Na zelenem seznamu Slovenije le še štiri države

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Izročanje karantenskih odločb na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Voranc Vogel/Delo



20.25 Ameriški predsednik nagovoril udeležence dogodka pred Belo hišo

Ameriški predsednik Donald Trump, ki se je okužil z novim koronavirusom, se je po ponedeljkovem prihodu iz bolnišnice nazaj v Belo hišo danes udeležil prvega javnega dogodka, piše Reuters. Trump je nekaj sto glavo množico, ki se je udeležila dogodka, organiziranega v podporo »pravu in redu«, nagovoril z balkona Bele hiše, kar so poznavalci označili za prvi korak v smeri nadaljevanja kampanje pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. Ali je Trump še vedno pozitiven na testiranjih za novi koronavirus, ni znano. Kandidat demokratske stranke Joe Biden, ki se je podal v bitko za predsedniško funkcijo z aktualnim predsednikom, je bil pred odhodom na zborovanje v Pensilvaniji negativen na testu za novi koronavirus. 

18.30 Od ponedeljka zeleni seznam brez držav Unije

Od 12. oktobra bo vstop v Slovenijo brez karantene mogoč le iz Avstralije, Nove Zelandije, Srbije in Urugvaja (z zelenega seznama so tako zdrsnile vse države Evropske unije), so sporočili z Vlade RS. V ponedeljek bodo na rdečem seznamu, ki z nekaj izjemami v odsotnosti negativnega testa na novi koronavirus predvideva karanteno ob vstopu v državo, naslednje administrativne enote sosednjih držav: administrativna enota Dunaj v Avstriji; Brodsko-posavska, Dubrovniško-neretvanska, Liško-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska in Virovitiško-podravska županija na Hrvaškem; ter na Madžarskem administrativna enota mesto Budimpešta, Csongrád-Csanád, Gyor-Moson-Sopron, Pest in Vas​. Ozemlje Italije v celoti ostaja na oranžnem seznamu.

16.05 Slovenija: Največ aktivnih primerov je v prestolnici

Največ okuženih so včeraj v Sloveniji potrdili v starostni skupini 45-54 let, in sicer 68. Po 62 so jih potrdili v starostnih skupinah 15-24 in 35-44 let, 60 pa v starostni skupini 25-34 let. Potrdili so 16 novih okužb med zaposlenimi v zdravstvu, 15 med zaposlenimi v domovih starejših in osem med oskrbovanci, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

V Sloveniji je hospitaliziranih 147 ljudi, od tega na intenzivni negi 21. Iz bolnišnice so odpustili šest oseb, dve sta umrli. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Sloveniji je hospitaliziranih 147 ljudi, od tega na intenzivni negi 21. Iz bolnišnice so odpustili šest oseb, dve sta umrli. FOTO: Jure Eržen/Delo


Aktivno okuženih je 3058 prebivalcev. Največ aktivnih primerov, 506, je v Ljubljani, po več kot 100 pa jih je še v Mariboru (123) in Kamniku (112). Največji delež aktivno okuženih je še vedno v Črni na Koroškem, v Mežici in Šentjerneju.

16.00 Preko 6000 okužb na Nizozemskem

Najvišje število dnevno potrjenih novih okužb so zabeležili tudi na Nizozemskem. Našteli so skoraj 6500 novookuženih, piše Reuters

13.00 Na Češkem rekordnih več kot 8500 novih okužb

Na Češkem se novi koronavirusom še vedno širi pospešeno. Ponovno so podrli rekord dnevnih okužb, saj so v preteklem dnevu potrdili 8618 novih primerov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

12.05 V Sloveniji 380 novih okužb, dva bolnika umrla

Slovenska vlada je sporočila, da so včeraj pri nas odkrili 380 novih okužb. Testirali so 4362 oseb. Hospitaliziranih je 147 ljudi, od tega na intenzivni negi 21. Iz bolnišnice so odpustili šest oseb, dve sta umrli. 4362 je sicer rekordno število testiranj.



11.50 V Avstriji rekordno število novih okužb

V Avstriji so v preteklem dnevu potrdili rekordnih 1235 novih okužb z novim koronavirusom. Število aktivnih okužb je naraslo z 10.307 na 10.742, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V zadnjem dnevu je covid-19 zahteval še deset življenj, skupno pa je v Avstriji zaradi te bolezni umrlo 852 ljudi. Skupno so sicer doslej potrdili 54.423 okužb. V bolnišnicah je na zdravljenju 509 bolnikov, od tega jih je 99 na intenzivni negi.

11.10 Na Hrvaškem 486 novih okužb

Na Hrvaškem so v preteklem dnevu ob 4576 testiranjih potrdili 486 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje dnevno število okužb pri naših južnih sosedih. V zadnjem dnevu so zaradi covida-19 umrle še štiri osebe, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Na Hrvaškem imajo trenutno 2662 aktivnih okužb. V bolnišnicah se zdravi 382 bolnikov, od tega jih je 29 na ventilatorjih, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite.

10.25 Verska bogoslužja in obredi do torka kot doslej

Verske skupnosti lahko do torka organizirajo dogodke kot doslej. Pri tem morajo zagotoviti spoštovanje higienskih priporočil NIJZ. Ta bo nove vloge verskih skupnosti predvidoma obravnaval v ponedeljek, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

8.00 Španija namerava z evropskimi sredstvi v treh letih odpreti več kot 800.000 delovnih mest

Španija namerava z evropskimi sredstvi, namenjenimi okrevanju po pandemiji covida-19, v treh letih odpreti več kot 800.000 delovnih mest, je napovedal španski premier Pedro Sanchez. Država bo sicer za okrevanje po pandemiji med letoma 2021 in 2026 prejela 140 milijard evrov evropskih sredstev, ki jih bo namenila modernizaciji.

7.40 Drugo televizijsko soočenje med Trumpom in Bidnom odpovedano

Komisija za soočenja predsedniških kandidatov ZDA je v petek sporočila, da je drugo televizijsko soočenje med republikancem Donaldom Turmpom in demokratom Josephom Bidnom, predvideno za 15. oktober, odpovedano. Trump je zavrnil udeležbo na virtualni debati in Biden se ne bo soočal sam s seboj. Komisija je že po prvem soočenju v Clevelandu, ki so ga zasenčile Trumpove prekinitve nasprotnika in voditelja, sporočila, da bo morala za naprej nekaj spremeniti. Potem je prišla novica o Trumpovi okužbi z novim koronavirusom in komisija, ki je sestavljena iz predstavnikov obeh glavnih strank, je sporočila, da bo soočenje virtualno. Trumpu to ni bilo všeč in je dejal, da se takšnega soočenja ne bo udeležil.

Joe Biden in Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP
Joe Biden in Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP


6.30 Več sredstev za duševno zdravje nujnih tudi zaradi pandemije

Združeni narodi (ZN) ter vladne in nevladne organizacije s področja duševnega zdravja ugotavljajo, da brez dodatnega vlaganja v storitve ne bo pričakovanega učinka. Več je treba storiti še zlasti glede na posledice, ki jih pri ljudeh pušča pandemija covida-19, so pozvali ob današnjem svetovnem dnevu duševnega zdravja.

image_alt
Kako iz labirinta duševnih motenj


6.00 Strokovnjaki pozivajo k nemoteni oskrbi kljub pandemiji

Ob svetovnem dnevu paliativne in hospic oskrbe, ki danes poteka pod geslom Moja oskrba, moje udobje, strokovnjaki Onkološkega inštituta Ljubljana in Slovenskega združenja za paliativno in hospic oskrbo pozivajo, naj paliativna oskrba tudi med pandemijo covida-19 kljub težjim pogojem dela poteka čim bolj nemoteno, so sporočili z inštituta. »Kot družba ter zdravstveni in socialni sistem moramo poskrbeti za zagotavljanje dostojanstva in potreb umirajočih tudi v tem obdobju,« so zapisali v sporočilu za javnost.

5.00 Brezdomci so v času epidemije še posebej prizadeti

Brezdomci so v času epidemije še posebej prizadeti, ob 10. oktobru, svetovnem dnevu brezdomstva, izpostavljajo v društvu Brezdomni - do ključa. Društvo Kralji ulice pa poziva k sprejetju nacionalne politike, ki bo odpravila brezdomstvo. Društvo Brezdomni - do ključa bo dan obeležilo predvsem na simbolični ravni in ga pospremilo z narobe obrnjenimi belimi dežniki.

Komentarji: