniška postaja, naj bi do leta 2025 zaživel v prenovljeni podobi. FOTO: Tina Mihelj/EPK 2025
Trg Evrope, ki ga zaznamuje železniška postaja, naj bi do leta 2025 zaživel v prenovljeni podobi. FOTO: Tina Mihelj/EPK 2025

Sporazum je, kot je nadaljeval župan Turel, tudi osnova za prenovo samega Trga Evrope, ki ga vodi EZTS GO - lokalno evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, ki omogoča čezmejne projekte. Območje širšega urejanja pa sega od nekdanjega solkanskega mejnega prehoda, od koder se bo razprostiral obmejni zeleni pas, do Rafutskega parka z vilo – za katero je država zagotovila štiri milijone evrov, a bodo z obnovo lahko začeli šele v letu 2025.

Župan si je premislil glede vodje EPK

Novogoriški župan je ob robu podpisa pogodbe še povedal, da direktor zavoda GO!2025 Gorazd Božič za zdaj ostaja na svojem položaju. Pred tedni je sicer dejal, da je nezadovoljen s pripravami na projekt EPK 2025, nad katerim bedi omenjeni zavod. Napovedal je tudi novo vodstvo zavoda, včeraj pa je v zvezi s tem dejal, da se z Božičem pogovarjata v smeri skupne najboljše rešitve za EPK.

Ali bo Božič dolgoročno ostal na tem položaju, pa je Turel odgovoril, da je to za zdaj še – skrivnost. Zavodu GO!2025 je sicer do zdaj uspelo porabiti komaj dobro četrtino od 1,55 milijona evrov, kolikor jih je ministrstvo za kulturo predvidelo za EPK. Gorazd Božič kljub temu napoveduje, da bodo do konca leta porabili 99,9 odstotka predvidenih sredstev.

Preberite še:

Komentarji: