Če družbe ne postanejo telekomunikacijski operaterji, s frekvencami ne pridobijo nič

Komisija za nadzor javnih financ nadzor nad zakonitostjo prepušča računskemu sodišču.
Fotografija: Boris Koprivnikar se je branil pred očitki o spornem dodeljevanju frekvenc, zaradi katerih mu je bila, kot je dejal, povzročena materialna in moralna škoda. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Boris Koprivnikar se je branil pred očitki o spornem dodeljevanju frekvenc, zaradi katerih mu je bila, kot je dejal, povzročena materialna in moralna škoda. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Poslanci člani komisije za nadzor nad porabo javnih financ danes obravnavajo podeljevanje frekvence za novo, peto generacijo brezžičnega omrežja družbi BTC. Na sejo so povabili nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki je v teh dneh zaradi številnih očitkov o spornem ravnanju najprej zapustil SMC, nato še novo službo v BTC, BTC pa je državi vrnil frekvence.



Z devetimi glasovi za in dvema proti so sprejeli pet sklepov, predlog sklepa, ki so ga v sodelovanju z Levico pripravile koalicijske stranke, pa ni prejel dovolj podpore.



Zvone Černač je pokazal fotografijo Koprivnikarjeve podelitve frekvenc družbi BTC. FOTO: DZRS
Zvone Černač je pokazal fotografijo Koprivnikarjeve podelitve frekvenc družbi BTC. FOTO: DZRS
Kot je uvodoma pojasnil Zvonko Černač iz SDS, je naloga komisije bedenje nad smotrnostjo in gospodarnostjo porabe javnih financ ter tudi neotipljevega premoženja, kot so frekvence. Poudaril je, da na tem področju države EU s posebno skrbnostjo od ponudnikov mobilne tehnologije pridobivajo znatna sredstva.

»Gre za javno dobrino z gospodarsko vrednostjo,« razmišlja Černač, zato bi morali v zameno za dodeljevanje frekvenc dobiti optimalne finančne vsote, potrošniki pa optimalne storitve. Černač še ugotavlja, da je praksa povsem nasprotna.



Nadalje navaja, da so Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) prevzeli kadri SMC, kar je Koprivnikar zanikal, prav tako je zanikal svojo vpletenost v postopke podeljevanja frekvenc in imenovanje njenega vodstva, o katerem zatrjuje, da odlično pozna resor in prav tako opravlja svoje delo.



Vse zainteresirane družbe obvešča, da imajo še vedno možnost, da pridobijo brezplačne, testne frekvence. Glede prenosa direktorata za informacijsko družbo pod okrilje ministrstva, ki ga je tedaj vodil, je pojasnil, da je bil vseskozi dogovor, da se digitalizacija prenese na MJU.





Nekdanji minister še pravi, da ne beži od odgovornosti ter da je bilo podeljevanje frekvenc v skladu s pravili. Napoveduje, da bo država v prihodnje na izgubi, saj si ne bo več nihče upal tekmovati zanje, če bo deležen takšnega pogroma.

»Država ni izgubila več deset milijonov evrov, to je smešno. Gre za testne frekvence – če te družbe ne postanejo telekomunikacijski operaterji, ne dobijo od tega nič,« pojasnjuje.
 

Akos pod pritiskom


Direktorica Akosa Tanja Muha, ki ji nekateri opozicijski poslanci očitajo, da za njeno vodenje ne izpolnjuje pogojev, je poudarila, da je Akos neodvisni regulatorni organ, ki se zadnje dni sooča s številnimi pritiski.

Še zlasti je izpostavila medijske, saj so v zadnjih štirih mesecih od ene radijske mreže in enega spletnega portala prejeli 64 e-mailov s skoraj 400 vprašanji. Domnevne nezakonitosti na agenciji zanika – tudi podeljevanje frekvenc brez javnega razpisa je po njenih besedah povsem v skladu z zakonom –, se pa strinja z nadzorom nad njenim delom.

V preteklosti je podeljevanje potekalo na enak način; testne frekvence so podeljevali z javno dražbo. Vsi dobitniki so imeli in imajo obveznost plačevanja nadomestila za njihovo uporabo.
 

Mermal bo frekvence iskal drugod


Jože Mermal. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jože Mermal. FOTO: Roman Šipić/Delo
Vabila na sejo se je posebej razveselil prvi mož BTC Jože Mermal, ki je poslancem prinesel vso potrebno dokumentacijo, pogodbe in račune, ki jih izdajajo državi, saj upa, da jih bodo podrobno analizirali in prenehali dvomiti o zakonitosti njihovega delovanja. Kot je znano, ima družba z državo že več kot 20 let pogodbo na področju carinskega poslovanja.

»Na srečo nismo še ničesar testirali, saj je za vas vse sumljivo in že napol kriminalno. Zato gremo stran od teh frekvenc, ki jih bomo zdaj pridobili drugje.« Mermal je bil razočaran nad ravnjo razprave in zrelostjo slovenske družbe, saj blati njegovo podjetje, ne da bi za to imela dokaze.
 

Revizorji bodo ocenjevali tveganja


Spregovorila sta še predsednik protikorupcijske komisije Boris Štefanec ter predstavnik računskega sodišča Zoran Mladenovič, kjer v teh dneh pridobivajo dokumentacijo za oceno tveganj pri državnem podeljevanju frekvenc. 

Prišel je tudi predsednik Sveta Akosa Aleš Ivković, medtem ko so se predstavniki finančnega ministrstva opravičili, saj obravnavana tematika ni v njihovi pristojnosti.


Seja s priokusom lokalnih volitev


V razpravi poslancev je bilo slišati vse od pozivov k odstopu direktorice Akosa do prepričanja, da podeljevanje frekvenc ni stvar komisije za nadzor javnih financ, ki jo sicer vodi Anže Logar iz SDS. Mnogi so menili, da gre za njeno zlorabo za dosego določenih političnih interesov.

Möderndorfer sklic seje povezuje z lokalnimi volitvami. FOTO: Blaž Samec/Delo
Möderndorfer sklic seje povezuje z lokalnimi volitvami. FOTO: Blaž Samec/Delo


Logar je opozoril, da podeljevanje frekvenc preverjajo že štirje državni organi, zato današnja razprava na komisiji nikakor ni bila preuranjena.

Komentarji: